Woonoverlast wordt aangepakt

donderdag 01 december 2005 23:41

Dinsdag 22 november presenteerden medewerkers van de gemeente Enschede en de woningbouwcorporaties in het theater Concordia een gezamenlijke aanpak van woonoverlast. Daarbij gaat het om het voorkomen en bestrijden van overlast, veroorzaakt door huurders in hun straat of buurt.

Dinsdag 22 november presenteerden medewerkers van de gemeente Enschede en de woningbouwcorporaties in het theater Concordia een gezamenlijke aanpak van woonoverlast. Daarbij gaat het om het voorkomen en bestrijden van overlast, veroorzaakt door huurders in hun straat of buurt. De samenwerking is vastgelegd in het Protocol Woonoverlast, waarover de corporaties en de gemeente het na intensief overleg eens geworden zijn. Ook politie, justitie en zorg- en hulpverleningsinstellingen sluiten zich bij deze samenwerking aan. Overigens moeten het college van B en W en de gemeenteraad zich nog uitspreken over het bereikte akkoord.

 

Het protocol omvat een aanpak, die van waarschuwingen en lichte maatregelen over kan gaan in zware sancties. In het uiterste geval kan tot uitzetting uit de woning worden overgegaan. Omdat vaak meerdere problemen een rol spelen, zoals verslaving, schulden of psychische problemen, is nauwe samenwerking tussen alle partijen van belang. Daartoe wordt aangesloten bij de vorming van wijkzorgteams, waarin alle partijen hun acties tegen overlastgevende bewoners op elkaar afstemmen.

 

Bijzondere woonvorm

Onderdeel van de afspraken in het protocol Woonoverlast is, dat voor enkel zeer hardnekkige huurders, die hun gedrag niet kunnen aanpassen, een bijzondere woonvorm wordt ontwikkeld. Naar schatting gaat het dan in Enschede om een stuk of vier extreme gevallen, die korte of lange tijd onder begeleiding in een speciale woning zullen worden gehuisvest.

 

Tijdens de presentatie in Concordia kwam dit op zichzelf kleine onderdeel van de totale aanpak van de woonoverlast uiteraard ter sprake. Wethouder Bleker gaf daarbij aan, het eerder in de pers gebruikte woord ‘hufterwoningen’ niet in de mond te willen nemen. Daarmee zet je een negatief stempel op een groep mensen, terwijl het juist de bedoeling is hen te motiveren hun gedrag ten goede te keren.

  

Tymon de Weger, lijsttrekker

t.d.weger@enschede.nl

« Terug

Archief > 2005 > december

Geen berichten gevonden