Nieuwsbrief 5-11

zaterdag 04 juni 2005 22:50

Inhoud:o Kiezers, bedankt voor uw steun!
o Succesvolle Nee-campagne
o Initiatief ChristenUnie over Stemwijzer aanvaard
o Bijstand baart Enschede grote zorgen
o Eurofractie bezoekt Twente
o Deze grondwet is een stap te ver
o Gemeente koop villa Ripperdastraat 8 aan
o 16 juni: ChristenUnie toekomstvisie op de stad


juni 2005 - jaargang 5, nummer 11

Inhoud: 

    • Kiezers, bedankt voor uw steun!
    • Succesvolle Nee-campagne
    • Initiatief ChristenUnie over Stemwijzer aanvaard
    • Bijstand baart Enschede grote zorgen
    • Eurofractie bezoekt Twente
    • Deze grondwet is een stap te ver
    • Gemeente koop villa Ripperdastraat 8 aan
    • 16 juni: ChristenUnie toekomstvisie op de stad
  • en verder:
    • Bekijk onze website 
    • Agenda 
    • Contact
    • Colofon 
    • Aan/afmelden

Kiezers, bedankt voor uw steun!

De afgelopen weken heeft de ChristenUnie actief campagne gevoerd tegen de Europese Grondwet. De uitslag van het referendum was duidelijk. Het verdrag, zoals dat voor ons lag, is een stap te ver.

André Rouvoet verwoordde het op de volgende manier: "De kiezers hebben aan de noodrem getrokken. Dit is geen 'nee' tegen Europa, maar tegen deze Grondwet. De politiek doet er verstandig aan daar goed naar te luisteren. De mensen willen geen pretentieuze Grondwet, die aanstuurt op de Verenigde Staten van Europa. Ze willen een Europa dat z'n grenzen kent en zich richt op z'n kerntaken. Het is nu aan de politiek om pas op de plaats te maken en een visie op dat nieuwe Europa - een beter Europa! - te ontwikkelen".

Ook in Enschede werd de grondwet weggestemd. Ruim 63% van de Enschedese bevolking stemde tegen. Het balletje ligt nu bij de politici in Den Haag. Aan hen de taak om de kloof tussen politiek en burger te verkleinen en ons ‘nee’ te vertalen in beter Europees beleid.

Bernard Veldkamp, fractiemedewerker
b.p.veldkamp@gw.utwente.nl


Succesvolle Nee-campagne

Het zal u de afgelopen weken niet zijn ontgaan: de ChristenUnie heeft zich flink geweerd in de campagne rond de Europese grondwet. Onze politieke leider André Rouvoet is nog nooit zo veel op tv geweest en in kranten geciteerd. Met een afgewogen verhaal heeft hij alom indruk gemaakt. De ChristenUnie stijgt nu in de landelijke peilingen van 3 zetels nu naar 5 zetels! Felicitaties zijn hier op zijn plaats.

In Enschede hebben we ons aanstormend politiek talent Bernard Veldkamp ingezet. Hij gaf verschillende interviews weg en trad op in het Debat aan de Markt op 1 juni. Als een lokale Rouvoet wist hij de argumenten van de ChristenUnie helder naar voren te brengen. Verderop in deze Nieuwsbrief gaat hij nog eens in op de voors en tegens van de Europese grondwet.

Als voorschot op de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 was dat een mooie aanloop. Als we zo met Gods hulp door kunnen gaan, kunnen we ons campagnedoel – 4.000 stemmen – zeker halen in Enschede.

Redactie Nieuwsbrief
nieuwsbrief_enschede-owner@mailman.christenunie.nl


Initiatief ChristenUnie over Stemwijzer aanvaard

In de raadsvergadering van 23 mei jl. diende Hadassa Meijer namens de ChristenUnie een initiatiefvoorstel in om bij de verkiezingen in 2006 een Enschedese Stemwijzer te laten opstellen. Al eerder had het college van BenW op vragen van onze fractie laten weten een voorstel van de Raad af te wachten.

Ook bij het referendum over de Europese Grondwet bleek de Stemwijzer weer erg in trek. Het is een handig hulpmiddel voor zwevende kiezers, die via internet op een handige manier hun keuze op een politieke partij kunnen bepalen. Met algemene stemmen schaarde de Raad zich achter dit initiatief. Voor de ChristenUnie en voor ons raadslid Hadassa Meijer een leuk succesje!

Redactie Nieuwsbrief
nieuwsbrief_enschede-owner@mailman.christenunie.nl


Bijstand baart Enschede grote zorgen

In de Stedelijke Commissie van maandag 30 mei jl. mocht ik vragen beantwoorden van GroenLinks en de VVD over de onheilsberichten uit Den Haag over de Wet Werk en Bijstand. Enschede dreigt vanaf 2006 vele miljoenen euro's mis te lopen door de invoering van een nieuw financieel verdeelmodel.

