Nieuwsbrief 5-10

dinsdag 17 mei 2005 23:09

Inhoud: o FC Twente dreigt met vertrek uit Enschede
o Erkenning volkenmoord Turkije in 1915
o ChristenUnie/SGP over Europese Grondwet
o Rekenkameronderzoek welzijnswerk
o Herinrichting van het Havengebied
o Wet Maatschappelijke Ondersteuning
o Stemwijzer voor Enschede
o Gebedspunten


mei 2005 - jaargang 5, nummer 10

Inhoud: 

    • FC Twente dreigt met vertrek uit Enschede
    • Erkenning volkenmoord Turkije in 1915
    • ChristenUnie/SGP over Europese Grondwet
    • Rekenkameronderzoek welzijnswerk
    • Herinrichting van het Havengebied
    • Wet Maatschappelijke Ondersteuning
    • Stemwijzer voor Enschede
    • Gebedspunten
  • en verder:
    • Bekijk onze website 
    • Agenda 
    • Contact
    • Colofon 
    • Aan/afmelden

FC Twente dreigt met vertrek uit Enschede

Tijdens de laatste stedelijke commissie was er in het randprogramma een presentatie van FC Twente. Een presentatie die begon met de huidige stand van zaken bij de voetbalclub. De cijfers gaven duidelijk te zien dat FC Twente heeft gesaneerd. Financieel gaat het de goede kant op met de club.

Voorzitter Munsterman liet zien dat er door de lening, die de gemeente Enschede precies twee jaar geleden aan FC Twente heeft verstrekt, tot nu toe netjes wordt afgelost. Door deze lening is de FC financieel weer gezond aan het worden. Dit moet vooral zo blijven. Het is naar onze mening goed dat de gemeente vinger aan de pols houdt wat de financiën van FC Twente betreft.

Het eind van het betoog van de heer Munsterman was echter minder aangenaam. Hij wekte de indruk dat de gemeente geen hart heeft voor FC  Twente. Daarom dreigde hij, dat FC Twente in het uiterste geval uit Enschede zou vertrekken. Naar de mening van Munsterman is er geen chemie meer tussen de gemeente en FC Twente. Het dreigement om uit Enschede te vertrekken is volgens de ChristenUnie uit de lucht gegrepen.

Dat de gemeente geen hart heeft voor Twente is naar onze mening pertinent onjuist. Dit is te onderbouwen vanuit het feit dat de Raad twee jaar geleden door middel van een lening FC Twente gered heeft van een faillissement. Verhuizing van FC Twente is trouwens financieel gewoon niet haalbaar voor FC Twente. Een vrij loos dreigement dus.

De heer Munsterman heeft wel gelijk dat gemeente Enschede niet hoofdsponsor wil worden van FC Twente. Daar is het bedrijfsleven voor, bovendien moet FC Twente in staat zijn de eigen broek op te houden, door een goed financieel beleid te voeren.

Hadassa Meijer, raadslid
h.meijer@enschede.nl


Erkenning volkenmoord Turkije in 1915

Het Almelose CDA-raadslid N. Bicici heeft spijt betuigd over zijn uitlatingen van enkele weken terug, waarin hij de volkenmoord op de Armeniërs rond 1915 ontkende. Ook in Enschede ontstond commotie rond dit gevoelige onderwerp. In onze stad is het vooral de syrisch-orthodoxe (Aramese) gemeenschap, die aandacht vraagt voor erkenning van de genocide van 1915.

In de jaren van de Eerste Wereldoorlog zijn door het toenmalige Osmaanse (Turks-islamitische) Rijk enorme slachtingen aangericht onder de christelijke volken van zowel Armeense en Aramese afkomst in het oosten van Turkije. Nog onlangs aanvaardde het Nederlandse parlement unaniem een motie van de ChristenUnie, waarin die volkerenmoord werd erkend. Daarmee wordt duidelijk positie gekozen in de richting van Turkije, dat de genocide nog steeds blijft ontkennen. De kamerleden André Rouvoet en Tineke Huizinga zagen daarmee een langdurige inspanning, al ingezet door hun voorganger Leen van Dijke, beloond.

Vorig jaar, tijdens een werkbezoek van Tineke Huizinga, werd dit onderwerp aan de orde gesteld vanuit de Enschedese Aramese gemeenschap. Tineke Huizinga zegde toen toe als woordvoerder buitenlandse zaken van de ChristenUnie aandacht voor de positie van de christenminderheid in landen als Turkije te blijven vragen.

Als ChristenUnie Enschede zijn we blij met de excuses, die nu door het Turkse CDA-raadslid Bicici zijn uitgesproken in de richting van zijn Armeense collega-raadslid en naar de Armeense gemeenschap aldaar. Het zou goed zijn, wanneer zijn initiatief in Enschede gevolgd zou worden.

