Nieuwsbrief 5-8

vrijdag 25 maart 2005 18:33

maart 2005 - jaargang 5, nummer 8Inhoud: o Verkiezingsstrijd al begonnen?
o Het Muziekkwartier komt er!
o Burgemeester Mans naar Venlo
o Netwerkstad Twente
o Commotie over het hospice
o Regio Twente en de Wgr-Plus
o De busbaan door de Beltstraat
o Ledenvergadering
o Warmlopen voor de raad

 
Nieuwsbrief 5-8


maart 2005 - jaargang 5, nummer 8

Inhoud: 

    • Verkiezingsstrijd al begonnen? 
    • Het Muziekkwartier komt er!
    • Burgemeester Mans naar Venlo 
    • Netwerkstad Twente
    • Commotie over het hospice
    • Regio Twente en de Wgr-Plus 
    • De busbaan door de Beltstraat
    • Ledenvergadering
    • Warmlopen voor de raad
  • en verder:
    • Bekijk onze website 
    • Agenda 
    • Contact
    • Colofon 
    • Aan/afmelden

Verkiezingsstrijd al begonnen?

Regelmatig moeten wij van collega-raadsleden in de pers of in de diverse nieuwsbrieven van verschillende fracties kritiek lezen op het college van Burgemeester en Wethouders. Nu is positieve kritiek altijd welkom. Wat merkwaardig wordt het, als bijvoorbeeld enkele fractieleden van de fractie van de Partij van der Arbeid "toevallig" altijd kritiek hebben op de wethouder van een andere partij: van het CDA, Burgerbelangen of de ChristenUnie. En heel merkwaardig bijna nooit op hun "eigen" wethouder, van de Partij van de Arbeid.

Terwijl de zaken waarover het gaat veelal wat opgeblazen worden, of wat eenzijdig worden voorgesteld. Op deze wijze wordt die kritiek nogal ongeloofwaardig. In onze huidige stelsel van dualisme beslissen Raad en College onafhankelijk van elkaar. Wij pogen dan ook steeds een eerlijk oordeel te geven over de zaken die aan de orde zijn en niet welke wethouder deze zaken in zijn portefeuille heeft.

Een voorbeeld: bij de invulling van het sportgebeuren in Boekelo vond het College aanvankelijk, dat De Grobbe opgeknapt moest worden en dat daarmee de voetballerij voldoende uit de voeten kon. Vanaf het begin waren wij van mening dat de Boekelosestraat een veel betere plaats was voor de sport, samen met de Military. Waar het college nu ook naar zal kijken.

Een tweede voorbeeld is de villa die gebouwd is op de grens van Haaksbergen en Enschede. Raadslid Enklaar van de VVD, uitte ten onrechte sterke kritiek op wethouder Le Loux. Onmiddellijk werd hij daarin gesteund door de heren Windmulder en Sümer van de fractie van de Partij van de Arbeid.

Natuurlijk laten wij ons graag overtuigen door de argumenten van het college, maar het mag toch nooit zo zijn, dat de "kleur" van de wethouder beslissend is? Verschil van mening over zaken is niet erg, ook niet tussen coalitiepartijen. Maar het wordt wel wat merkwaardig, als de fractie van de Partij van de Arbeid een motie indient t.a.v. het Muziekkwartier samen met de fractie van de VVD, zonder de coalitiepartijen daar vooraf in te kennen. Waarom overlegt de fractie van de PvdA niet eerst met de coalitiepartners? Op die wijze kun je een goed oordeel geven en frustreer je anderen niet.

Pier Datema, raadslid
p.datema@enschede.nl


Het muziekkwartier komt er!

Wij hebben u de laatste jaren een aantal malen geïnformeerd over het Muziekkwartier. Maandag 7 maart hebben we unaniem als Raad besloten dat het Muziekkwartier er gaat komen. Hieronder wil ik een aantal overwegingen weergeven.

Als eerste heeft de Raad altijd als voorwaarde gesteld, dat er een sluitende begroting is voor het project Muziekkwartier. Deze begroting is er op dit moment, door het toekennen van € 14 miljoen uit de Birk-gelden uit Den Haag.

