Wethouder boos op raad, maar geen geld voor BEU

woensdag 28 september 2005 10:47

Wethouder Tymon de Weger is boos op de gemeenteraad omdat hij niet in de gelegenheid is gesteld om zijn visie te geven over de sub­sidie aan de stichting BEU die opkomt voor uitkeringsge­rechtigden. "Heel vervelend", zegt de wethouder die ook na het overleg van gistermiddag met de andere leden van het college vasthoudt aan de wei­gering om het raadsbesluit uit te voeren. Voorlopig komt er dus geen geld voor de BEU (Bundeling Enschedese Uitke­ringsgerechtigden).

Uit: Huis aan Huis Enschede van woensdag 28 september 2005.
 
ENSCHEDE - Wethouder Tymon de Weger is boos op de gemeenteraad omdat hij niet in de gelegenheid is gesteld om zijn visie te geven over de sub­sidie aan de stichting BEU die opkomt voor uitkeringsge­rechtigden. "Heel vervelend", zegt de wethouder die ook na het overleg van gistermiddag met de andere leden van het college vasthoudt aan de wei­gering om het raadsbesluit uit te voeren. Voorlopig komt er dus geen geld voor de BEU (Bundeling Enschedese Uitke­ringsgerechtigden).
 
De PvdA en GroenLinks kaart­ten de kwestie rond de BEU-subsidie maandagavond aan in de stedelijke commissie. In juli stemden alle partijen, uitgezon­derd de ChristenÜnie (de partij van De Weger), vóór een een­malige subsidie van 10.000 eu­ro aan de BEU. Dat het college vervolgens weigerde het raads­besluit uit te voeren viel dan ook in het verkeerde keelgat bij met name René Tenkink en Ben van Dijk, raadsleden van re­spectievelijk GroenLinks en de PvdA. Zij namen de zaak hoog op en riepen De Weger op het matje. Maar bij de stedelijke commissie kreeg de wethouder nauwelijks de kans om wat te spuien. "Er was maar een kwar­tier gepland en ik had meer tijd nodig om het uit te leggen", zegt De Weger. "Daar heeft de raad ook recht op, want het is niet gebruikelijk dat wij een besluit van de raad niet uitvoeren. Daar moeten wc goede redenen voor hebben."
 
Volgens De Weger zijn die er ook. Het voornaamste argument om de BEU geen subsidie te geven is, dat er meer organisaties zijn die hulp bieden aan mensen die moeten rondkomen van een uitkering en dat die ook niet ge­subsidieerd worden. De Weger doelt daarbij op kerken, de Ro­tary, het bureau voor rechtshulp en het CW1 (Centrum voor Werk en Inkomen, het vroegere arbeidsbureau. De wethouder benadrukt dat hij het werk van de BEU zeer waardeert. "Het is onterecht dat er nu een beeld ontstaat dat het college niets van de BEU moet hebben. Ik besef dat ze heel goed werk ver­richten. Ik heb er ook voor ge­zorgd dat ze in het CCO (Cliën­ten Contact Orgaan; red.) zijn gekomen en overleg hebben met DMO (Dienst Maatschap­pelijk Ontwikkeling, voorheen de Sociale Dienst; red.). Het zijn ook ervaringsdeskundigen en we nemen ze serieus, maar of we ze ook subsidie willen ge­ven, dat moeten we goed bekij­ken. We kunnen de hele wereld wel subsidiëren."
 
Dat het om een eenmalige subsi­die gaat bestrijdt De Weger ove­rigens ook. "Ze hebben een begroting ingediend van 15.000 euro voor een bureau en huis­vesting. Dat kun je niet eenmalig afdoen." Over twee weken, bij de volgende stedelijke commis­sie, wil de wethouder in debat met de raad. "Ik wil echt niet dwars doen, maar wil het er or­dentelijk met de raad over heb­ben. Daar zitten verstandige mensen. Dan zien we wel welke kant het uitgaat.
 

« Terug

Archief > 2005 > september

Geen berichten gevonden