Speech van onze lijsttrekker Jurgen van Houdt op de verkiezingsavond

maandag 01 februari 2010 22:30

Wat is het fijn, beste mensen, dat we vanavond met zovelen bij elkaar mogen zijn! Ook met zoveel jongeren, wat gaaf dat jullie er zijn! We zijn de avond met God begonnen, hebben een prachtige speech gehoord van onze Minister en mogen genieten van de ontmoeting met elkaar. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar persoonlijk ervaar ik deze avond als buitengewoon inspirerend en stimulerend. Een goed begin van een maand, waarin we extra mogen benadrukken, waar wij als ChristenUnie voor staan. Het vertalen van het Evangelie van Jezus Christus naar concrete, praktische politiek!

Immers Deo Volente woensdag 3 maart 2010 is het weer zover. Dan mag u gebruik gaan maken van uw recht om uw stem uit te brengen. De ChristenUnie is er dan ook voor u! Ook in moeilijke tijden, willen wij als christelijk-sociale partij, de handen uit de mouwen steken en ons inzetten voor u en voor Enschede. Dat doen wij vanuit onze christelijke overtuiging en vanuit onze persoonlijke betrokkenheid bij de samenleving.

Binnen het sterk in beweging zijnde politieke veld, waar partijen als we de peilingen moeten geloven, in één klap veel zetels kunnen winnen en verliezen, geldt de ChristenUnie als een stabiele en betrokken partij. Dat komt omdat wij ons bij de keuzes die we maken, funderen op de Bijbel. Het geïnspireerde en inspirerende Woord van God. Dat ook voor het politieke leven zoveel wijsheid bevat. Dankzij dat anker en kompas zijn wij niet rechts en niet links, maar zijn wij christelijk-sociaal!

Voor ik ons programma voor de komende periode wil toelichten, wil ik graag met u terugkijken op de afgelopen periode. Wat hebben we zoal gerealiseerd? U begrijpt, eigenlijk is dat teveel om op te noemen, maar ik wil toch graag op een aantal zaken ingaan.

De afgelopen vier jaar hebben we geprobeerd onze doelen te realiseren door constructief oppositie te voeren. Door met eigen voorstellen te komen, is het ons gelukt extra ondersteuning te realiseren voor mantelzorgers, de Buurtkamers in Enschede Zuid, die eenzaamheid bestrijden en integratie bevorderen, open te houden, een steunpunt vrijwilligers te starten, aandacht te krijgen voor de zorg voor ex-gedetineerden en duidelijker kaders te stellen voor het wijkwelzijnswerk. De overdekte fietsenstalling bij het Centraal Station, een van de speerpunten in onze vorige campagne, werd recentelijk voltooid.

Daarnaast hebben we ons ingezet voor de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. We hebben geregeld aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid op onder andere de Vliegveldweg, de Knalhutteweg, het Oosterveld en de Horstlindelaan, ter hoogte van voetbalvereniging Achilles. Meerdere keren heeft dit geleid tot aanpassingen van de situatie.

We hebben verder bedongen dat minimaal 30% van de nieuwe woningen levensloopbestendig moet zijn. Hierdoor kunnen ouderen langer in hun wijk blijven wonen.

Om de voor Enschede zo noodzakelijke nieuwe werkgelegenheid te stimuleren, heeft de ChristenUnie ingestemd met de plannen voor het Kennispark. Hoewel wij het betreuren dat dit besluit werd gekoppeld aan de sloop van het viaduct bij de Universiteit Twente. Daarnaast konden onze voorstellen op het gebied van toerisme en schone energie rekenen op steun van de raad.

Tenslotte heeft de ChristenUnie zich hard gemaakt voor de aanpak van verslaving en het gedoogbeleid. Zo is er op ons initiatief een voorlichtingscampagne op scholen gestart, om jongeren te wijzen op de gevolgen van verslaving aan alcohol en drugs. Ook hebben we aandacht gevraagd voor naleving van het afstandscriterium van coffeeshops in de omgeving van scholen. Als christelijk-sociale partij kunnen en willen wij ons er niet bij neerleggen dat mensen door hun verslaving kapot worden gemaakt. Dat is één van de zaken die ons onderscheiden van alle andere partijen in de raad. Niet de achterdeur van de coffeeshops moet open, maar de voordeur moet dicht!

Ook hebben we ons ingezet voor de ruimte voor christenen in onze stad, bijvoorbeeld met betrekking tot de zondagsrust en recentelijk nog het betaald parkeren op zondag. Op principiële punten stonden wij alleen in de raad, maar de ChristenUnie zal zich hiervoor in blijven zetten. Zodat het christelijk geluid ook in de Enschedese raad mag worden gehoord! Van ‘strategisch stemmen’ kan geen sprake zijn, want er is geen met de ChristenUnie vergelijkbare christelijk-sociale partij. De ChristenUnie is, om met André Rouvoet te spreken, ChristenUnieK. Bij een groei van D66 en de VVD, is juist een grote ChristenUnie als helder christelijk geluid: strategisch én noodzakelijk.

In de rubriek Verkiezingspraat van de Tubantia zei Herman ten Heuw het laatst treffend: Het is belangrijk dat het christelijk geluid doorklinkt in de politiek. Dat vond ik bemoedigend om te lezen, want daarvoor zitten wij er inderdaad! De komende periode willen wij dan ook staan voor: een dienstbare overheid, een duurzame leefomgeving en een bloeiende samenleving.