Als tweede is het voor onze stad belangrijk, dat de noordelijke entree van onze binnenstad wordt aangepakt. Nu de zuidzijde van ons centrum is opgeknapt, komt de noordzijde er nogal bekaaid af. Het Muziekkwartier zal een aanjager zijn van investeringen in dit deel van de stad.

Als derde zal het ook de nodige werkgelegenheid brengen voor onze stad, temeer nu de wethouder heeft toegezegd te zullen sturen op zoveel mogelijk Twentse werkgelegenheid tijdens de bouw. Maar ook na de bouw zal de werkgelegenheid toenemen door de groei van activiteiten.

Ten vierde waren een aantal instellingen aan nieuwe huisvesting toe. Door de instellingen te clusteren, wordt er de mogelijkheid gecreëerd voor een synergie-effect.

Voor het debat waren nog twee hobbels te nemen, waarover u heeft kunnen lezen in de krant. Eén was het meegaan van poppodium Atak in het Muziekkwartier. Door nogmaals met elkaar te spreken is Atak behouden gebleven voor het Muziekkwartier. Daarnaast zijn er nog een aantal bezwaren van de woongemeenschap de Wonne. Wij hebben al verschillende malen aangegeven, dat er niet getornd mag worden aan de functie van De Wonne. In de plannen wordt dat ook niet gedaan. De privacy van De Wonne komt echter wel onder druk te staan. Wij hebben daarom de wethouder gevraagd, de pijn zoveel mogelijk te verzachten. De wethouder is nog steeds in gesprek met De Wonne.

Wij zijn akkoord gegaan met het go-besluit voor het Muziekkwartier, met name vanwege de hiervoor genoemde vier overwegingen.

Hadassa Meijer-Ytsma, raadslid
h.meijer@enschede.nl


Burgemeester Mans naar Venlo

Zoals inmiddels algemeen bekend is, treedt onze burgemeester de heer Mans met ingang van 1 mei af als burgemeester van de gemeente Enschede. Dan treedt hij ook af als voorzitter van de Regio Twente en als voorzitter van de Netwerkstad, het samenwerkingsverband met de gemeenten Almelo, Borne, Hengelo en Enschede.

Naar eigen zeggen had hij nog een tijdje als waarnemer willen doorgaan in Enschede, maar het ging anders. De Commissaris van de Koningin in de provincie Limburg (de Gouverneur heet hij daar) heeft de heer Mans met ingang van 1 mei a.s. benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Venlo. Voorwaar een hele eer en grote erkenning van zijn verdiensten als burgemeester. Vanaf deze plaats willen we hem daarmee van harte feliciteren!

De huidige burgemeester van Venlo, de heer J. J. Schrijen, is door Hare Majesteit de Koningin met ingang van 1 april 2005 benoemd tot voorzitter van het Waterschap Roer en Overmaas. De benoeming van de heer Mans geldt tot aan de benoeming van een nieuwe burgemeester van de gemeente Venlo.

Op dinsdag 22 april neemt de hele gemeente Enschede afscheid van haar BURGERVADER. Expres noemen wij hem hier met deze eretitel! We zijn niet in staat om de vele, vele verdiensten van hem te schetsen, maar we weten zeker dat we allemaal zullen missen. En met allemaal bedoelen wij in de eerste plaats onze burgers, maar ook de wethouders en zijn naaste medewerkers. Ook in de intergemeentelijke verbanden zal hij als samenbindende factor gemist worden.

Heeft drs. J. J. H. Mans dan geen enkele tekortkoming? O, zeker wel, maar zijn verdiensten en persoonlijke warmte naar vele, vele mensen zal nooit verdwijnen! En hij krijgt nu in Venlo wat hij graag wil. Niet achter de geraniums, maar in de running blijven!

Pier Datema, raadslid
@enschede.nl


Netwerkstad Twente

Samen met de gemeenten Almelo, Borne en Hengelo is er binnen de Netwerkstadcommissie op 2 maart jl. opnieuw vergaderd. Aan de hand van een projectboek wordt getracht 16 projecten in de verschillende steden te realiseren. Na Dubbelstad (1988-1994) en Twentestad daarna - "schepen" welke tijdens de tewaterlating zijn gezonken - is nu een intergemeentelijke samenwerking in beweging, welke een grote kans van slagen heeft.