Jan van der Graaf, fractievoorzitter
j.vd.graaf@enschede.nl


ChristenUnie/SGP over Europese Grondwet

Op donderdag 19 mei brengen de twee Europarlementariërs van de ChristenUnie/SGP-fractie, de heren Hans Blokland en Bas Belder een bezoek aan Enschede. Overdag brengen zij een werkbezoek aan Enschede en bezoeken de autobandenfabriek van Vredestein en het wederopbouwgebied van Roombeek. Zij laten zich informeren over de inzet van Europese subsidies voor versterking van de economische structuur van de stad Enschede. ’s Avonds is er een politieke bijeenkomst met debat over de Europese Grondwet.

Het referendum voor de Europese Grondwet staat voor de deur, woensdag 1 juni kan iedereen naar de stembus. In de wandelgangen wordt al druk gediscussieerd of men voor is of tegen. Veel mensen vinden de samenvatting van de nieuwe Europese Grondwet niet voldoende om een mening op te baseren.

De ChristenUnie biedt haar leden en belangstellenden de mogelijkheid om de twee Europarlementariërs Blokland en Belder aan de tand te voelen. De Eurofractie toont in een videofilm waaraan zij in Europa werkt. In enkele workshops worden enkele actuele onderwerpen besproken. Tenslotte wordt de mogelijkheid geboden om met de twee Europarlementariërs in discussie te gaan.

De avond wordt gehouden in het Dish hotel aan de Boulevard 1945 nr. 2. Zaal open om 19.30 uur, aanvang 19.45 uur.

Bestuur ChristenUnie Enschede


Rekenkameronderzoek welzijnswerk

Afgelopen week hebben we met elkaar gedebatteerd over de uitkomsten van het onderzoek van de Rekenkamer naar het welzijnswerk in Enschede. Een debat dat niet naar ieders tevredenheid verliep.

Meer dan een jaar geleden heeft de Raad zijn Rekenkamer opdracht gegeven om onderzoek te doen naar het functioneren van het welzijnswerk. Niet lang daarna kondigde wethouder Helder een reorganisatie aan van het welzijnswerk. Een rare move om lopende het onderzoek van de Raad de organisatie te veranderen. Wij hebben daar destijds aandacht voor gevraagd in de commissie, maar kregen alleen steun van D66. De andere partijen waren van mening dat er geen overlap zat in het onderzoek en de wijzigingsvoorstellen van de wethouder. Nu na het onderzoek blijkt dit, zoals we al vermoed hadden, wel het geval te zijn.

Er kwam begin dit jaar een duidelijk rapport van de Rekenkamer uit, met concrete conclusies en aanbevelingen. De belangrijkste conclusie was dat de Raad niet voldoende zijn rollen kon uitvoeren, met name de kaderstellende en controlerende taak. Dit werd veroorzaakt doordat raadsleden niet een duidelijk overzicht hadden van alle zaken met betrekking tot welzijn en doordat het college elke keer met deelvoorstellen kwam. De aanbeveling van de Rekenkamer is, dat de Raad de wethouder de opdracht geeft voor het maken van een raamwerknotitie.

Raamwerknotitie
Ondertussen zijn we vijf maanden verder en hebben we eindelijk wethouder Helder de opdracht kunnen geven om met een raamwerknotitie te komen. Nu is de wethouder ook niet van gisteren: hij is daar al lang mee bezig. Dus loopt de Raad weer achter de feiten aan, terwijl het Rekenkameronderzoek juist aangeeft dat er iets moet veranderen.

De wethouder stelt verder voor dat er in het kader van de Programmabegroting 2006-2009 een kaderstellende discussie gevoerd kan worden. Dit klopt op zich, want in de Programmabegroting stellen we de financiële kaders vast. Echter, de raamwerknotitie waar de Raad om gevraagd heeft komt pas in oktober. Dus het moment van strategische keuzes komt pas nadat het financiële kader al duidelijk is. Bovendien werd het de fractie van de ChristenUnie in het debat duidelijk, dat de wethouder iets anders voor heeft met een raamwerknotitie. De wethouder stelt het zich zo voor, dat hij een compleet organisatiemodel, inclusief contracten voor de instellingen, in oktober aan ons als Raad kan presenteren. Dit is naar onze mening niet de bedoeling.

De Raad moet eerst richtingaangevende uitspraken doen over het welzijnswerk, met meer inhoudelijke ondergrond dan het Rekenkamerrapport. Het Rekenkamerrapport gaat vooral over structuur etc. De conclusie van het debat is naar mijn mening, dat de Raad de kans heeft laten lopen om vanaf nu wel haar taken goed uit te voeren. De Raad moet naar onze mening na de raamwerknotitie keuzes maken en daar moet de wethouder verder mee aan de slag, in plaats dat wij goedkeuring moeten geven aan een compleet model dat door de wethouder opgesteld is. De wethouder zou er naar onze mening verstandig aan doen om meer transparant te zijn en de Raad meer bij het proces te betrekken.