Wat is het geval?
Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken wil de budgetten voor de bijstandsuitkeringen en reïntegratie en gesubsidieerd werk opnieuw gaan verdelen over de gemeenten. Niet langer is het aantal mensen met een uitkering bepalend, maar moeten objectieve factoren bepalen hoeveel geld elke gemeente krijgt. Dat nieuwe verdeelmodel leidt tot grote tekorten voor Enschede: van maar liefst € 9 miljoen in 2006 oplopend naar € 16 miljoen in 2011.

Nu wisten we al dat er bezuinigd zou worden op gesubsidieerd werk. Ook hadden we al rekening gehouden met een teruglopend budget voor het Werkdeel tot aan 2011. Daar komt nu echter bij dat de bijstand wordt gekort met maar liefst € 8 tot 11 miljoen. Dat zijn bedragen die de – toch nog steeds niet rijk bedeelde – begroting van Enschede absoluut niet kan dragen. Enschede staat daar niet alleen in, veel grote steden worden getroffen. De negatieve effecten belopen in Enschede –14% van het bijstandsbudget, maar dat loopt voor sommige gemeenten op tot wel -32%. Minstens zo absurd is het dat er ook gemeenten zijn, die heel veel geld meer krijgen, terwijl zij dat absoluut niet nodig hebben.

Paardenmiddel
De staatssecretaris wil gemeenten met slecht beleid prikkelen en gemeenten die het goed doen belonen. Maar met zulke extreme financiële verschuivingen tussen gemeenten zet hij wel een enorm paardenmiddel in, dat flink wat gemeenten aan de bedelstaf zal brengen.

Omdat wij in Enschede als eerste gemeente echt goed in de gaten kregen waar de staatssecretaris mee aan dreigde te komen, ben ik meteen aan de slag gegaan om andere gemeenten, onze koepelorganisatie VNG en Tweede Kamerleden te waarschuwen. Inmiddels is een hecht front gevormd van 15 steden, met Enschede aan kop, om te lobbyen naar de Tweede Kamer. Zij hebben de vakgroep Openbare Financiën van de Universiteit Twente (bekend van oud CDA-senator Peter Boorsma) een contra-expertise laten opstellen. Deze mag ik 6 juni in het Haagse perscentrum Nieuwspoort overhandigen aan de voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken, het PvdA-kamerlid mevrouw José Smits.

De 15 gemeenten mogen inmiddels bogen op brede steun en veel publiciteit in de landelijke media. Zij vragen de Kamer af te zien van een model met zulke enorme verschillen en eerst eens vier jaar te werken met een verdeelmodel dat maximaal 5% afwijkt. Vanuit verschillende Enschedese politieke partijen zijn inmiddels partijgenoten in de Tweede Kamer benaderd. Op 15 juni vergadert de Kamercommissie over dit onderwerp. Veel vertegenwoordigers van gemeenten zullen die vergadering bijwonen om hun afschuw over dit Haagse model te laten blijken. Ik zal er bij zijn. U hoort nog nader.

Tymon de Weger, wethouder
t.d.weger@enschede.nl


Eurofractie bezoekt Twente

Op 19 mei heeft de ChristenUnie/SGP Eurofractie een bezoek gebracht aan Enschede. De dag begon met een gesprek over de inzet van Europese subsidies in Enschede. Wethouder de Weger gaf een toelichting op de projecten die we in Enschede hebben en sprak zijn zorgen uit over de complexiteit die de administratie van deze projecten met zich meebrengt. Ook vroeg hij aandacht voor teruglopende EU-middelen voor de Euregio, nu aan Duitse kant alle gelden naar de oostgrens worden gesluisd.

Vervolgens is een bezoek gebracht aan Vredestein. Veel milieuwetgeving is afkomstig uit Brussel en dhr. Blokland (CU) zit namens de Eurofractie in de commissie Milieu van het Europese Parlement. Vanuit Vredestein werd verteld over de impact van nieuwe milieuwetgeving, zodat de Eurofractie vanuit de praktijk terugkoppeling kreeg.

Onder leiding van Herma Scholten van het projectbureau hebben we ’s middags door Roombeek gewandeld. Het was een paar dagen na de herdenking en de bloemen en kransen lagen nog bij het monument. De Eurofractie was erg onder de indruk, zowel van de ramp als van de wederopbouw.

Tenslotte was er een avond georganiseerd voor de ChristenUnie en SGP leden uit Twente. Het programma bestond uit twee delen. Eerst gaven de europarlementariërs in workshops uitleg over hun dagelijkse bezigheden in Brussel en Straatsburg. Daarna ging de fractie in discussie met de zaal over de Europese grondwet. Met name de vraag naar een christelijk stemadvies kreeg veel aandacht. Ook gezien de uiteenlopende meningen in de achterban.

