Tussentijdse halfjaarcijfers

zaterdag 12 november 2005 23:01

Direct na de vakantie kregen wij van het college c.q. de diensten de cijfers t/m het tweede kwartaal 2005. Enkele opmerkelijke uitkomsten willen we u niet onthouden. Het betreft de Bijstand, de WVG, het Parkeerbedrijf en de OZB.

Direct na de vakantie kregen wij van  het college c.q. de diensten de cijfers t/m het tweede kwartaal 2005. Enkele opmerkelijke uitkomsten willen we u niet onthouden. Het betreft de Bijstand, de WVG, het Parkeerbedrijf en de OZB.
 
Algemene bijstand
Het was beslist niet onverwacht, maar toch is er een enorm tekort op de algemene bijstand voor levensonderhoud. Over heel het jaar 2005 zal dit waarschijnlijk € 6 miljoen bedragen. Het zal u niet verbazen, dat er vele pogingen in het werk worden gesteld om het aantal gegadigden voor de bijstand te laten dalen.
Het college wilde dit bedrag direct maar afboeken van de Algemene Reserve, maar wij vinden dat dit ook later in het jaar of eventueel met de jaarafrekening 2006 nog altijd kan. Zo blijft dit enorme tekort beter in de picture. Tegen die tijd kan immers beter beoordeeld worden of dit verlies werkelijk zo groot is. Wethouder Goudt van financiën heeft dit toegezegd.
 
WVG
Voor de Wet Voorzieningen Gehandicapten was € 1,7 miljoen minder nodig. De grootste uitgavenpost hier is sinds jaar en dag de post woonvoorzieningen: aanpassingen voor woningen van gehandicapten. De Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling stelde voor, evenals het college, om dit bedrag te reserveren, omdat de aanvragen hiervoor nogal fluctueren. Terecht, vinden ook wij.
 
Parkeerbedrijf
Een andere opmerkelijke zaak is, en in tegenstelling tot de vorige erg negatief: een tekort van circa € 1 miljoen bij het Parkeerbedrijf. Inmiddels heeft het college een notitie naar de raad gezonden met verschillende saneringsmaatregelen. Daar zal binnenkort uitvoerig over gesproken worden. Maar het zal zeker leiden tot tariefaanpassingen en andere besparingen.
 
OZB
Een derde opmerkelijke zaak is de afschaffing van de gebruikersbelasting op woningen en maximering van de Onroerend Zaken Belasting (OZB) door het rijk  Dit betekent, dat alle burgers met ingang van 2006 het huurdersdeel van de OZB niet meer hoeven te betalen. Op zich natuurlijk erg prettig. Echter hier zitten nogal wat adders onder het gras:
  1. In de eerste plaats zullen degenen die kwijtschelding hadden van deze belasting er geen cent beter van worden.
  2. In de tweede plaats: hoe duurder het huis, hoe groter het bedrag dat niet meer betaald hoeft te worden. Precies omgekeerd dan zou moeten.
  3. In de derde plaats wordt de gemeente door het rijk gemaximeerd voor de tarieven, dat wil zeggen dat de OZB niet harder mag stijgen dan het Rijk aangeeft.
  4. In de vierde plaats wordt hier de gemeentelijke autonomie ernstig aangetast. Met andere woorden: de gemeente wordt steeds meer een doorgeefluik voor het rijk.
  5. In de vijfde plaats wordt de compensatie van het rijk langzamerhand afgebouwd. Dit betekent in de toekomst dat er een zeer omvangrijke bezuinigingsoperatie zal moeten plaatsvinden in veel gemeenten.
We hebben in de Raad van 17 oktober de raadsleden opgeroepen hier veel meer aandacht aan te schenken. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft op 13 oktober een protestbijeenkomst gehouden, waar een protestmotie is aangenomen, die richting de Eerste Kamer gaat. Deze zal hierover nog een beslissing moeten nemen. We zijn benieuwd.
 
Pier Datema, raadslid 

« Terug

Archief > 2005 > november

Geen berichten gevonden