Nieuwsbrief 6-1

donderdag 01 september 2005 00:42

Inhoud:o Algemene beschouwingen 2006-2009
o Voorjaarspeiling: aardverschuiving in Enschedese politiek
o De busbaan door de Beltstraat-Noord
o Parkeertarieven ’s avonds omhoog?
o Een dierentuin in Boekelo
o Beperkte woningbouw op “De Grobbe”




augustus 2005 - jaargang 6, nummer 1
 
Inhoud: 
    • Algemene beschouwingen 2006-2009
    • Voorjaarspeiling: aardverschuiving in Enschedese politiek
    • De busbaan door de Beltstraat-Noord
    • Parkeertarieven ’s avonds omhoog?
    • Een dierentuin in Boekelo
    • Beperkte woningbouw op “De Grobbe”
  • en verder:
    • Bekijk onze website 
    • Agenda 
    • Contact
    • Colofon 
    • Aan/afmelden

Algemene beschouwingen Programmabegroting 2006-2009
 
In de laatste vergadering voor de zomervakantie heeft de Raad de meerjarenbegroting voor de jaren 2006-2009 behandeld. Zoals gebruikelijk houden de fracties bij die gelegenheid hun jaarlijkse Algemene Beschouwingen. De beschouwing van de ChristenUnie laten we hieronder in zijn geheel volgen:
 
Inleiding
We leven in een tijd van onbehagen. Wat gaat er mis? Als we terugkijken op het afgelopen jaar, lijkt het alsof de kwaliteit van onze samenleving onder druk staat, terwijl de politiek machteloos toe kijkt, niet in staat de kloof met de burger te overbruggen.
 
Van verschillende kanten komt het signaal dat de maatschappij zich verhardt. De tolerantie door meerderheidsgroepen is aan het afnemen. Dat zie je ook terug in de politiek. Om de controle niet te verliezen, wordt er krampachtig gepoogd grip te krijgen op de diversiteit van onze samenleving. Vanwege enkele uitwassen worden alle moslims, en voor het gemak ook maar gelijk alle christenen, joden en hindoes, op een hoop geveegd. Religie wordt geweerd uit het publieke domein, in plaats van dat men zich richt op het oplossen van de echte problemen. Een enorme verarming van onze samenleving! Naar onze overtuiging is tolerantie het smeermiddel in een pluriforme samenleving. Tolerantie is meer dan elkaar dulden. Het hangt samen met de bereidheid om te weten wat de ander beweegt. Dat zal ook in Enschede het uitgangspunt moeten zijn.
 
De macro-economische ontwikkelingen vallen tegen, maar mede dankzij een goed financieel beleid is er ook dit jaar weer ruimte voor nieuwe plannen. Complimenten voor het college en de mensen die betrokken zijn bij de uitvoering, zijn wat ons betreft op zijn plaats.
 
In deze algemene beschouwingen staan de keuzes die wij als ChristenUnie voor het komende jaar willen maken. God de schepper, van wie wij ons afhankelijk weten, heeft ons ruimte gegeven voor het besturen van deze stad. Wij willen dankbaar en tot Zijn eer aan deze verantwoordelijkheid invulling geven.

Financieel stand van zaken

Zoals wij ook reeds bij de Contourennota konden constateren is de financiële positie van de gemeente Enschede niet ongunstig. De begroting is vrij gemakkelijk sluitend te krijgen, wat voorgaande jaren nogal wat problemen gaf.
Wij zijn daar uiterst dankbaar voor, maar de risico’s zijn nogal groot in de nabije toekomst. Voortdurend wordt de gemeente opgezadeld met grote wijzigingen door het Rijksbeleid, zoals de invoering van de Wet Werk en Bijstand en de invoering van de Wet Maatschappelijke Ontwikkeling. En altijd in het nadeel van de gemeente, zowel organisatorisch als financieel.
 
