Vragen over het welzijnswerk

dinsdag 27 december 2005 20:56

In de Debatraadsvergadering van maandag 19 december jl. hebben we enkele vragen gesteld over het uitblijven van een - zelfs vier keer - door het College beloofde raamwerknotitie over het welzijnswerk. Zoals wellicht bekend is er ten aanzien van het welzijnswerk veel discussie ontstaan.
De grootste oorzaak is, dat het College van Burgemeester en Wethouders eind 2004 startte met een reorganisatie van het welzijnswerk, terwijl tegelijkertijd op verzoek van de Raad de Rekenkamer met een breed onderzoek naar het welzijnswerk begon.

In de Debatraadsvergadering van maandag 19 december jl. hebben we enkele vragen gesteld over het uitblijven van een - zelfs vier keer - door het College beloofde raamwerknotitie over het welzijnswerk. Zoals wellicht bekend is er ten aanzien van het welzijnswerk veel discussie ontstaan. De grootste oorzaak is, dat het College van Burgemeester en Wethouders eind 2004 startte met een reorganisatie van het welzijnswerk, terwijl tegelijkertijd op verzoek van de Raad de Rekenkamer met een breed onderzoek naar het welzijnswerk begon.
 
Herhaaldelijk is door ons gesteld eerst de uitslag van dit onderzoek af te wachten en aan de hand van de aanbevelingen van dit onderzoek het Welzijnswerk te reorganiseren. Intussen heeft het College een programma van eisen opgesteld, maar geen raamwerknotitie en is de trein doorgedenderd. In de beantwoording van onze vragen zei wethouder Helder, dat dit programma van eisen hetzelfde zou zijn als de vier keer de beloofde notitie. We hebben dit heftig bestreden en met steun van de PvdA zegde de wethouder toe, dat er begin januari weer over gesproken gaat worden. Met name de gedachtewisseling over de kaders van het welzijnswerk is buitengewoon nodig voor het goed functioneren van deze zeer belangrijke "tak van sport".
 
Ter herinnering zetten wij hier nog even de aanbevelingen van de Rekenkamercommissie, die door de Raad op 20 mei zijn overgenomen, op een rijtje:
  1. De Raad verzoekt het college een raamwerknotitie op te stellen voor het welzijnswerk. Daarin zet het College de uitgangspunten uiteen voor de subsidiƫring van dit werk, in die zin dat recht gedaan wordt aan het veelzijdige karakter van dit werk. Het gaat daarbij om de vraag- en probleemgerichte benadering.
  2. De Raad verzoekt het College om in de raamwerknotitie een aparte paragraaf te wijden aan de rolverdeling: Raad, College en ambtelijke dienst.
  3. Ook dienen er protocollen te worden ontwikkeld, die er toe moeten leiden dat het werk van de gemeentelijke diensten meer samenhang gaan vertonen. Daarbij moet worden aangegeven welk niveau van besluitvorming (centraal/decentraal) het meest passend is voor de onderdelen.
We roepen andere fracties op hieraan steun te geven, want hier is de kaderstellende rol van de Raad voluit in het geding.
 
Pier Datema, raadslid

« Terug

Archief > 2005 > december

Geen berichten gevonden