Samenwerken...
Nu elke gemeente zich bewust is van eigen plannen en gezamenlijke inzet, kan binnen eigen verantwoordelijkheid door meedenken en meepraten een duidelijk gezicht getrokken worden in de richting van de hogere overheden. Medewerking en medefinanciering heeft een grotere kans om tot uitvoering over te gaan.

Reeds in een ver gevorderd stadium is het Regionale Bedrijven Terrein (RBT) ten zuiden van Almelo. De provincie heeft te kennen gegeven in het RBT een belang te hebben voor de ontwikkeling van een industriegebied voor grootschalige industrie. Binnen de Netwerkstadgemeenten zijn geen bedrijfsterreinen meer beschikbaar voor grootschalige bedrijven.

De plannen voor het Hart van Zuid in Hengelo zijn momenteel in ontwikkeling. Ze beloven een prachtige revitalisering en nieuwbouw in dit historische industriegebied ten zuiden van het Hengelose station (Twente centraal). Nu in de gemeenteraad van Enschede het "go"-besluit voor het Muziekkwartier is gevallen, kan de verdere planvorming worden uitgewerkt.

Van vele in het projectboek genoemde projecten is het Netwerkstadgehalte een goed uitgangspunt. Dit moet echter regelmatig uitgelegd worden aan de burgers binnen de vier steden.

...en ontsluiten
Als "buitenbeentje" is in het projectboek ook de aanleg van autoweg N18 Enschede-Varsseveld opgenomen. Hiervoor heeft de provincie Gelderland en het Rijk samen al € 135 miljoen beschikbaar gesteld. In deze maand vinden er bijeenkomsten plaats in o.a. Haaksbergen en Eibergen om de voortgang van de plannen toe te lichten. Als belangrijke verbinding naar het zuiden van Nederland en verder is het noodzakelijk dat er een goede wegverbinding komt. De N18 zal de aanliggende plaatsen, zoals Eibergen, ontlasten en toch de daar aanwezige industrie op een juiste wijze ontsluiten.

De ChristenUnie fractie in de provincie heeft hier nog geen oren naar, daar men er vanuit gaat dat dit vooral een Gelderse aangelegenheid is. Er zal dus de komende tijd nog dapper gelobbyd moeten worden om het belang van de N18 voor Enschede als grootste gemeente in Overijssel onder de aandacht te brengen.

Jan van der Graaf, fractievoorzitter
j.vd.graaf@enschede.nl


Commotie over het hospice

In de laatste vergadering van de stadsdeelcommissie Zuid is er wat commotie ontstaan over het Hospice. Het belangrijkste discussiepunt was het toelatingsbeleid van het Hospice. Om daarover meer duidelijkheid te scheppen wil ik de mail die wij ontvingen van Dhr. Dijkman, voorzitter van het bestuur van het Hospice, hieronder samenvatten.

Het Hospice is opgericht met de volgende doelstelling: "Het bieden van professionele hulp, christelijke gastvrijheid en verzorging aan mensen die aan een ongeneeslijke ziekte lijden en zich op het sterven moeten voorbereiden, het ondersteunen en aanvullen van bestaande mogelijkheden van zorg in eigen thuissituaties van mensen in de laatste fase van hun leven, alsmede al hetgeen met het vooraf staande in de ruimste zin van het woord."

Voor iedereen die een beroep doet op het Hospice is er een plaats, ongeacht achtergrond, religie, ras of huidskleur. Dit komt voort uit de overtuiging, dat ieder leven van het begin tot eind met respect behandeld moet worden, omdat het uniek is en een gave van God. De behandeling in het Hospice zal erop gericht zijn om de kwaliteit van leven te bevorderen. Bij een intake wordt dit uitgangspunt zodanig uitgewerkt, dat duidelijk is dat er geen actieve euthanasie plaats zal vinden binnen het Hospice. Daarnaast is bekend dat door palliatieve zorg de vraag naar euthanasie sterk afneemt.