Over deze zaken is nu nog geen eindoordeel te verkrijgen, zodat wij akkoord zijn om de consequenties hiervan nog niet in de begroting te verwerken. Temeer daar er waarschijnlijk door de compensatieregeling voor de afschaffing van de OZB voor Enschede enige ruimte zal ontstaan.
In de door u beloofde Najaarsnota kan er verder over afgesproken worden. Voor de nu voorliggende programmabegroting zal dit niet al te veel impact hebben. Mocht dit echter wel het geval zijn, dan kan er altijd gedeeltelijk uit de Algemene Reserve geput worden, daar deze nu aardig op peil is. (€ 18 miljoen)
 
Rekeningresultaat 2004
De gemeenterekening is in de laatst gehouden Raadsvergadering goedgekeurd, behalve de bestemming van het rekeningresultaat van bijna € 8 miljoen. De meeste posten hebben ons fiat. Wel vinden wij de bedragen voor Sportpark Boekelo en voor de 400 meter ijsbaan erg hoog. Wij vragen daarom hiervoor een nadere onderbouwing. Wij vinden beide zaken zeker nodig, maar met name is onze bijdrage wel erg hoog t.o.v. de bijdragen van andere gemeenten voor deze ijsbaan, voor zover bekend. Hoe staat het met de missie van wethouder Hassink?
 
Daarnaast moeten wij concluderen dat alle bedragen, breed gezegd, naar fysieke zaken gaan en niets voor arbeid en inkomen bestemd worden, terwijl dit nadrukkelijk afgesproken is in de Contourennota. Nu weten wij wel, dat ook investeringen van de gemeente werkgelegenheid creëren, maar dat komt niet rechtstreeks ten goede aan de minst draagkrachtigen. Daarom stellen wij voor om, in ieder geval, het restant van € 621.000 voor deze groepen te bestemmen. Wij denken in dit verband aan de SMD, werk toeleiding, hulp aan ex-gedetineerden e.d.; wij komen hier nog op terug.
 
Onroerend Zaak Belasting
Voor zover nu bekend wordt de gebruikersheffing op woningen afgeschaft. Om een drietal redenen is dit een zeer slechte maatregel van onze regering voor alle gemeenten. In de eerste plaats, omdat daardoor de zeer kleine ruimte, die de gemeentelijke overheid op belastinggebied heeft, nog kleiner zal worden. Nederland is wat dit betreft een uitzondering in de wereld. In de tweede plaats worden de sociaal zwakkeren van deze maatregel geen cent wijzer, daar ze toch al kwijtschelding hebben. Ten derde zullen ook de vele huurders, die ook niet de sterkste schouders hebben, weinig merken van deze lastenverlichting.
 
De bezitters van de grootste huizen en de wat oudere huizenbezitters zullen het voordeel genieten. Maar deze groep heeft het veelal niet nodig. Wij waarderen het zeer dat het college zich blijft verzetten tegen de kabinetsplannen en dat het daarbij steun zoekt bij andere gemeenten.
 
Gemeentelijke kortingen en heffingen
We stemmen, mee om bovenstaande, van harte in met de gemeentelijke korting van € 61.30. Ook stemmen we in met de 20% verlaging van de afvalstoffenheffing voor de minima, totdat deze vrijstelling in 2008 100% zal bedragen.
 
De aanslagen baatbelasting voor het vernieuwen van het stadserf kunnen niet eerder dan per 1 januari 2006 verstuurd worden. Dit vinden wij merkwaardig. Het eerste gedeelte van het stadserf in toch reeds lang klaar? Graag stemmen wij in met de compensatie van € 70.000 voor de huurders, die anders een netto woonlastenstijging van 6.4 % zouden krijgen.
 
Begroting versus jaarrekening
Ieder jaar denken wij gezien de uitkomsten van de begroting, dat er in de rekening nauwelijks een overschot zal zijn. De praktijk is echter, dat er toch een ruim aantal miljoenen euro’s overblijven. Op zich beter over dan te kort, maar toch… Wellicht dat er met het financiële systeem Coda “scherper aan de wind gezeild” kan worden, zoals u dit zo fraai uitdrukt. Dat u voor vermoedelijke opbrengsten reeds een bedrag uittrekt lijkt ons alleszins verantwoord.
 
