Twente als militair vliegveld voorgoed passé - TC Tubantie 02-02-2010

dinsdag 02 februari 2010 22:15

ENSCHEDE - Twente zal nooit meer een militair vliegveld worden. Militair medegebruik van de beoogde luchthaven Twente blijft tot de mogelijkheden behoren, maar bij de ontwikkeling van de burgerluchthaven moet de regio vooral uitgaan van de eigen ideeën en niet te veel kijken naar wat het ministerie van Defensie mogelijk heeft te bieden.

Dat gaf minister Eimert van Middelkoop maandagavond te kennen tijdens een spreekbeurt voor zijn partijgenoten van de ChristenUnie in Enschede. Voorafgaand aan zijn speech sprak de bewindsman met de Enschedese burgemeester Peter den Oudsten over een tweetal prangende kwesties die Enschede en Defensie raken. De optie dat de luchthaven Twente bij een doorstart toch weer een bepaalde militaire functie krijgt, is actueel nu de vliegbasis Eindhoven in de nabije toekomst zo goed als zeker veel meer voor burgervluchten wordt gebruikt waarvoor op Schiphol niet langer plaats is.

De komende weken moet duidelijk worden hoe het militair medegebruik van Twente door Defensie gestalte krijgt. Het meest aannemelijk is dat, in geval van overheveling van militaire activiteiten, het gaat om het onderhoud van vliegtuigen. Dat heeft een betrekkelijk geringe invloed op de geringe beschikbare geluidsruimte (8 vierkante kilometer) in Twente. „De tijd van een militair vliegveld is geweest en keert niet terug”, zegt Van Middelkoop.

Het andere onderwerp dat tussen Van Middelkoop en Den Oudsten ter sprake kwam betrof de beperkingen die Defensie Enschede oplegt bij de realisatie van hoogbouw. Die kan de radarinstallatie van Defensie verstoren. Van Middelkoop: „Er wordt gewerkt aan technologische vernieuwing van de apparatuur, zodat er met hoogbouw meer mogelijk is. Daar is het wachten op.”

(foto: Christian van der Meij/DTCT)

« Terug

Archief > 2010 > februari

Geen berichten gevonden