De ChristenUnie is blij met het initiatief dat door de Stichting Hospice Enschede is genomen, en steunt dit initiatief van harte. Wij staan achter het uitgangspunt om op en respectvolle manier met het leven van mensen om te gaan.

Hadassa Meijer, raadslid
h.meijer@enschede.nl


Regio Twente en de "Wgr-plus"

Hoe maak je aan de burgers van je stad duidelijk wat de Wet gemeenschappelijke regeling-Plus (de Wgr-plus) precies inhoudt? Als Regio Twente met zijn 600.000 inwoners zijn we door het Rijk aangewezen als één van de zeven Regio's in Nederland om deze status waar te maken. Vanuit diverse departementen in Den Haag wordt aan Twente een bijzondere positie toegekend om vanuit de Nota Ruimte een ontwikkeling door te maken als een internationaal stedelijk netwerk. De voorwaarde is dat we de eenheid in Twente bewaren en er gezamenlijk met alle gemeentes nut en de noodzaak ervan blijven inzien.

In de laatstgehouden vergadering van de Netwerkstadcommissie, als onderdeel van de Regio Twente, is deze kwestie aan de orde geweest. Nu blijkt dat enkele gemeente deze bijzondere status zien als een bedreiging, is het zaak de werkelijke status van de Wgr-plus op een duidelijke wijze uit te leggen. In "Den Haag" ziet men de Regio Twente als een aaneensluitend gebied op een uitstekende locatie op de internationale kaart van Europa.

...en de zorg van de kleinere gemeenten
Willen wij deze status behouden, dan moeten ook de plattelandsgemeenten voor de Regio behouden blijven. Alleen dan zal in goed onderling overleg de totale ontwikkeling van de Regio, met de daarbij behorende financiële middelen vanuit het Rijk naar Twente, mogelijk zijn. De zorg en wellicht de angst van de kleinere gemeenten, dat zij worden beperkt in hun ruimtelijke ontwikkeling, zal door hen duidelijk moeten worden gemaakt.

Binnenkort wordt hierover op verschillende terreinen overlegd gepleegd, met als doel de samenwerking op alle "fronten" te blijven organiseren. Als de Regio Twente voor de zomer van 2005 hierover een besluit zal nemen, moet helder zijn hoe de verschillende standpunten liggen. Mocht het onverhoopt toch tot een niet oplosbaar probleem leiden, dan is het niet uitgesloten dat de Regio Twente haar "plus"-positie verliest, met alle gevolgen van dien.

Jan van der Graaf, fractievoorzitter
j.vd.graaf@enschede.nl


De busbaan door de Beltstraat

De laatste paar maanden is er een uitgebreide discussie gevoerd over de plannen om de busbaan in het noordelijke deel van de Beltstraat te verleggen. Het eerste plan stuitte om verzet van de bewoners van o.a. de Zuidmolenflat. En terecht, gelet op de extra verkeersdruk vlak langs de appartementen bij de oprit naar de parkeergarage van de Zuidmolen.

Nu de plannen zijn gewijzigd zal de busroute van zuid naar noord over de Boulevard 1945, langs het SLO gebouw en de ING bank lopen. De busroute van noord naar zuid verloopt volgens het oorspronkelijke plan, tussen de oprit en het SLO-gebouw door naar de Beltstraat. Hierdoor wordt de verkeersoverlast met de helft verminderd en ontstaat de mogelijkheid om de westkant van de Korte Haaksbergerstraat aan het stadserf toe te voegen. Mede een wens van de daar aanwezige winkels en bedrijven. Bovendien komt er een betere fietsroute tot stand langs de Beltstraat naar de Korte Hengelosestraat.

Tijdens de Stadsdeelcommissie Centrum van dinsdag 1 maart is hierover gesproken. De meerderheid van de aanwezige fracties kon zich vinden in deze wijziging en aanpassing.

Belangrijk element in deze nieuwe route voor de bus zuid - noord is de veiligheid voor de fietsers komende van de rotonde Haaksbergerstraat - Ripperdastraat. Fietsers zullen, komend van de rotonde waar men voorrang heeft op het overige verkeer, en rijdende richting Station goed moeten letten op de achterop komende bus op de "eigen" vrij-liggende busbaan. We doen een beroep op de chauffeurs van Connexxion om de fietsers te ontzien.