Wel moeten we echter concluderen, dat een behoorlijk aantal zaken niet uitgevoerd konden worden om welke reden dan ook. We denken dat op dit punt overzichten moeten komen van de verschillende diensten. Voor vrij grote verschillen moet er uiteraard een verklaring komen. De Maraps geven o.i. daarvoor onvoldoende informatie. Hoe zou de wethouder hier invulling aan kunnen geven?
 
Kleur de stad, binnenstadspromotie en evenementenbeleid
Imagoverbetering is een lastige zaak. Iedereen met een marketingachtergrond kan een rijtje met don’ts uit zijn mouw schudden, maar een rijtje met do’s wordt een stuk ingewikkelder. De hele binnenstad op de schop nemen valt onder de don’ts, en de gevolgen daarvan hebben we gezien in 2002. Terecht heeft de raad toen gekozen voor een intensieve ‘Kleur de stad’ campagne en een flinke investering in het evenementenbeleid.
 
Voor het komende jaar is een flink bedrag begroot. Maar wordt dit wel besteed aan de juiste zaken? Als we de effectindicatoren bekijken, dan lijkt het resultaat nog wat tegen te vallen. De werkgelegenheid is afgenomen in 2004, de waardering van het ondernemersklimaat is niet gestegen en ook het aantal bezoekers aan de binnenstad is minder toegenomen dan we gehoopt hadden. We stemmen daarom van harte in met de voorgenomen evaluatie van de campagneactiviteiten.
 
De ChristenUnie vindt de bedragen die uitgetrokken worden voor imagoverbetering en binnenstadspromotie erg hoog. Wat wij daarom vragen aan het college is een duidelijke doelstelling te koppelen aan de voorgenomen investeringen. Alleen op die manier kan de raad evalueren in hoeverre het uitgeven van deze hoge bedragen te rechtvaardigen is.

WWB
De Wet Werk en Bijstand brengt grote financiële risico’s met zich mee. De kamer is nog in discussie over de definitieve invulling van het verdeelmodel. Tot nu toe is de Enschedese lobby succesvol geweest, maar de verwachting is nog steeds dat het voor Enschede een groot financieel nadeel met zich mee zal brengen. Dit zal in de komende jaren zwaar op onze begroting drukken. De ChristenUnie wil de instroom in de bijstand zoveel mogelijk beperken, en is dan ook blij met het nieuwe initiatief Workstep. Toch blijft bij ons de vraag leven, is er niet nog meer te doen om de instroom in de bijstand zoveel mogelijk te beperken.

WMO
In juli 2006 wordt hoogstwaarschijnlijk de Wet Maatschappelijke Ondersteuning ingevoerd. Een nieuwe verantwoordelijkheid voor de gemeente, maar ook nieuwe kansen. We willen de wet hier niet uitputtend behandelen, maar toch willen we hier één punt noemen. De wet gaat uit van de eigen verantwoordelijkheid van mensen voor hun leven. Als er echter ziekte komt, worden mensen vaak afhankelijk van anderen, voor hun verzorging etc. De wet gaat er van uit dat de omgeving voor de zieke zal gaan zorgen.

Op zich is dit geen verkeerd uitgangspunt, de vraag is alleen of onze maatschappij daar nog op ingericht is. Daarnaast is het verzorgen van een familielid of buur of vriend vaak een zaak van de lange adem. Wij willen daarom nu al aandacht vragen voor deze mantelzorgers. En stellen daarom voor om nu al uit te spreken dat er een prioriteit komt te liggen bij initiatieven in het kader van de WMO die mantelzorgers ondersteunen.

Jeugd en jongeren
Het afgelopen jaar is er meerdere malen over jeugd en jongeren gesproken. Niet omdat het nu zo slecht gaat met de Enschedese jeugd, het gaat met het merendeel juist goed, maar omdat er een kleine groep is die wel problemen heeft. We hebben met elkaar de jeugdagenda vastgesteld waarin wordt gesproken over een sluitende keten. We willen de wethouder vragen om zich te blijven inzetten voor het versterken van de zwakste schakels in het geheel. Daarbij moeten ook de jongste ontwikkelingen met betrekking tot de subsidie van de provincie worden meegenomen.

