Stadsbedrijf zetje naar ‘echte’ baan

zaterdag 12 november 2005 10:12

De gemeente Enschede gaat in een nieuw bedrijf ambtenaren, uitkeringsgerechtigden en mensen die gesubsidieerd werk verrichten laten samenwerken. Dit ‘Stadsbedrijf NV’ gaat marktconform werken.
Het betekent volgens wethouder T. de Weger (arbeidsmarkt) niet dat het bedrijf keihard de concurrentie zoekt met bestaande onderhoudsbedrijven.

Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van zaterdag 12 november 2005.

ENSCHEDE - De gemeente Enschede gaat in een nieuw bedrijf ambtenaren, uitkeringsgerechtigden en mensen die gesubsidieerd werk verrichten laten samenwerken. Dit ‘Stadsbedrijf NV’ gaat marktconform werken.

Cliënten stromen daardoor sneller door naar regulier werk, zo is de verwachting van het college van B en W. Het bedrijf, dat voor de zomervakantie van start gaat met negentig ambtenaren en minimaal 130 uitkeringsgerechtigden, richt zich vooralsnog op het onderhoud van de openbare ruimte en sportaccommodaties.


Reorganisatie DCW

Stadsbedrijf moet cliënt sneller werk opleveren

ENSCHEDE - De gemeente gaat in een nieuw bedrijf ambtenaren, uitkeringsgerechtigden en mensen die gesubsidieerd werk verrichten laten samenwerken. Dit ‘Stadsbedrijf NV’ moet zorgen dat mensen sneller doorstromen naar regulier werk. De sociale werkplaats DCW gaat zich meer toeleggen op leer- en ontwikkelingsplaatsen.

Het Stadsbedrijf, waarvan de gemeente voor honderd procent eigenaar wordt, gaat zich in eerste instantie richten op beheer en onderhoud van sportaccomodaties, begraafplaatsen, openbare ruimte en parkeerplaatsen. Deze taken worden nu verricht door medewerkers van de sociale werkplaats DCW.

De bedoeling van het collegevoorstel is dat tussen de 130 en 150 DCW’ers overgaan naar het Stadsbedrijf. De ongeveer negentig ambtenaren die de regie voeren over dit onderhoud stappen eveneens over. Uiteindelijk moet het bedrijf groeien naar 450 medewerkers. De bedoeling is dat zo een stevige organisatie ontstaat die het werk beter kan organiseren en die voor een soepelere overgang naar regulier werk zorgt. ‘Maart volgend jaar zal bekend zijn om welke ambtenaren het gaat’, zegt wethouder J. Goudt (personeelsbeleid). Hij benadrukt dat de overstap geen gevolgen heeft voor de ambtenaren, wat betreft salaris en arbeidsperspectieven.

Voor de zomervakantie moet het bedrijf operationeel zijn. Onbekend is nog waar het wordt gehuisvest. Hoe lang een cliënt werkzaam is binnen het Stadsbedrijf hangt van de persoonlijke situatie af. Met dit collegevoorstel ontstaat bij de DCW meer ruimte om leer- en ontwikkelingsplaatsen in te zetten.

Het grootste verschil met de huidige opzet is dat dit bedrijf marktconform gaat werken. Zo wordt de medewerkers een zo regulier mogelijke werkplek geboden, waardoor de stap naar de ‘echte’ arbeidsmarkt kleiner en gemakkelijk wordt. Het betekent volgens wethouder T. de Weger (arbeidsmarkt) niet dat het bedrijf keihard de concurrentie zoekt met bestaande onderhoudsbedrijven. ‘We hebben ze nodig, om onze cliënten te laten doorstromen.’

De doelstelling van het mensen gesubsidieerd werk laten verrichten is hen klaar te stomen voor de ‘echte’ arbeidsmarkt. In de praktijk komt daar steeds minder van terecht. De sociale werkplaats DCW heeft veel moeite om geschikt, laaggeschoold werk te vinden omdat dat steeds minder voorhanden is. Werkgevers klagen dat ze door allerlei afzonderlijke organisaties benaderd worden. Er is de gemeente veel aan gelegen om dit te veranderen, mede omdat dit geld oplevert.

« Terug

Archief > 2005 > november

Geen berichten gevonden