Jan van der Graaf, fractievoorzitter
j.vd.graaf@enschede.nl


Ledenvergadering

Op donderdag 24 februari jl. hield de ChristenUnie een ledenvergadering, met als thema de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2006.

De jaarverslagen en notulen zijn besproken en goedgekeurd. Er is een kascontrolecommissie benoemd in de personen van Pier Datema en Renze Boersema. De profielschets voor raadsleden, die het bestuur presenteerde, werd eveneens goedgekeurd. Deze schets zal door de selectiecommissie gebruikt worden bij het opstellen van de kandidatenlijst.

De selectiecommissie is tijdens de vergadering voorgesteld aan de aanwezigen. Hierin hebben de volgende leden zitting genomen: Pier Datema, Renze Boersema en Martijn Brouwer. De selectiecommissie zal binnenkort beginnen met gesprekken en na afloop hiervan verslag en advies uitbrengen aan het bestuur.

Het bestuur gooide vervolgens een balletje op over de zogenaamde lijstverbinding (met het oog op reststemmen) die de ChristenUnie zou kunnen sluiten met het CDA. Een uitgebreide discussie volgde over de betekenis en wenselijkheid hiervan. Het bestuur zal hier in een later stadium nog op terugkomen.

Na de pauze lichtte Bernard Veldkamp, lid van de steunfractie en van het campagneteam, de plannen toe voor het komende jaar. De bedoeling is nu al te beginnen met de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006.

Vervolgens sprak onze wethouder, Tymon de Weger, de vergadering bevlogen toe over de toekomst van Enschede. De complete tekst van zijn toespraak wordt opgenomen in het eerstvolgende nummer van ons huisorgaan: Informatief. Het bestuur beraadt zich nog op een mogelijkheid om de leden de gelegenheid te geven te reageren op deze toekomstvisie.
De notulen van de vergadering zijn binnenkort klaar en zijn dan opvraagbaar bij de secretaris.

Namens het bestuur,
Francijn Brouwer-Weemhof, secretaris ChristenUnie Enschede
j.f.brouwer@hetnet.nl


Warmlopen voor de raad

Bent u wel eens naar een landelijke (actie)dag van de ChristenUnie geweest? Ik kan het u van harte aanraden. Het is altijd leerzaam en gezellig en je komt altijd enthousiast terug. Op zaterdag 26 februari is een zeven man en vrouw grote afvaardiging van onze plaatselijke ChristenUnie naar de actiedag "Warmlopen voor de Raad" in Harderwijk geweest.

We zijn bemoedigend toegesproken door dominee Ron van der Spoel en André Rouvoet, we zijn vermaakt met cabaret, de aanwezige kinderen hebben zich uitstekend vermaakt met knutselen en zij zongen aan het eind van de dag een prachtig lied voor ons.

Maar de hoofdmoot van het programma bestond uit tien zogenaamde deelsessies (lees: workshops), waarvan ieder er twee kon volgen. Zeer gevarieerde onderwerpen passeerden de revue en allemaal maakten ze ons wijzer over facetten van de verkiezingstijd. Ik licht er een paar voor u uit: "nieuwe doelgroepen benaderen", "contacten met de media", "kandidatenlijst op stellen", "de website in verkiezingstijd" en "(ludieke) acties voeren". U ziet: voor elk wat wils.

Op de landelijke site www.christenunie.nl kunt u foto's zien en de zeer informatieve reader downloaden. Kijkt u hiervoor onder "Nieuws" en klik daar door naar "Warmlopen voor de raad".
Mocht u door dit verhaal zin hebben gekregen om ook eens een landelijke dag te bezoeken, dan zou u op 9 april a.s. naar het Ledencongres in Lunteren kunnen gaan. Hiervoor kunt u zich aanmelden op bovengenoemde website. Daar vindt u ook meer informatie over de agenda voor de komende tijd.

Namens het bestuur,
Francijn Brouwer-Weemhof, secretaris ChristenUnie Enschede
j.f.brouwer@hetnet.nl


Bekijk onze website
 
Op www.enschede.christenunie.nl vindt u een schat aan informatie over de activiteiten van de fractie, de wethouder en het bestuur van de ChristenUnie in Enschede. Maar ook gebedspunten, informatie over de verkiezingsuitslagen en het laatste nieuws. 