Daarnaast zien wij uit naar de discussie over wijkwelzijn. Wij zijn blij dat het college heeft aangegeven aan het werk te gaan met de aanbevelingen van de rekenkamer, en hopen dat een goed functionerend wijkwelzijnswerk mee zal werken aan de sluitende keten rond de jongeren.

Drop-outs verdienen aandacht, vroegtijdig schoolverlaten moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Het ATC is daartoe een goed middel.

Gezin
Wat de ChristenUnie betreft zou er meer aandacht besteed moeten worden aan het gezin. Het gezin is van groot belang voor de vorming van kinderen, hier worden normen en waarden aangeleerd, hier wordt een kind opgevoed tot een sociaal wezen. Toch zien we in onze maatschappij dat het gezin onder druk komt te staan, en dat er gezinnen zijn die niet goed functioneren. De ChristenUnie is voorstander van de opvoedingscursussen die in onze stad worden gegeven. Maar dit is naar onze mening niet voldoende. Het gezin zou meer op de agenda moeten komen te staan. Daarom vragen we de wethouder de rol van ouders in de verschillende nota’s over jeugdbeleid duidelijker te benoemen.

Schulden
Over de hele maatschappij is het duidelijk dat er een probleem is met betrekking tot schulden. Laatst is er door diaconieën van verschillende kerken in Almelo aan de bel getrokken omdat er een groot beroep op hen gedaan werd door kerkleden met schulden. Ook in Enschede zien wij een stijging in het aantal, dat problemen hebben met schulden. De voorgaande jaren hebben wij al extra geld hiervoor beschikbaar gesteld. De ChristenUnie wil dat er met name aandacht wordt besteed aan het voorkomen van schulden, met name bij jongeren.
 
Ex-gedetineerden
Een aantal jaren geleden hebben wij in de toenmalige sociale commissie met elkaar over ex-gedetineerden gesproken. Het college geeft aan dat nazorg van deze doelgroep van belang is om recidive te voorkomen. Wij zien de uitkomsten van het onderzoek met belangstelling tegemoet en zijn zeker bereid de discussie over middelen in het najaar hierover aan te gaan.
 
Medische verstrekking heroïne
Op dit moment is de bijdrage van het rijk aan dit project nog niet geheel duidelijk. De ChristenUnie vraagt de wethouder om hierop terug te komen in de raad als de gelden wel duidelijk zijn.
 
SMD
Voor het SMD is extra geld uitgetrokken om een kerntakendiscussie op te starten. In de begroting wordt echter aan gegeven dat er een capaciteitstekort is. Daarnaast zijn de huren in de verschillende servicecentra erg hoog, en worden vanuit bureau jeugdzorg meer jongeren doorgestuurd naar het SMD. Het college geeft aan dat er gekeken wordt naar alternatieven voor de huisvestingslasten. Dit gaat ons niet ver genoeg. Door het oplopen van de wachtlijsten worden kleine problemen groot voordat ze aangepakt kunnen worden. Het SMD komt daarom naar onze mening in aanmerking voor een bedrag uit de zes ton vrij te besteden van het rekeningresultaat. De hoogte van het bedrag zullen we in het najaar bediscussiëren bij de najaarsnota.
 
Hoogopgeleiden
We hebben in de raad vaak gediscussieerd over het behouden van hoogopgeleiden voor onze stad. De ChristenUnie wil dat de gemeente Enschede daarbij zelf het goede voorbeeld geeft. Het zou daarom goed zijn dat de verhuizing naar Enschede van ambtenaren van de gemeente een standaard onderwerp is bij een sollicitatie gesprek. De gemeente zou misschien moeten overwegen om een verhuispremie te verstrekken aan haar ambtenaren. Graag horen wij van de Wethouder in hoeverre dit al beleid is en welke maatregelen daartoe nog genomen moeten worden.
 
Tot slot
De ChristenUnie wil het college, de raad en de ambtenaren voor het komende begrotingsjaar Gods zegen toewensen.
           
