Najaarsnota 2005

dinsdag 29 november 2005 22:22

Maandag 21 november jl. besprak de Raad de Najaarsnota, waarin de Programmabegroting 2006-2009 wordt geactualiseerd vanuit de tussentijdse concernrapportage en de zogenaamde septembercirculaire van het Rijk. De Najaarsnota geeft de Raad populair gezegd een goed beeld hoe de vlag er bijhangt.
Al met al levert de Najaarsnota een positief saldo op. Daar kunnen we erg blij mee zijn en daar worden we als gemeente rijk meegezegend.

Maandag 21 november jl. besprak de Raad de Najaarsnota, waarin de Programmabegroting 2006-2009 wordt geactualiseerd vanuit de tussentijdse concernrapportage en de zogenaamde septembercirculaire van het Rijk. De Najaarsnota geeft de Raad populair gezegd een goed beeld hoe de vlag er bijhangt.
Al met al levert de Najaarsnota een positief saldo op. Daar kunnen we erg blij mee zijn en daar worden we als gemeente rijk meegezegend. En die zegen komt altijd van die Ene, namelijk van de God van hemel en aarde. Wij zien hierin  de hand van Hem als verzorgende Vader.

Met deze meevallers kunnen een aantal problemen opgelost worden. In de eerste plaats enkel structurele zaken, dat wil zeggen zaken die jarenlang een bedrag vragen. De nieuwe Wet Werk en Bijstand vraagt vrij zeker € 6 miljoen extra per jaar. Daarvoor hebben we  nu € 3 miljoen opzij gezet, omdat we nu deze mogelijkheid hebben.
De fractie van de VVD diende hierover in de Raadsvergadering een amendement in om dat niet te doen en het voorlopig slechts bij een evaluatie te houden. Buitengewoon merkwaardig, dat juist de VVD fractie dit vraagt. Immers iedere ondernemer zal het risico, dat hij of zij binnenkort zeker krijgt, proberen indien enigszins mogelijk af te dekken. Gelukkig dat de Raad dit amendement verwierp, slechts de VVD fractie stemde voor dit amendement.

Onbetrouwbare partner
Voor de loon- en prijscompensatie moest ook een flink bedrag gereserveerd worden. Voor de programmabegroting had het Rijk 0,08% opgegeven, terwijl het nu 1% moet worden. Over veel andere toekomstige tekorten bestaat veel onduidelijkheid. Het moet ook hier maar eens een keer gezegd worden, dat het Rijk ten opzichte van de gemeente een zeer onbetrouwbare partner is. Ons college en de diensten klagen steen en been, dat de informatie van het Rijk, dat over zeer grote bedragen gaat, soms zelfs per dag wisselen. Maak daar maar eens beleid op!

Ook voor incidentele knelpunten zijn er wat er een bedragen beschikbaar. Dit is echter maar eenmalig geld. Hieruit wordt onder andere de herinrichting betaald van de Gronausestraat in Glanerbrug, die al jarenlang in de pen zit. Een restant van de Vinex bodemsanering , kinderopvang SMI en het project "Iedereen een startkwalificatie" kunnen hieruit ook gefinancierd worden. Vooral dit laatste is erg belangrijk, want te veel jongelui komen van school zonder diploma of een startkwalificatie en lopen daardoor een veel grotere kans buiten de boot te vallen om werk te vinden.

Buurtconcierge
Enige tijd geleden hebben we vragen gesteld over het moeten vertrekken van een buurtconcierge in de wijk Velve-Lindenhof. Ook de PvdA fractie heeft dit gedaan. Het bleek, dat deze meneer uitstekend werk verricht, maar helaas maar voor twee jaar gefinancierd is. Dat is een onverkwikkelijke zaak, daar de man nu het vertrouwen van de wijk heeft en veel zaken in deze aandachtswijk blijvend oplost. Ook in andere stadsdelen blijkt dit het geval te zijn.
Daarom heeft de fractie van de PvdA in overleg met ons een motie ingediend voor de financiering van deze buurtondersteuners. Het verzoek aan het college is met alle betrokken organisaties te streven naar meer volwaardige en voor langere tijd veiliggestelde ondersteuning voor wijken. De motie werd zeer tot ons genoegen door de hele raad ondersteund.
Dit alles om de wijken die het nodig hebben veilig en leefbaar te houden!

Pier Datema, raadslid 
p.datema@enschede.nl

« Terug

Archief > 2005 > november

Geen berichten gevonden