Enschede bereidt zich voor op de Wmo

dinsdag 27 december 2005 23:15

Het College van B&W heeft een aantal besluiten genomen ter voorbereiding op de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning WMO). De Tweede en de Eerste Kamer moeten begin 2006 nog spreken over het wetsvoorstel van staatssecretaris Ross-Van Dorp.
Op mijn voorstel als wethouder Zorg heeft het college alvast enkele lijnen uitgezet over de manier waarop we aan deze nieuwe wet in Enschede vorm willen geven. Eind januari zal de Gemeenteraad debatteren over de WMO.

Het College van B&W heeft een aantal besluiten genomen ter voorbereiding op de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning WMO). De Tweede en de Eerste Kamer moeten begin 2006 nog spreken over het wetsvoorstel van staatssecretaris Ross-Van Dorp. Op mijn voorstel als wethouder Zorg heeft het college alvast enkele lijnen uitgezet over de manier waarop we aan deze nieuwe wet in Enschede vorm willen geven. Eind januari zal de Gemeenteraad debatteren over de WMO.

Het belangrijkste besluit van het College is dat het Zorgloket Enschede met ingang van 1 januari 2007 wordt opgenomen in de gemeentelijke organisatie. Dat is nodig, omdat B en W het belangrijk vinden de toegang voor burgers tot de WMO goed tekunnen regisseren. Nu werken behalve de gemeente in het Zorgloket Enschede samen het CIZ, de Stichting Welzijn Ouderen en MEE Twente. Het Zorgloket is en blijft daarmee dé plek waar Enschedese burgers terecht kunnen met hun (hulp)vragen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Het aantal taken zal verder worden uitgebreid, zodat het Zorgloket een belangrijke rol kan spelen in de informatie en voorlichting aan burgers in het kader van de Wmo.

Het College stelt de gemeenteraad verder voor om vooralsnog niets te veranderen in het Enschedese beleid met betrekking tot de uitvoering van de Welzijnswet en de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg). Naar verwachting komen in een later stadium nog enkele taken vanuit de AWBZ over naar de gemeente. In de volgende collegeperiode kan overwogen worden  zorg en welzijn in Enschede beter op elkaar af te stemmen.

Tymon de Weger, wethouder
t.d.weger@enschede.nl

« Terug

Archief > 2005 > december

Geen berichten gevonden