PvdA wil duidelijkheid over babsen

woensdag 23 maart 2005 20:09

De PvdA vindt dat er een eind moet komen aan de rechtsonzekerheid rond de buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand (babsen). "De Tweede Kamer moet zich uitspreken of er ruimte moet zijn voor gewetensbezwaren of niet", zegt raadslid Ed Wallinga.

Uit: Huis aan Huis Enschede van woensdag 23 maart 2005

ENSCHEDE - De PvdA vindt dat er een eind moet komen aan de rechtsonzekerheid rond de buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand (babsen). "De Tweede Kamer moet zich uitspreken of er ruimte moet zijn voor gewetensbezwaren of niet", zegt raadslid Ed Wallinga.

Wallinga stoort zich er aan dat gemeenten op verschillende manieren beleid kunnen voeren wat betreft de babsen. "Gemeenten zijn nu geheel vrij om eigen beleid te voeren. Van de gemeenten voert 45 procent een beleid waarbij alle buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand geacht worden huwelijken tussen personen van gelijk geslacht te voltrekken. In 55 procent van de gemeenten bestaat kennelijk de mogelijkheid van weigering. De ene helft zegt van 'het mag wel', de andere helft van 'het mag niet'. Een rare gang van zaken, die rechtsonzekerheid teweegbrengt. Het lijkt mij zaak om aan deze rechtsverschillen een einde te maken", zegt Wallinga.

Het raadslid vindt het antwoord van minister Remkes op vragen van de PvdA-Tweede Kamerleden Sharon Dijksma en Anja Timmer over de rechtsonzekerheid rond de babsen niet afdoende. "Eigenlijk zegt de minister niets nieuws. Als de gemeente het netjes oplost en het mogelijk blijft homohuwelijken af te sluiten is er volgens Remkes niks aan de hand. Maar wij vinden dat die verschillen per gemeente niet kunnen. We willen daarom een antwoord van de wetgever. De Tweede Kamer moet zich uitspreken of er ruimte moet zijn voor gewetensbezwaren of niet."

'Wij nemen niet genoegen met antwoord van Remkes'
Wallinga heeft al een brief gestuurd naar de vaste Kamercommissie van Justitie en Binnenlandse Zaken. "Het verschil met het CDA is dat zij genoegen nemen met het antwoord van de minister en wij niet." De kwestie over de babsen leidde in februari bijna tot een crisis in de coalitie. Die werd uiteindelijk voorkomen doordat de PvdA op het laatst de zijde koos van de coalitiepartijen CDA en Chris-tenUnie en GroenLinks liet vallen door een initiatiefvoorstel van raadslid René Tenkink niet te steunen. Tenkink noemde dat 'een blamage voor het dualisme' en 'een ongelooflijk zwaktebod' van de socialisten.

"We hebben in Enschede inderdaad de discussie niet gevoerd", zegt Wallinga nu, "maar het probleem is dat er geen uitspraak van de wetgevers is. Als PvdA vinden we dat er geen ruimte voor gewetensbezwaren is. Maar het gaat er om wat de Kamer zegt. Het gaat mij niet om Jan van der Graaf (raadslid van de ChristenUnie en de enige babs met gewetensbezwaren in Enschede; red.). Die mag van mij blijven tot zijn pensioen." Van der Graaf zelf wenst niet diep op de materie in te gaan. Hij houdt het enkel op 'we wachten af wat de Kamer doet'.

« Terug

Archief > 2005 > maart

Geen berichten gevonden