Probleemgezinnen beter helpen

woensdag 23 november 2005 20:58

Enschedese probleemgezinnen moeten daadkrachtiger geholpen worden. Voor 1 juli 2006 moeten er tien wijkzorgteams actief zijn, die zich ontfermen over Enschedeërs met complexe problemen. Elk zorgteam bestaat uit hulpverleners van diverse instanties. Onder het motto ‘minder praten, sneller handelen’ wordt geprobeerd de problemen op te lossen.
Zorgwethouder T. de Weger: ‘We liepen landelijk al voorop met het project Multi Probleem Gezinnen, waarmee we in 1977 zijn begonnen. Maar sommige dingen konden toch nog beter. De samenwerking tussen de diverse hulpverleners bijvoorbeeld. Daar was behoefte aan meer coördinatie en een betere afstemming.’ Een tekortkoming waar de wijkzorgteams in moeten voorzien.

Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 23-11-2005

‘Sneller handelen’

ENSCHEDE - Enschedese probleemgezinnen moeten daadkrachtiger geholpen worden. Voor 1 juli 2006 moeten er tien wijkzorgteams actief zijn, die zich ontfermen over Enschedeërs met complexe problemen. Elk zorgteam bestaat uit hulpverleners van diverse instanties. Onder het motto ‘minder praten, sneller handelen’ wordt geprobeerd de problemen op te lossen.

Alleen in Enschede al kampen ongeveer tweehonderd gezinnen en vijftig personen met een opeenhoping van problemen. Ze hebben te maken met langdurige werkloosheid, ziekte, schulden, schoolverzuim, verslaving en/of crimineel gedrag. Erg vervelend voor henzelf, maar ook voor de directe omgeving.

Omdat de afzonderlijke hulpverleners vaak niet in staat zijn om deze problemen op te lossen, introduceerde Enschede begin dit jaar het fenomeen wijkzorgteam. In zo’n team zitten vertegenwoordigers van bijvoorbeeld de gemeente, woningcorporaties, maatschappelijk werk, politie, Bureau Jeugdzorg en het wijkwelzijnswerk. De nieuwe aanpak moest leiden tot een betere coördinatie van zorg en veiligheid voor deze categorie Enschedeërs. Zorgwethouder T. de Weger: ‘We liepen landelijk al voorop met het project Multi Probleem Gezinnen, waarmee we in 1977 zijn begonnen. Maar sommige dingen konden toch nog beter. De samenwerking tussen de diverse hulpverleners bijvoorbeeld. Daar was behoefte aan meer coördinatie en een betere afstemming.’ Een tekortkoming waar de wijkzorgteams in moeten voorzien.

Begin dit jaar ging het eerste wijkzorgteam als proefproject van start in de wijken Dolphia en Velve-Lindenhof.Gouden greep
Dat de nieuwe aanpak als succesvol wordt ervaren, heeft alles te maken met de rol van het openbaar ministerie. Probleemgevallen die niet mee willen werken aan een oplossing lopen het risico van een gevangenisstraf. ‘We hebben dat justitiële traject nu als een stok achter de deur. En dat blijkt een gouden greep te zijn geweest. Als de zorg er niet meer uitkomt en er moet worden ingegrepen, dan vindt er overleg plaats tussen het openbaar ministerie, politie en de teamleider. Die buigen zich over de vraag hoe in zo’n geval ‘dwang en drang’ kan worden toegepast’, vertelt DMO-manager H. Weggemans.

Het college van B en W heeft gisteren besloten om tien wijkzorgteams in het leven te roepen. Bovenaan het lijstje staan de teams voor Pathmos, Wesselerbrink, Twekkelerveld en het centrum (met name voor junks en zwervers). Voor het werk is 600.000 euro nodig.

« Terug

Archief > 2005 > november

Geen berichten gevonden