Bernard Veldkamp, fractiemedewerker
b.p.veldkamp@gw.utwente.nl


Deze grondwet is een stap te ver

Op woensdag 1 juni mochten we onze stem uitbrengen tijdens een referendum over de Europese grondwet. Vanuit de ChristenUnie zijn we altijd kritisch geweest over het houden van referenda. Ook de gang van zaken rond dit referendum verdient geen schoonheidsprijs.

Politici gaan zich te buiten aan retoriek en miljoenen worden gespendeerd om een wenselijke uitkomst te krijgen. Daarbij lijkt de vraag die voorgelegd wordt aan de burgers heel duidelijk, maar geeft iedereen er zijn eigen draai aan. De een stemt voor vanwege de grotere mogelijkheden voor terrorisme bestrijding. Een tweede stemt tegen vanwege de invoering van een Europese minister van buitenlandse zaken. Het lijkt mij daarom ondoenlijk om de uitslag van het referendum op een goede manier te interpreteren.

Zelf zie ik zowel voor als nadelen aan de samenwerking in Europa. Deze grondwet lijkt me daarbij een stap te ver. Alleen de naam grondwet suggereert al veel te veel. Ze hadden het beter een handvest of een verdrag kunnen noemen. Ook ben ik niet enthousiast over de invoering van een vaste voorzitter, een Europese minister van buitenlandse zaken en de afschaffing van het vetorecht van de lidstaten.

De invloed van de kleine lidstaten neemt af. Bovendien probeert Europa zichzelf op deze manier duidelijker op de kaart te zetten en meer een factor te worden waar rekening mee gehouden moet worden bij internationale politiek. Maar mij gaat dit een stap te ver. Ik zie de voordelen van samenwerking op het gebied van veiligheid, terrorismebestrijding, economie en zorg voor het milieu. Maar laten we het daar dan ook vooral bij houden.

Bernard Veldkamp, fractiemedewerker
b.p.veldkamp@gw.utwente.nl


Gemeente koopt Villa Ripperdastraat 8 aan

Enkele jaren geleden heeft de Raad € 500.000 uitgetrokken voor de bouw en inrichting van een onderkomen voor het verstrekken van een gebruikersruimte voor drugverslaafden. Deze drugsverslaafden geven veel overlast in de zin van diefstal, berovingen enz. In de tweede plaats, willen wij deze verslaafden helpen , indien enigszins mogelijk om te komen tot  afkicken.

Om dit te realiseren stelde het College van Burgemeester en Wethouders voor het pand Ripperdastraat 8 te kopen. Dit pand wordt al jaren gebruikt voor de opvang van alcohol-  en drugsverslaafden. Het koetshuis dat er naast staat kan heel goed verbouwd worden tot gebruikersruimte. Het pand echter is eigendom van Stichting Tactus, een uitstekende organisatie, die meerdere zaken op het terrein van verslaving uitvoert.

Logisch, dat het college met het voorstel kwam om het pand te kopen. Naar ons oordeel tegen een zeer redelijke prijs. Alleen de grond (6.348 m2) zou het al waard zijn. En Tactus moet een kostendekkende huur betalen.

In de nieuwsbrief van de VVD wordt gesteld, dat andere clubs in deze stad nooit zo royaal behandeld worden. Nu kennen wij niet alle clubs, maar zeer velen betalen geen kostendekkende huur. Onjuist dus. Verbazend slechte en suggestieve voorlichters van de VVD aan hun achterban!

Onjuist en suggestief
De fractie van de VVD heeft zich van het begin aanverzet tegen het instellen van deze gebruikersruimte. Het eerste argument wat genoemd wordt in de Nieuwsbrief van de VVD (nr. 17), is volkomen onjuist en suggestief. Er wordt gesteld dat de gemeente handelt als een superrijke oliestaat.

Volgens de VVD fractie wordt de overlast op geen enkele wijze verminderd. De werkelijkheid, bijvoorbeeld in Apeldoorn, heeft bewezen dat de overlast drastisch vermindert. Terwijl wordt gesteld, dat de voorstanders nogal eens schermen met het argument, dat de overlast zal verdwijnen. Ook niet waar. Bij mijn weten heeft niemand dit ooit beweerd. Terwijl het juist de VVD fractie bijvoorbeeld over de Lipperkerkstraat voortdurend er op hamert dat de overlast van coffeeshops moet verdwijnen. Ons inziens terecht, maar aan het oplossen van de sociale problemen van deze verslaafden wil de fractie van de VVD niets weten. Juist daar ligt volgens ons een duidelijk bijbelse opdracht om armen en behoeftigen te helpen en te ondersteunen.