Fractie ChristenUnie Enschede

Voorjaarspeiling: aardverschuiving in Enschedese politiek 
 
Zoals ieder half jaar heeft het Enschedese bureau I&O Research ook afgelopen voorjaar weer een opiniepeiling gedaan naar de politieke partijen in Enschede. De peiling dateert van voor het referendum voor de Europese Grondwet op 1 juni jl. De PvdA is in Enschede de grote winnaar met maar liefst 18 zetels (nu 10). Daarnaast zou de SP, nu niet in de gemeenteraad vertegenwoordigd, op 2 zetels komen. De VVD, momenteel niet in het college vertegenwoordigd,  wint 1 zetel en komt daarmee op 8 zetels.
 
Grote verliezers zijn de lokale partijen, de Stadspartij, Burgerbelangen en de lijsten Liedtke/Cegerek en Ras, die in deze peiling hun zetels helemaal kwijt raken. Het CDA verliest 2 zetels en komt op 6 zetels uit. GroenLinks en de ChristenUnie vallen volgens de voorjaarspeiling elk terug van 3 naar 2 zetels. D66 blijft stabiel met 1 zetel. Al met al een flinke aardverschuiving in de Enschedese politiek, die alvast zijn schaduw werpt op de komende gemeenteraadsverkiezing in maart 2006.
 
Hieronder ziet u de uitslag van de voorjaarspeiling 2005:
 
Partij: 
Zetels thans
medio 2005:
Zetels volgens peiling voorjaar 2005:
 
Winst/verlies:
PvdA
10
18
+8
CDA
  8
  6
-2
VVD
  7
  8
+1
Stadspartij       
  3
  0
-3
GroenLinks
  3
  2
-1
ChristenUnie
  3
  2
-1
Burgerbelangen
  1
  0
-1
Lijst Liedtke/Cegerek
  2
  0
-2
D66
  1
  1
0
Ras
  1
  0
-1
SP
  0
  2
+2
 
Totaal 
 
39
 
39
 
-
 
Draagvlak college
Het draagvlak voor het college, nu met 22 van de 39 zetels aan de krappe kant, stijgt dank zij de winst van de PvdA naar 26 zetels. En dat ondanks het wegvallen van Burgerbelangen en het verlies van de beide christelijke partijen. Wat dit betekent voor de collegevorming na de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2006 is nu nog moeilijk te zeggen. Duidelijk is dat de PvdA bij zo’n uitslag het min of meer voor het uitkiezen heeft.
 
Een links college PvdA-GroenLinks-SP levert een krappe meerderheid op, maar of  beide linkse zusterpartijen in Enschede regeringswaardig geacht worden, is de grote vraag. Het lijkt dat de PvdA zal moeten kiezen tussen CDA en VVD, waarbij voortzetting van het college met CDA en ChristenUnie zeker een denkbeeldige variant vormt. Zij het met een dominante positie voor de PvdA, die dan zeker een derde wethouder zal claimen.
 
Lokale peilingen worden sterk bepaald door de landelijke politieke ontwikkelingen. Sinds de PvdA onder leiding van Wouter Bos in de Tweede Kamer oppositie moet voeren, zit de partij landelijk flink in de lift. De VVD is vorig jaar sterk teruggevallen onder invloed van Geert Wilders, maar komt de laatste maanden weer terug. Het CDA heeft het landelijk ook erg moeilijk, net als D66. Grote winnaar is de SP, die in de peilingen momenteel rond de 15 à 20 zetels zweeft, terwijl ook Wilders nog altijd goed is voor een zetel of zeven, acht.
 
ChristenUnie in de lift
De ChristenUnie doet het landelijk inmiddels weer stukken beter dan bij de start van het kabinet Balkenende II in 2003. Onze partij staat in de laatste peilingen op 6 kamerzetels, een verdubbeling ten opzichte van de huidige 3 zetels. Dat heeft alles te maken met het aansprekende optreden van André Rouvoet bij het Europese referendum in juni.
 
Als de ChristenUnie die lijn landelijk weet vast te houden en wij ook in Enschede de kiezers weten aan te spreken, blijft behoud van onze 3e zetel mogelijk. Onze campagnedoelstelling richt zich op het behalen van een kleine 4.000 stemmen in Enschede. Laten we bidden en werken aan een succesvolle campagne in de maanden die nog resten tot de verkiezingen van 7 maart 2006!
 
