Enschede vraagt medische heroïneverstrekking aan

dinsdag 11 oktober 2005 00:25

Het college van B&W heeft bij het Ministerie van VWS een aanvraag ingediend voor de realisatie van 30 Twentse plaatsen voor medische heroïneverstrekking. Het college doet hiermee een beroep op de hiervoor eenmalig beschikbare financiële middelen.

Het college van B&W heeft bij het Ministerie van VWS een aanvraag ingediend voor de realisatie van 30 Twentse plaatsen voor medische heroïneverstrekking. Het college doet hiermee een beroep op de hiervoor eenmalig beschikbare financiële middelen.

Hoewel het college, samen met de andere grote gemeenten in Nederland en centrumgemeenten, van mening is dat het rijk voor voldoende structurele financiering moet zorgen, wil Enschede toch gebruik maken van het eenmalige aanbod van medefinanciering. Als daarnaast Almelo, Hengelo en Enschede een bedrag per plaats bijdragen, is het mogelijk de voorziening met een capaciteit van 30 plaatsen voor een periode van 3 jaar te exploiteren.

Bij de onlangs gestarte verbouwing van het gebouw van Tactus (Ripperdastraat 8) tot een gebruikersruimte, is al rekening gehouden met de komst van een behandelunit. De daadwerkelijke behandeling met medische heroïne kan als alles meezit per 1 januari 2006 van start gaan. 

Voor een ChristenUnie-wethouder is het bijzonder om verantwoordelijk te zijn voor de verstrekking van heroïne. Immers, onze partij is altijd tegen de legalisering van hard drugs geweest. Gaan we dat nu niet via een achterdeur doen? Welnu, de afgelopen jaren zijn heel positieve resultaten bereikt met het onder strenge voorwaarden verstrekken van heroine aan een beperkte groep zwaar verslaafden. Als je uitgaat van de vaak bijzonder deplorabele leefomstandigheden en gezondheidssituatie van chronische verslaafden, is elke verbetering van belang. Vooral voor de verslaafden zelf, maar ook voor hun omgeving.

Medische heroïneverstrekking kan in de eerste plaats leiden tot een aanzienlijke verbetering van de toestand van zwaar verslaafden. Zo sterk zelfs, dat hun gezondheid met sprongen vooruit gaat en in veel gevallen zelfs afkicken van de verslaving serieus in beeld komt. Als ChristenUnie-wethouder heb ik dan ook de nadruk gelegd op het zoveel mogelijk toewerken naar dat doel: helemaal van de verslaving afkomen.

Een tweede effect is dat deze mensen al binnen een periode van een jaar behandeling veel minder tot geen criminele activiteiten meer ondernemen om aan geld voor heroïne te komen.  Dit heeft positieve gevolgen voor politie-inzet, capaciteit van penitentiaire inrichtingen en de inzet van reclassering. Daarnaast betekent dit een toename van de veiligheid van de leefomgeving in Twente.

Omdat de effecten van streng gecontroleerde medische verstrekking van heroine zulke positieve gevolgen blijkt te hebben, kan ik me daar als wethouder helemaal achter staan. Immers, elke verbetering in de positie van verslaafden moet je als christen aangrijpen. Zeker, wanneer dat onder strenge condities gebeurt, zoals nu mogelijk binnenkort in Enschede mogelijk wordt. 

Tymon de Weger, wethouder
t.d.weger@enschede.nl

« Terug

Archief > 2005 > oktober

Geen berichten gevonden