In de Commissie wilde de fractie van de VVD dit behandeld zien in de Raad. Tot onze verbazing ging daar fractievoorzitter Haisma in grote twijfel trekken of het bedrag van € 500.000 niet tweemaal geteld was. Als je als fractievoorzitter en als financieel deskundige nog niet eens kunt tellen, wordt wel een hele rare en trieste vertoning. Duidelijk hebben we in de Raad hem dit verteld. Maar schijnbaar mag je overal wantrouwend tegenover staan. Of erger: de zaken volkomen verdraaien, als je ergens niet mee eens bent. Buitengewoon slechte verliezers! Gelukkig was de Raad verstandiger en werd het voorstel met ruime meerderheid aangenomen.

Pier Datema, raadslid
p.datema@enschede.nl


16 juni: ChristenUnie toekomstvisie op de stad

Donderdagavond 16 juni komt de ChristenUnie Enschede om half acht ’s avonds bijeen in de Maranathakerk, hoek Poolmansweg – Tweede Emmastraat. Wethouder Tymon de Weger gaat dan in op de toekomst van onze stad. Daarnaast presenteert de campagnecommissie een Visie van de ChristenUnie met het oog op de verkiezingen van de Gemeenteraad in maart 2006.

Noteer deze interessante avond in uw agenda en help ons mee onze toekomstvisie gezamenlijk vast te stellen. Allen welkom!

Redactie Nieuwsbrief
nieuwsbrief_enschede-owner@mailman.christenunie.nl


Bekijk onze website
 
Op www.enschede.christenunie.nl vindt u een schat aan informatie over de activiteiten van de fractie, de wethouder en het bestuur van de ChristenUnie in Enschede. Maar ook gebedspunten, informatie over de verkiezingsuitslagen en het laatste nieuws. 

We houden de website voortdurend actueel. Surf regelmatig naar
www.enschede.christenunie.nl en blijf op de hoogte van ons werk. 

Redactie Nieuwsbrief
 
nieuwsbrief_enschede-owner@mailman.christenunie.nl

Agenda

maandag 6 juni 2005 19.00 uur  Gemeenteraad 'Hamerraad' Raadszaal, Stadhuis Langestraat 21
donderdag 16 juni 2005 19.30 uur  Ledenvergadering ChristenUnie Maranathakerk Poolmansweg 90
maandag 20 juni 2005 19.00 uur  Stedelijke commissie kamer 77, Stadhuis Langestraat 21
dinsdag    21 juni 2005 19.30 uur  Stadsdeelcommissie Zuid  Stadsdeelkantoor Zuid De Reulver 100
donderdag 23 juni 2005 19.30 uur  Fractie ChristenUnie kamer 73, Stadhuis Langestraat 21
maandag 27 juni 2005 19.00 uur  Gemeenteraad 'Debatraad' Raadszaal, Stadhuis Langestraat 21
dinsdag 28 juni 2005 19.30 uur  Stadsdeelcommissie Noord Servicecentrum Noord Zaanstraat 12   
maandag 4 juli 2005 19.00 uur  Stedelijke commissie kamer 77, Stadhuis Langestraat 21 
donderdag 7 juli 2005 19.30 uur  Fractie ChristenUnie kamer 73, Stadhuis Langestraat 21
maandag 11 juli 2005 19.00 uur  Gemeenteraad 'Debatraad' Raadszaal, Stadhuis Langestraat 21
dinsdag 12 juli 2005 19.30 uur  Stadsdeelcommissie West Servicecentrum West B.W. ter Kuilestraat 33 


Contact

Fractie
Wethouder
Bestuur
  • vacant:  voorzitter
  • Francijn Brouwer-Weemhoff, secretaris (053 – 4 36 07 36), j.f.brouwer@hetnet.nl
  • Peter-Jan van Tuil, penningmeester (053 - 4 33 79 95), pjtuil@home.nl
Internet

Colofon

De Nieuwsbrief ChristenUnie Enschede is een uitgave van de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie in Enschede. De Nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar. 
© Overname van artikelen met bronvermelding toegestaan. 

Archief Nieuwsbrief
De verschenen Nieuwsbrieven zijn te vinden op internetpagina van de fractie: www.enschede.christenunie.nl

Aanmelden (gratis) abonnement Nieuwsbrief

Wilt u zich aanmelden voor een gratis abonnement op deze Nieuwsbrief? Vul eenvoudig uw emailadres in op onze website www.enschede.christenunie.nl in de rubriek Nieuwsbrief, rechtsonderaan op de startpagina.
 
Afmelden of wijzigen abonnement Nieuwsbrief
Vul eenvoudig uw emailadres in op onze website www.enschede.christenunie.nl in de rubriek Nieuwsbrief, rechtsonderaan op de startpagina.

« Terug

Archief > 2005 > juni

Geen berichten gevonden