Tymon de Weger, wethouder

De busbaan door de Beltstraat-Noord
 
In onze Nieuwsbrief van 2 april hebben we al iets geschreven over de verlegging van deze busbaan. In de Stadsdeelcommissie van het Centrum was vrijwel overeenstemming van alle partijen over deze verlegging. Behalve de fractie van de PvdA had niemand bezwaren.
 
In de Raadsvergadering van 11 april komen de drie grote fracties echter met een motie, waarin zij vragen aan het college pas op de plaats te maken ten aanzien van het uitvoeren van verkeersingrepen op wegen en straten in en rond de binnenstad. Verder vragen PvdA, CDA en VVD om een inventarisatie voor te leggen van alle plannen en voornemens uit eerdere beleidsnota’s met betrekking tot de verkeerscirculatie en verkeersmaatregelen in en rond het stadscentrum.
 
Een buitengewoon merkwaardige motie. Hiermee zou immers in feite het aangenomen Mobiliteitsplan voor een groot deel opnieuw gemaakt moeten worden! En naar welke uitgangspunten? In een nieuw voorstel houdt het college vast aan de omleiding van de busbaan langs de SLO en de ING bank en haalt de afsluiting van de Zuidlus eruit. Wij konden ons daar goed in vinden.
 
Behandeling  voor de Raadvergadering 
Vlak voor de behandeling in de Raad van 27 juni komen de drie grote fracties met een gezamenlijk verzoek aan het college om aan te tonen, dat de het gezamenlijk verkeer van heen en weer gaande bussen en fietsen, tezamen met het lossen van goederen, in het noordelijk gedeelte van de Beltstraat niet mogelijk is (de PvdA variant). Dit hadden wij de fractie van de PvdA reeds in januari aangetoond.
 
Even later komen deze partijen met een motie, waarin ze vragen om minimaal drie jaar lang de Zuidlus achter V&D af te sluiten en bovendien het Mobiliteitsplan te wijzigen ten aanzien van de aanpassingen van de Singelring. Welke die wijzigingen zijn blijft onduidelijk.
 
Coalitiepartijen
Wij werden als coalitiepartij, maar dat werden de oppositiepartijen ook, wel van een en ander op de hoogte gesteld, echter er werd geen overleg met ons gevoerd. Wij vonden dat niet leuk.
 
Behandeling in de Raad van 27 juni
In de Raad concludeerde de voorzitter terecht, dat voorlichting blijkbaar niet nodig is gezien de motie. Maar blijkbaar was de fractie van de PvdA nog niet overtuigd en moest die door een aparte voorlichting alsnog over de streep worden gehaald. Dus toog de hele Raad met wethouders, ambtenaren en bezoekers naar een andere zaal, waar heel simpel en onomstotelijk werd aangetoond dat de  heen- teruggaande busroute niet door de Beltstraat kan, samen met het overige verkeer. Gezien de meerderheid in de raad werd het uitstekende raadsvoorstel van het college noodgedwongen gewijzigd. Samen met de fractie van GroenLinks hebben wij ons daar  tegen verzet.
 
Behandeling in de Raad van 18 juli
Noodgedwongen kwam het college in deze vergadering met een gewijzigd voorstel, waarin de scheiding met het overige gemotoriseerde verkeer al direct bij de Beltstraat tot stand komt. Uiteraard kost dat meer geld, dat uit een reserve potje moet komen van de nog  niet afgewerkte  HOV Oost, de nieuw busroute naar de Eschmarke en Glanerbrug.
 
Het blijft een wat moeilijke verkeerssituatie op de “bult van Helder”. Daarom hebben we gepleit om in ieder geval het fietspad, dat nu in geel is uitgevoerd, zoals gebruikelijk in het rood in te richten.
Wat de wethouder van verkeer heeft toegezegd mee te nemen.
 
Pier Datema, raadslid

Parkeertarieven ’s avonds omhoog?
 
In de afgelopen laatste Debatraadsvergadering voor de vakantie kwam aan de orde om van de tarieven in de prachtige Van Heekgarage het avondtarief te verhogen. In de Stedelijke Commissie bleek reeds, dat de fractie van de PvdA  daar grote moeite mee had. De VVD-fractie sprak daar veel genuanceerder over.
 