Hadassa Meijer, raadslid
h.meijer@enschede.nl


Herinrichting van het Havengebied

We willen als gemeenteraad zoveel mogelijk bedrijven op het bestaande Havengebied huisvesten. Hiermee wordt voor een deel voorkomen dat er minder van ons fraaie buitengebied ingevuld behoeft te worden voor bedrijven. Daarvoor is een wijziging nodig van het bestemmingsplan.

Op het Havengebied komt dan onder andere ook de bestemming te liggen van zware industrie, categorie 5. De consequentie daarvan is, dat de huidige woonboten moeten verdwijnen, anders zal er geen goedkeuring van de provincie worden verkregen. Echter de gemeente is ook wettelijk gehouden om plaats te moeten bieden voor woonboten. Dan is de mogelijkheid van uitkopen van de woonbootbewoners niet helmaal de juiste.

De oplossing werd toen bedacht om bij de fietsbrug, die verderop richting Hengelo over het Twentekanaal ligt, een zijarm te creëren. Afgezien van het feit, dat dit een hoop geld gaat kosten (€ 1,1 miljoen), moet het ook nog planologisch en milieutechnisch haalbaar zijn.

De Raad is hiermee akkoord gegaan, onder de voorwaarden dat dit overlegd wordt met de bootbewoners en de plannen ter zijner weer op de Raadstafel komen te liggen.

IJsbaanweg
In dit Havengebied liggen ook een aantal (bedrijfs)woningen. Met name een aantal woningen aan de doodlopende IJsbaanweg. Deze bewoners willen, heel logisch, de bestaande situatie handhaven. Echter in het bestemmingsplan zou in de toekomst deze weg doorgetrokken kunnen worden en tussen de woningen en de spoorbaan bedrijven geplaatst kunnen worden. Nu moet er ook nog een onderzoek komen naar de  groene wal, die tussen de woningen en de spoorbaan ligt. Deze zou namelijk vervuild zijn. In het bestemmingsplan is echter geregeld, dat voor dat hier iets gebeurt, de Raad daar uitdrukkelijk toestemming voor moet geven. De bewoners moeten dus alert blijven.

Groenstroken
Een ander aspect van de herinrichting van het Havengebied zijn de groenstroken. Het zogenaamde Kraaienbosje blijft behouden, daar dit een fraai stukje bos is met bepaalde soort vleermuizen. Daarnaast wilden wij samen met de fractie van GroenLinks het groen aan de Usselerhalte in de toekomst ook aan het oordeel van de Raad onderwerpen. Echter de andere fracties, behalve de Stadspartij, laten die beslissing aan het College over. We hebben hier het voorbeeld aangehaald van het Roergebied. Als je na de oorlog hier langs reed, was het één grote fabrieksterrein. Als je er nu weer komt, zijn er prachtige brede stroken groen naast de vele vierbaanswegen neergelegd. En…Enschede is toch de groenste stad van Nederland? Dat moet ook zo blijven!

Pier Datema, raadslid
p.datema@enschede.nl


Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Afgelopen week hebben we in het randprogramma van de Raad een discussie gevoerd over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de WMO. Dit was de eerste meningspeiling van het college bij de Raad over dit onderwerp.

Zoals wij al eerder in deze nieuwsbrief schreven is het een wetsvoorstel, dat een heel aantal zaken in de zorg opnieuw ordent en vooral meer verantwoordelijkheid bij de lokale overheid neerlegt. Deze wet biedt kansen, maar brengt ook grote gevaren met zich mee. In financiële zin voor de gemeente, maar niet in de laatste plaats voor burgers in onze stad, die makkelijker tussen wal en schip kunnen vallen door de nieuwe wetgeving. Een ding is wel duidelijk: mensen worden zelf verantwoordelijk voor hun zorg, en zullen het vooral van mantelzorg moeten hebben, of van een door henzelf betaalde kracht.

Dit heeft verstrekkende gevolgen voor onze maatschappij. De noodzaak om daar nu met elkaar over te spreken wordt niet door alle partijen even zwaar gewogen. De ChristenUnie wil daarom een pleidooi voeren om daar nu wel mee bezig te gaan, nu kunnen we nog keuzes maken. De veranderingen zijn namelijk niet alleen beleidsmatig, maar iedereen die hulpbehoevend is zal de verandering ervaren. Naar onze mening wordt dit een groter verandering dan de Wet Werk en Bijstand. Het gaat om een verandering van denken in de hele maatschappij. De ChristenUnie ziet zeker de noodzaak om zaken te veranderen, maar is van mening dat de maatschappij ook klaar moet zijn voor die verandering. Wat dat betreft hebben we met elkaar nog een heel traject te gaan.