1. Dienstbare overheid

De afgelopen jaren zijn allerlei taken overgedragen van het Rijk naar de gemeente. Enschede staat voor de uitdaging deze versterkte positie om te zetten in resultaat. Dat vraagt om een dienstbare overheid. De gemeente moet een bondgenoot zijn. Dat betekent niet mensen plat knuffelen of betuttelen. Dat betekent wel verantwoordelijkheden in de samenleving laten of daar terugleggen. De gemeente ondersteunt, faciliteert en stelt grenzen waar nodig.

Wij hebben dan ook de volgende speerpunten voor de komende periode geformuleerd.

Een dienstbaar Enschedees gemeentebestuur:

• informeert burgers en belanghebbenden over plannen, voordat ze worden gepubliceerd

• bespreekt klachten die door burgers worden ingediend en werkt met hen aan oplossingen

• experimenteert met nieuwe vormen van burgerparticipatie en voert Buurt in Actie structureel uit in heel Enschede

• gaat criminaliteit en overlast tegen door een duidelijke handhaving van wetten en normen

• treedt hard op tegen mensenhandel, loverboys, wietplantages en huiselijk geweld

• gaat zorgvuldig om met gemeenschapsgeld en denkt hierbij ook aan de lange termijn

• is transparant in het verlenen en handhaven van subsidies en vergunningen

2. Duurzame leefomgeving

Een centraal begrip voor de ChristenUnie is verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid voor mensen en voor de inrichting van de samenleving, maar ook verantwoordelijkheid voor natuur en milieu. Ook dat is christelijk-sociaal! De ChristenUnie hecht bijzondere waarde aan een duurzame leefomgeving. Wij willen als goede rentmeesters op een verantwoordelijke, dus duurzame manier omgaan met de schepping. Dat bepaalt onze keuzes op terreinen als wonen en leven, natuur, milieu en klimaat, maar ook op het gebied van mobiliteit en economie. Wij zijn de beheerders van Gods schepping, niet de verbruikers ervan!

Wij hebben dan ook de volgende speerpunten voor de komende periode geformuleerd.

In een duurzame Enschedese leefomgeving:

• bouwen we duurzaam en energiezuinig en voor een deel levensloopbestendig

• ligt geen zwerfafval en hondenpoep op straat en werkt de energiezuinige straatverlichting

• proberen we verspilling van energie met elkaar tegen te gaan en geven we ruim baan aan alternatieve energiebronnen

• gaat het bij ruimtelijke ontwikkelingen niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit, dus maken we een pas op de plaats met de Usseler Es.

• stimuleren we het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer en voorkomen we onnodig filerijden met de auto

3. Bloeiende samenleving

Onze samenleving is erbij gebaat dat er aandacht is voor het gezamenlijke, voor wat bindt. Wij willen vanuit onze Bijbelse opdracht graag meewerken aan een bloeiende samenleving, waarin we omzien naar elkaar. Er moet worden geïnvesteerd in een samenleving met samenhang. Niemand leeft voor zichzelf en niemand mag aan zijn eigen lot worden overgelaten. Mensen komen tot bloei als ze zich voor elkaar verantwoordelijk voelen en zorg dragen voor elkaar. We zetten ons daarom in voor jeugd en gezin, zorg en welzijn. De ChristenUnie wil zich inzetten voor gemeentelijke voorzieningen die noodzakelijk zijn voor de kwetsbaren in onze samenleving en onmenselijke situaties van verslaving, armoede en eenzaamheid, tegengaan en voorkomen.

Wij hebben dan ook de volgende speerpunten voor de komende periode geformuleerd.

In een bloeiende Enschedese samenleving:

• geven we ruim baan aan gemeenschappen waarin zorg en verantwoordelijkheid opbloeien, zoals het gezin als hoeksteen van de samenleving

• hebben we oog voor de medemens en zijn welzijn, dus zorgen we goed voor vrijwilligers en mantelzorgers

• gedogen we geen shops die verslavende middelen verkopen die lichaam en geest kapot maken

• doet iedereen (blijvend) mee op een manier die past bij zijn of haar mogelijkheden

• behouden we belangrijke samenbindende voorzieningen als buurtkamers, kinderboerderijen en bibliotheken

• is de zondag een heerlijk rustpunt in de week, waarop winkels zijn gesloten en je gratis parkeert.

Stabiel, Betrokken, ChristenUnie

Onze verkiezingsleus Stabiel, Betrokken, ChristenUnie, vat het mooi samen. De ChristenUnie is een stabiele partij die verantwoordelijkheid op zich kan en wil nemen en bereid is om verantwoordelijkheid te geven. Wij zijn een betrouwbare partij met een boodschap waarop mensen kunnen bouwen, zeker ook in tijden van crises.

Daarnaast zijn wij een betrokken partij die dicht bij mensen wil staan en gericht is op samenwerken. Wij zijn een partij die dienstbaar wil zijn aan de samenleving en zich inzet voor een duurzaam en bloeiend Enschede.

De politiek kan echter niet alles oplossen. We hebben elkaar nodig. Samen kunnen we iets moois van Enschede maken. Wij zullen daar ook de komende periode weer alles aan doen, daar kunt u van op aan!

Maar enkel samen kunnen we het niet doen. Wat de toekomst ook zal brengen, we willen ons laten leiden door Gods hand. Als christenen in de politiek beseffen we dat de bloei van onze gemeente afhangt van Zijn zegen!

« Terug

Archief > 2010 > februari

Geen berichten gevonden