De Stadspartij was tegen. De rest van de fracties hadden er geen problemen mee om de volgende redenen:
  • Commercieel is het alleszins verantwoord, met andere woorden de aantrekkelijkheid van het Van Heek parkeren is zo groot dat het echt meer mag gaan kosten.
  • De gebruikers van dit avondparkeren zullen dit nauwelijks als een bezwaar voelen gezien de hoogte van dit tarief.
  • Er een goed alternatief is namelijk het gratis parkeren op straat na 20.00 uur, dat wij zo willen houden gezien de zeer vele terechte protesten van de binnenstadbewoners.
  • Het bedrag is echt nodig om de exploitatie op zeer lange termijn sluitend te krijgen (uitspraak van de Raad: het Parkeerbedrijf moet zijn eigen broek ophouden).
  • En het Casino bij voorbaat € 220.000 extra per jaar zou betalen. Met de Casino bezoekers zullen wij toch zeker geen financiële medelijden hoeven te hebben?
Het college mocht er dus vanuit gaan, dat er een ruime meerderheid in de Raad zou zijn voor deze verhoging en komt dus met een dergelijk voorstel.
 
Tot onze grote teleurstelling kwam de fractie van de PvdA en de VVD met een amendement om een onderzoek te doen en het tarief niet te verhogen en dus, zoals verkeerswethouder Goudt het uitdrukte, € 220.000 per jaar laat liggen.
 
De fractie van het CDA heeft zich aanvankelijk fel verzet, maar  is na enkele schorsingen en na wijziging van het amendement “met pijn in het hart” door de bocht gegaan. Een conclusie lijkt ons overbodig.
 
Pier Datema, raadslid

Een dierentuin in Boekelo
 
Bij Bad Boekelo is reeds enige jaren een toeristische attractie: Het Labyrint der Zinnen. Er is een organisatie, die in heel land enige kleine dierenparken exploiteert. Deze onderneming wil op dezelfde plaats bij Bad Boekelo een kleine dierentuin vestigen.
 
Voordat projectontwikkelaars hier lucht van krijgen, heeft de gemeente zeer terecht hier de Wet Voorkeursrecht Gemeenten op de benodigde gronden gelegd. Dit betekent, dat de betreffende landbouwers, willen zij hun land verkopen, die als eerste aan de Gemeente moet aanbieden. Hiervan is de Raad keurig mededeling gedaan.
 
Voordat een en ander gerealiseerd kan worden moeten er echter aanpassingen komen, zoals wijziging van het bestemmingsplan, bouwvergunning e.d. Wij vinden dit een goede ontwikkeling daar deze toeristische activiteit hier heel goed past.
 
Minder goed vonden wij dat de eigenaar alvast, zonder de nodige vergunningen, een aantal dieren liet komen. In de Stadsdeelcommissie West is er uitvoerig over gesproken en zeer kundig door stadsdeelwethouder De Weger toegelicht.
 
De betreffende boeren geeft het een tijd van onzekerheid, maar mocht  echter tot koop worden overgegaan, wat nog wel enkele jaren kan duren, dan staat daar altijd een redelijk vergoeding tegenover.
 
Pier Datema, raadslid

Beperkte woningbouw op “De Grobbe”?
 
In Boekelo zijn nu twee betrekkelijk kleine sportaccommodaties, één aan de noordzijde van de Boekelosestraat en de ander heet “De Grobbe”, aan de westzijde van Boekelo. De laatste is erg verouderd, en de eerste moet verhuizen in verband met opzegging van de huur vanwege de geplande woningbouw op het voormalige Texoprintterrein.
 
Het college wilde aanvankelijk “De Grobbe” renoveren. Maar de commissie en later ook de Raad wilden een andere, betere oplossing, namelijk ten zuiden van de Boekelosestraat een nieuwe accommodatie maken in samenwerking met de Military.
Daarvoor heeft het College en Raad € 1,5 miljoen uitgetrokken uit het overschot van 2004. Voorwaar een heel groot bedrag.
 
