Professioneel begin 'Kettingreactie

vrijdag 30 september 2005 23:48

De officiële opening komt nog wel, maar het be­gin van d'Usselerveen is er. Wethouder T. de We­ger plantte woensdag de eerste (pruimen)boom op het terrein van de vroegere gemeentelijke groentenkwekerij aan de Usselerrietweg 50, naast het crematorium. Afgevaardigden van tien deelnemende organisaties plantten er vervol­gens in een kring struiken omheen.

Uit: Tubantia van vrijdag 30 september 2005.

USSELO - De officiële opening komt nog wel, maar het be­gin van d'Usselerveen is er. Wethouder T. de We­ger plantte woensdag de eerste (pruimen)boom op het terrein van de vroegere gemeentelijke groentenkwekerij aan de Usselerrietweg 50, naast het crematorium. Afgevaardigden van tien deelnemende organisaties plantten er vervol­gens in een kring struiken omheen.
 
d’Usselerveen vangt mensen op, die door de een of andere oorzaak buiten de boot zijn gevallen. De bedoeling is ze door middel van werk te la­ten herintegreren in de samenle­ving.

Die werkzaamheden zijn veler­lei, maar hebben nagenoeg alle plaats in de buitenlucht. Er wor­den biologische groenten ver­bouwd, fruit gekweekt, open haardhout verkocht, er komt een forellenkwekerij en als klap op de vuurpijl krijgt het geheel ook nog een recreatief karakter. 'De bedoeling is dat we hier een kleinschalige koffie- en theeschenkerij bouwen voor onze klanten en passanten. Verder komt er een aanlegplaats voor paarden', vertelde directeur Jacques ten Haaf van de Stichting Surplus, de aanvrager van het project.
 
De bezoekers konden woens­dag op de opgehangen planteke­ningen al bekijken hoe het terrein binnenkort verandert. Het hoeft niet klaar te zijn als de mensen die er worden opgevan­gen aanwezig zijn; de bedoeling is juist dat ze het - althans gro­tendeels - zelf invullen, zodat ze kunnen zien wat ze mede tot stand hebben gebracht. In dit 'Equalproject Kettingreac­tie' werken diverse instellingen met elkaar samen. Dat zijn het Centrum Wonen Zorg Welzijn Twente/Achterhoek van het Le­ger des Heils, de gemeente En­schede, de GGD Vangnetzorg, het Regionaal Instituut Begeleid Wonen Twente, de stichting Humanitas onder Dak, de Stich­ting Surplus, Tactus (versla­vingszorg) het UWV Oost en de woningcorporaties Domijn en De Woonplaats. 'Geldschieter' is het Ministerie van Sociale Za­ken.
 
Uiteindelijk doel is de deelne­mers (maximaal 25 en minimaal 50 in twee jaar) een nieuwe plek te laten verwerven in de maatschappij. Het gaat daarbij onder meer om drugsverslaafden, thuis- en daklozen, langdurig werklozen enzovoort, ofwel mensen met meervoudige pro­blemen. Daarin verschilt de d'Usselerveen bijvoorbeeld met De Viermarken, die in beginsel hoofdzakelijk opvang heeft voor mensen met psychische problemen.
 
De bezoeker ziet meteen, dat er nog heel wat werk te verzetten is, voordat het plan realiteit is. Maar 'de zaak' draait al enige tijd met een kleine groep, die een professioneel ogend resul­taat heeft afgeleverd. De groente 'doet het' buitengewoon, zon­der dat bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. 'En op de schoon­ste grond van Enschede, die drie keer per jaar wordt gekeurd', haast Ten Haaf zich er aan toe te voegen. Volgend voorjaar ver­wacht hij de echte opening te kunnen houden.

« Terug

Archief > 2005 > september

Geen berichten gevonden