Hadassa Meijer, raadslid
h.meijer@enschede.nl


Stemwijzer voor Enschede

Over een jaar wordt u weer uitgenodigd om naar de stembus te gaan voor de verkiezing van de Gemeenteraad. Een aantal van zal nu waarschijnlijk al weten waar hij/zij op stemt, maar dit geldt niet voor iedereen.

Omdat er steeds meer zwevende kiezers zijn en veel mensen bij de landelijke verkiezingen de stemwijzer op internet gebruiken, leek het de ChristenUnie een goed idee om te kijken naar de mogelijkheden voor een lokale stemwijzer. Die mogelijkheden zijn er en de financiën zijn er ook om een lokale stemwijzer op te zetten. Daarom is de ChristenUnie gekomen met een initiatiefvoorstel voor het opzetten van een lokale stemwijzer. U zult hier binnenkort meer over horen.

Hadassa Meijer, raadslid
h.meijer@enschede.nl


Gebedspunten

Bidt voor de nieuwe burgemeester. En voor de wethouders en de raadsleden. En bid voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, die veel gaat veranderen in de zorg.

Kijk op www.enschede.christenunie.nl voor gebedspunten over de lokale politiek.


Bekijk onze website
 
Op www.enschede.christenunie.nl vindt u een schat aan informatie over de activiteiten van de fractie, de wethouder en het bestuur van de ChristenUnie in Enschede. Maar ook gebedspunten, informatie over de verkiezingsuitslagen en het laatste nieuws. 

We houden de website voortdurend actueel. Surf regelmatig naar
www.enschede.christenunie.nl en blijf op de hoogte van ons werk. 

Redactie Nieuwsbrief
 
nieuwsbrief_enschede-owner@mailman.christenunie.nl

Agenda

donderdag 19 mei 2005 19.30 uur  Eurofractie ChristenUnie/SGP Dish Hotel Boulevard 1945 - 2
maandag 23 mei 2005 19.00 uur  Gemeenteraad 'Debatraad' Raadszaal, Stadhuis Langestraat 21
dinsdag 24 mei 2005 19.30 uur  Stadsdeelcommissie Oost Servicecentrum Oost     Gronausestraat 300
maandag 30 mei 2005 19.00 uur  Stedelijke commissie kamer 77, Stadhuis Langestraat 21
donderdag 2 juni 2005 19.30 uur  Stadsdeelcommissie West Servicecentrum West     B.W. ter Kuilestraat 33
maandag 6 juni 2005 19.00 uur  Gemeenteraad 'Hamerraad' Raadszaal, Stadhuis Langestraat 21
donderdag 16 juni 2005 19.30 uur  Ledenvergadering ChristenUnie Maranathakerk Poolmansweg 90
maandag 20 juni 2005 19.00 uur  Stedelijke commissie kamer 77, Stadhuis Langestraat 21
dinsdag    21 juni 2005 19.30 uur  Stadsdeelcommissie Zuid  Stadsdeelkantoor Zuid De Reulver 100
donderdag 23 juni 2005 19.30 uur  Fractie ChristenUnie kamer 73, Stadhuis Langestraat 21
maandag 27 juni 2005 19.00 uur  Gemeenteraad 'Debatraad' Raadszaal, Stadhuis Langestraat 21
dinsdag 28 juni 2005 19.30 uur  Stadsdeelcommissie Noord Servicecentrum Noord Zaanstraat 12


Contact

Fractie
Wethouder
Bestuur
  • vacant:  voorzitter
  • Francijn Brouwer-Weemhoff, secretaris (053 – 4 36 07 36), j.f.brouwer@hetnet.nl
  • Peter-Jan van Tuil, penningmeester (053 - 4 33 79 95), pjtuil@home.nl
Internet

Colofon

De Nieuwsbrief ChristenUnie Enschede is een uitgave van de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie in Enschede. De Nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar. 
© Overname van artikelen met bronvermelding toegestaan. 

Archief Nieuwsbrief
De verschenen Nieuwsbrieven zijn te vinden op internetpagina van de fractie: www.enschede.christenunie.nl

Aanmelden (gratis) abonnement Nieuwsbrief

Wilt u zich aanmelden voor een gratis abonnement op deze Nieuwsbrief? Vul eenvoudig uw emailadres in op onze website www.enschede.christenunie.nl in de rubriek Nieuwsbrief, rechtsonderaan op de startpagina.
 
Afmelden of wijzigen abonnement Nieuwsbrief
Informatie over afmelden of wijzigen van uw gegevens voor deze nieuwsbrief?
http://mailman.christenunie.nl/mailman/options/nieuwsbrief_enschede

« Terug

Archief > 2005 > mei

Geen berichten gevonden