Het college kwam nu met het voorstel om op “De Grobbe” enkele grote landhuizen te bouwen, om op deze wijze een fikse opbrengst te generen. Op zich is dit een goede zaak. Om in het buitengebied te bouwen is echter zeer omstreden.
 
De stadsdeelcommissie West was dan ook niet al te enthousiast en heeft het college verzocht om te kijken naar een eventuele grondruil, zodat er een betere aansluiting met het dorp kan komen. Dit in samenwerking met de landinrichtingscommissie Enschede-Zuid.
 
Pier Datema, raadslid

Bekijk onze website
 
Op www.enschede.christenunie.nl vindt u een schat aan informatie over de activiteiten van de fractie, de wethouder en het bestuur van de ChristenUnie in Enschede. Maar ook gebedspunten, informatie over de verkiezingsuitslagen en het laatste nieuws. 

We houden de website voortdurend actueel. Surf regelmatig naar www.enschede.christenunie.nl en blijf op de hoogte van ons werk. 

Redactie Nieuwsbrief 
nieuwsbrief_enschede-owner@mailman.christenunie.nl

Agenda
 
maandag
5 september 2005
19.00 uur
 Gemeenteraad 'Hamerraad'
Raadszaal, Stadhuis
Langestraat 21
dinsdag
6 september 2005
19.30 uur
 Stadsdeelcommissie Zuid
Stadsdeelkantoor Zuid
De Reulver 100
maandag
12 september 2005
19.00 uur
 Stedelijke commissie
Kamer 77, stadhuis
Langestraat 21
dinsdag
13 september 2005
19.30 uur
 Stadsdeelcommissie Noord
Servicecentrum Noord
Zaanstraat 12
woensdag
14 september 2005
19.30 uur
 Stadsdeelcommissie West
 (extra vergadering)
Servicecentrum West
B.W. ter Kuilestraat 33 
donderdag
15 september 2005
19.30 uur
 Fractie ChristenUnie
Kamer 73,  stadhuis
Langestraat 21
maandag
19 september 2005
19.00 uur
 Gemeenteraad 'Debatraad'
Raadszaal, Stadhuis
Langestraat 21
dinsdag
20 september 2005
19.30 uur
 Stadsdeelcommissie Centrum
Kamer 77, stadhuis
Langestraat 21
maandag
26 september 2005
19.00 uur
 Stedelijke commissie
Kamer 77, stadhuis
Langestraat 21
dinsdag
27 september 2005
19.30 uur
 Stadsdeelcommissie Oost
Servicentrum Oost
Gronausestraat 300
maandag
3 oktober 2005
19.00 uur
 Gemeenteraad 'Hamerraad'
Raadszaal, Stadhuis
Langestraat 21
dinsdag
4 oktober 2005
19.30 uur
 Stadsdeelcommissie West
Servicecentrum West
B.W. ter Kuilestraat 33 

Contact

Fractie
Wethouder
Bestuur
  • vacant:  voorzitter
  • Francijn Brouwer-Weemhoff, secretaris (053 – 4 36 07 36), j.f.brouwer@hetnet.nl
  • Peter-Jan van Tuil, penningmeester (053 - 4 33 79 95), pjtuil@home.nl
Internet

Colofon

De Nieuwsbrief ChristenUnie Enschede is een uitgave van de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie in Enschede. De Nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar. 
© Overname van artikelen met bronvermelding toegestaan. 

Archief Nieuwsbrief
De verschenen Nieuwsbrieven zijn te vinden op internetpagina van de fractie: www.enschede.christenunie.nl

Aanmelden (gratis) abonnement Nieuwsbrief
Wilt u zich aanmelden voor een gratis abonnement op deze Nieuwsbrief? Vul eenvoudig uw emailadres in op onze website www.enschede.christenunie.nl in de rubriek Nieuwsbrief, rechtsonderaan op de startpagina.
 
Afmelden of wijzigen abonnement Nieuwsbrief
Informatie over afmelden of wijzigen van uw gegevens voor deze nieuwsbrief?
http://mailman.christenunie.nl/mailman/options/nieuwsbrief_enschede

« Terug

Archief > 2005 > september

Geen berichten gevonden