Najaarspeiling: PvdA en SP winnaars, CDA, VVD en Stadspartij op verlies.

dinsdag 27 december 2005 23:02

Net voor de Kerst publiceerde het Enschedese bureau I&O Research zijn najaarspeiling onder de Enschedese kiezers. De PvdA blijft de grote winnaar met 18 zetels, een winst van maar liefst 8 zetels. Daarnaast is de SP, nu niet in de gemeenteraad, winnaar met 4 zetels.
Grote verliezers zijn het CDA (van 8 naar 5 zetels) en de de VVD (van 7 naar 5 zetels). De ChristenUnie zakt in deze peiling van 3 naar 2 zetels.

Net voor de Kerst publiceerde het Enschedese bureau I&O Research zijn najaarspeiling onder de Enschedese kiezers. De PvdA blijft de grote winnaar met 18 zetels, een winst van maar liefst 8 zetels. Daarnaast is de SP, nu niet in de gemeenteraad,  winnaar met 4 zetels. Grote verliezers zijn het CDA (van 8 naar 5 zetels) en de de VVD (van 7 naar 5 zetels). De ChristenUnie zakt in deze peiling van 3 naar 2 zetels.
 
De lokale partijen, die in 2002 samen met 7 zetels flink opkwamen, zakken nu ver terug. Burgerbelangen, dat na de afsplitsing van de dames Liedtke en Cegerek, naast wethouder Le Loux,  nog over 1 raadszetel beschikte, blijft in de peiling op 1 zetel staan. De beide dames komen niet meer in de raad terug, evenals het van de Stadspartij afgescheiden raadslid Ras. De Stadspartij verdwijnt helemaal uit de raad, ondanks dat het bekende raadslid Hans Hofte nu als lijsttrekker optreedt. GroenLinks en D66 blijven stabiel met respectievelijk 3 zetels en 1 zetel. Hieronder de complete uitslag van de najaarspeiling 2005:
 
Partij: 
Zetels gemeenteraad
medio 2005:
Zetels volgens peiling
najaar 2005:
 
 
Winst/verlies:
PvdA
10
18
+8
CDA
  8
  5
-3
VVD
  7
  5
-2
Stadspartij       
  3
  0
-3
GroenLinks
  3
  3
0
ChristenUnie
  3
  2
-1
Burgerbelangen
  1
  1
0
Lijst Liedtke/Cegerek
  2
  0
-2
D66
  1
  1
0
Ras
  1
  0
-1
SP
  0
  4
+4
 
Totaal 
 
39
 
39
 
 
 
Een ander college?
Na de verkiezingen van 7 maart 2006 moet er een nieuw college gevormd worden. Het huidige college van PvdA, CDA, Burgerbelangen en ChristenUnie, nu met 22 van de 39 zetels aan de krappe kant, stijgt dank zij de winst van de PvdA naar 26 zetels. En dat ondanks het verlies van Burgerbelangen en de beide christelijke partijen. Tubantia speculeerde al op de vorming van een links meerderheidscollege van PvdA met GroenLinks en SP. Dat kan rekenen op een meerderheid van 25 zetels, één minder dus. Of  de PvdA beide linkse zusterpartijen in Enschede regeringswaardig acht, is de vraag.
 
Maar ook de VVD kan – ondanks het verlies – weer in beeld komen. Een coalitie van de drie grootste partijen PvdA, CDA en VVD zou kunnen steunen op 28 zetels. Een Duidelijk is in ieder geval, dat de PvdA bij zo’n uitslag weer het voortouw kan nemen.
 
Lokale peilingen worden sterk bepaald door de landelijke politieke ontwikkelingen. De regeringspartijen CDA, VVD en D66, die een impopulair beleid van bezuinigingen moesten voeren, doen het in landelijke peilingen slecht. Sinds de PvdA onder leiding van Wouter Bos zit landelijk flink in de lift, terwijl ook de SP van Jan Marijnissen het goed blijft doen.
 
ChristenUnie: werk aan de winkel!
De ChristenUnie staat landelijk in de peilingen momenteel op 5 of 6 kamerzetels, een goede winst ten opzichte van de huidige 3 zetels. Dat dankzij het algemeen gewaardeerde optreden van André Rouvoet, met name bij het referendum rond de Europese Grondwet in juni.
 
Als je daar de Enschedese peiling tegen aan zet, is er nog wel heel wat werk aan de winkel. Onze campagnedoelstelling is het behalen van een kleine 4.000 stemmen, nodig om de 3e raadszetel vast te kunnen houden. Als lijsttrekker ga ik daar de komende weken werk van maken, samen met de andere ChristenUnie-kandidaten. Laten we bidden en werken aan een succesvolle campagne tot aan de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart 2006!
 
Tymon de Weger, lijsttrekker

« Terug

Archief > 2005 > december

Geen berichten gevonden