Syrisch Orthodoxe aartsbisschop Çiçek overleden

zaterdag 05 november 2005 23:58

Op zaterdag 5 november jl. is de Syrisch Orthodoxe aartsbisschop Julius Yeshu Çiçek in het mausoleum van het Syrisch-orthodoxe klooster in Glane bijgezet. De 63-jarige aartsbisschop overleed in de nacht van 28 op 29 oktober in een hotel in Düsseldorf. De kerkdienst, welke vooraf ging aan de bijzetting, werd bezocht door circa 15.000 gelovigen van de Aramese kerkgemeenschap. Daarbij waren ook genodigden als staatssecretaris Ross-van Dorp, bisschop Simonis en burgemeesters en wethouders van Enschede, Gronau, Rijssen en Losser aanwezig.

Op zaterdag 5 november jl. is de Syrisch Orthodoxe aartsbisschop Julius Yeshu Çiçek in het mausoleum van het Syrisch-orthodoxe klooster in Glane bijgezet. De 63-jarige aartsbisschop overleed in de nacht van 28 op 29 oktober in een hotel in Düsseldorf. De kerkdienst, welke vooraf ging aan de bijzetting, werd bezocht door circa 15.000 gelovigen van de Aramese kerkgemeenschap. Daarbij waren ook genodigden als staatssecretaris Ross-van Dorp, bisschop Simonis en burgemeesters en wethouders van Enschede, Gronau, Rijssen en Losser aanwezig.

Voorganger was de Syrisch-orthodoxe patriarch van Antiochië, Ignatius Zakka I Iwas, die zetelt in Damascus. De gelovigen kwamen uit heel Europa om hun voormalig geestelijk leider de laatste eer te bewijzen. Het Aramese volk is wegens verdrukking door Turkse, Koerdische en Arabische bevolkingsgroepen voor het grootste deel verdreven uit hun oorspronkelijke woongebieden in Turkije, Irak en Syrië. In Twente wonen ongeveer 10.000 mensen van dit christelijke volk.

Veel vrijwilligers van de kerkgemeenschap zorgden rond de rouwdienst voor grote tenten bij de kerk om de vele duizenden bezoekers te herbergen. Via beeldschermen konden zij de dienst volgen. In de kerk, gelegen naast het Syrisch Orthodixe klooster Sint Efraem, passen ongeveer achthonderd mensen.

Namens het college van B en W van Enschede waren burgemeester Den Oudsten, wethouder Le Loux en ondergetekende aanwezig. Het was bijzonder indrukwekkend om deze rouwdienst mee te maken. Wij hebben na afloop van de dienst onze deelneming met het plotselinge overlijden van de Syrisch-orthodoxe kerkleider Çiçek persoonlijk kunnen overbrengen aan patriarch Ignatius Zakka I Iwas.
Vanuit de ChristenUnie hebben we goede contacten met de Aramese gemeenschap. Omdat de Arameeërs in hun land van herkomst geen politieke traditie hebben, staan zij vanwege hun christelijke wortels in ons land sympathiek tegenover christelijke politieke partijen als het CDA en de ChristenUnie.

Tymon de Weger, wethouder
t.d.weger@enschede.nl

« Terug

Archief > 2005 > november

Geen berichten gevonden