Een Twentsche traditie met voorwaarden

dinsdag 27 december 2005 20:47

Tijdens de feestdagen en rond de jaarwisseling is het naar Twentsche traditie gebruikelijk om met carbid en water (een reactie waardoor acetyleengas ontstaat) in grote bussen (vaak melkbussen) enorme knallen te veroorzaken. Hoewel dat in een stad als Enschede niet zo vaak voorkomt is het in omliggende gemeenten in de regio een jaarlijks terugkerend gebruik.
Om te voorkomen dat deze niet ongevaarlijke bezigheid ook in Enschede leidt tot slachtoffers, heeft het College van B&W de gemeenteraad voorgesteld om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te vullen.

Tijdens de feestdagen en rond de jaarwisseling is het naar Twentsche traditie gebruikelijk om met carbid en water (een reactie waardoor acetyleengas ontstaat) in grote bussen (vaak melkbussen) enorme knallen te veroorzaken. Hoewel dat in een stad als Enschede niet zo vaak voorkomt is het in omliggende gemeenten in de regio een jaarlijks terugkerend gebruik. Om te voorkomen dat deze niet ongevaarlijke bezigheid ook in Enschede leidt tot slachtoffers, heeft het College van B&W de gemeenteraad voorgesteld om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te vullen.
 
Er worden een aantal artikelen opgenomen, waarin wordt vastgelegd, waar het gebruik van carbid aan moet voldoen. Deze maatregelen zijn genomen om ook in Enschede te kunnen optreden wanneer blijkt dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Vooral in de directe omgeving van woningen en instellingen moet de politie het carbidschieten in de hand zien te houden.
 
Bij deze uitbreiding van de APV is met instemming van de gemeenteraad bepaald dat carbidschieten is verboden. Een vrijstelling is mogelijk op 31 december tussen 10.00 uur en 24.00 uur en aansluitend op 1 januari van 00.00 tot 02.00 uur. Daarnaast is ook in de verordening opgenomen dat de afstanden tussen woningen, ouderencentra, dierenopvangplaatsen en beschermd buitengebied in acht moeten worden genomen.
 
Wij raden iedereen aan om wanneer men in het verleden hiermee niet heeft bezig gehouden en niet aan te beginnen. Zij die de traditie hoog willen houden raden wij aan met gebruik van deze middelen zeer zorgvuldig om te gaan, aangezien zij de explosieve kracht van dit gebruik goed kennen. Zij dienen zich goed op de hoogte te stellen van de aanvulling in de APV om te voorkomen dat zij voor verrassingen komen te staan. Nu dit in de APV is vastgelegd kan bij overtreding worden opgetreden.
 
Jan van der Graaf, fractievoorzitter

« Terug

Archief > 2005 > december

Geen berichten gevonden