Begraven in Enschede duurder dan cremeren?

dinsdag 27 december 2005 21:04

In de landelijke pers is ophef ontstaan over de grafrechten. Verzekeraar Dela klaagt, dat gemeenten de afgelopen vijf jaar deze rechten met 35-40% hebben laten stijgen. Gemiddeld bedragen deze rechten voor een periode van tien jaar volgens Dela € 700 à € 800, maar er zijn ook gemeenten waar € 3.000 tot € 4.000 betaald moet worden.
Volgens Dela zou het steeds méér voorkomen, dat nabestaanden - tegen hun bedoeling of levensovertuiging in – kiezen voor een crematie, omdat begraven te duur is. Ook beweert Dela dat er gemeenten zijn die de grafrechten verhogen, om daardoor verhoging van de OZB te voorkomen.

In de landelijke pers is ophef ontstaan over de grafrechten. Verzekeraar Dela klaagt, dat gemeenten de afgelopen vijf jaar deze rechten met 35-40% hebben laten stijgen. Gemiddeld bedragen deze rechten voor een periode van tien jaar volgens Dela € 700 à € 800, maar er zijn ook gemeenten waar € 3.000 tot € 4.000 betaald moet worden. Volgens Dela zou het steeds méér voorkomen, dat nabestaanden - tegen hun bedoeling of levensovertuiging in – kiezen voor een crematie, omdat begraven te duur is. Ook beweert Dela dat er gemeenten zijn die de grafrechten verhogen, om daardoor verhoging van de OZB te voorkomen.

Uit  tarieven van de gemeente Enschede blijkt, dat het goedkoopste graf bij 20 jaar € 1.450 bedraagt en dat de stijging dit jaar slechts 1,01 % bedraagt. We hebben het college de volgende vragen gesteld:

  1. Hoeveel zijn de stijgingen de afgelopen vijf jaar geweest, in procenten en in bedragen?
  2. Hoeveel zijn de tarieven, die de gemeente Enschede hanteert, boven of onder het gemiddelde van andere gemeenten?
  3. Is het juist dat nabestaanden minder laten begraven, omdat cremeren aanmerkelijk goedkoper is?
  4. Is het bewust beleid van de gemeente Enschede, om begraven duurder te laten zijn dan cremeren?
  5. Zo ja, is hier dan sprake van ongelijke kansen voor begraven ten opzichte van cremeren?
  6. Zijn er gegevens bekend hoeveel nabestaanden in de gemeente tegen hun bedoeling in, toch laten cremeren?
  7. Zo niet, wilt u dan een onderzoek laten uitvoeren om hierover gegevens boven tafel te krijgen?
  8. De hele discussie over deze materie vraagt om een raadsbrede discussie. Wilt u hierover een nota opstellen, zodat deze besproken kan worden in de Stedelijke Commissie?   
Deze vragen zijn niet onmiddellijk beantwoord, omdat er meer tijd mee gemoeid is. De achtergrond van dit hele verhaal is, dat wij vinden dat begraven eigenlijk niet veel duurder zou moeten zijn dan cremeren. Helaas is dit in Enschede wel het geval. Wij hopen op dit onderwerp nog terug te kunnen komen aan de hand van de beantwoording door het college.
 
Pier Datema, raadslid

« Terug

Archief > 2005 > december

Geen berichten gevonden