We houden de website voortdurend actueel. Surf regelmatig naar
www.enschede.christenunie.nl en blijf op de hoogte van ons werk. 

Redactie Nieuwsbrief
 
nieuwsbrief_enschede-owner@mailman.christenunie.nl

Agenda

maandag   4 april 2005 19.00 uur  Stedelijke commissie kamer 77, Stadhuis Langestraat 21
dinsdag   5 april 2005 19.30 uur  Stadsdeelcommissie Centrum SDO-gebouw Hoog en Droog
donderdag     7 april 2005 19.30 uur  Fractie ChristenUnie kamer 73, Stadhuis Langestraat 21
maandag 11 april 2005 19.00 uur  Gemeenteraad 'Debatraad' Raadszaal, Stadhuis Langestraat 21
dinsdag 12 april 2005 19.30 uur  Stadsdeelcommissie Oost Servicecentrum Oost     Gronausestraat 300
woensdag  13 april 2005 19.30 uur  Bijeenkomst ChristenUnie WMO Dish Hotel Boulevard 1945 - 2    
maandag 18 april 2005 19.00 uur  Stedelijke commissie kamer 77, Stadhuis Langestraat 21
dinsdag 19 april 2005 19.30 uur  Stadsdeelcommissie West Servicecentrum West     B.W. ter Kuilestraat 33
maandag 25 april 2005 19.00 uur  Gemeenteraad 'Hamerraad' Raadszaal, Stadhuis Langestraat 21
dinsdag 26 april 2005 19.30 uur  Stadsdeelcommissie Zuid Stadsdeelkantoor Zuid De Reulver 100
maandag   9 mei 2005 19.00 uur  Stedelijke commissie kamer 77, Stadhuis Langestraat 21
dinsdag 10 mei 2005 19.30 uur  Stadsdeelcommissie Noord Stadsdeelkantoor Noord Zaanstraat 12
dinsdag 17 mei 2005 19.30 uur  Stadsdeelcommissie Centrum     kamer 77, Stadhuis Langestraat 21
donderdag 19 mei 2005 19.30 uur  Eurofractie ChristenUnie/SGP Dish Hotel Boulevard 1945 - 2
maandag 23 mei 2005 19.00 uur  Gemeenteraad 'Debatraad' Raadszaal, Stadhuis Langestraat 21
dinsdag 24 mei 2005 19.30 uur  Stadsdeelcommissie Oost Servicecentrum Oost     Gronausestraat 300
maandag 30 mei 2005 19.00 uur  Stedelijke commissie kamer 77, Stadhuis Langestraat 21
dinsdag 31 mei 2005 19.30 uur  Stadsdeelcommissie West Servicecentrum West     B.W. ter Kuilestraat 33


Contact

Fractie
Wethouder
Bestuur
Internet

Colofon

De Nieuwsbrief ChristenUnie Enschede is een uitgave van de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie in Enschede. De Nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar. 
© Overname van artikelen met bronvermelding toegestaan. 

Archief Nieuwsbrief
De verschenen Nieuwsbrieven zijn te vinden op internetpagina van de fractie:
www.enschede.christenunie.nl

Aanmelden (gratis) abonnement Nieuwsbrief
Wilt u zich aanmelden voor een gratis abonnement op deze Nieuwsbrief? Vul eenvoudig uw emailadres in op onze website www.enschede.christenunie.nl in de rubriek Nieuwsbrief, rechtsonderaan op de startpagina.

Afmelden of wijzigen abonnement Nieuwsbrief
Informatie over afmelden of wijzigen van uw gegevens voor deze nieuwsbrief. Klik dan de volgende link aan:
http://mailman.christenunie.nl/mailman/options/nieuwsbrief_enschede



______________________________
ChristenUnie mailing list

Informatie over afmelden of wijzigen van uw gegevens voor deze nieuwsbrief?
http://mailman.christenunie.nl/mailman/options/nieuwsbrief_enschede

« Terug

Archief > 2005 > maart

Geen berichten gevonden