Werklozen sneller aan een baan

donderdag 10 maart 2005 22:53

Wethouder Tymon de Weger noemt Workstep het ei van Columbus. Bijstandsgerechtigden worden met behoud van uitkering direct begeleid naar een baan. Op 1 januari zijn veertig jongeren begonnen en de wethouder spreekt na twee maanden al van een succes.
De Weger kreeg vorige week kritiek in deze krant dat hij te weinig deed om mensen uit de bijstand te krijgen.

uit: Huis aan Huis Enschede van woensdag 2 maart 2005.

ENSCHEDE - Wethouder Tymon de Weger noemt Workstep het ei van Columbus. Bijstandsgerechtigden worden met behoud van uitkering direct begeleid naar een baan. Op 1 januari zijn veertig jongeren begonnen en de wethouder spreekt na twee maanden al van een succes.

De Weger kreeg vorige week kritiek in deze krant dat hij te weinig deed om mensen uit de bijstand te krijgen. "Juist voor die groep is het 'Actieplan Arbeidsmarktoffensief 2005' geschreven." De Weger constateert dat de reïntegratietrajecten te weinig succesvol zijn. Minder dan een kwart kreeg vorig jaar op deze manier een baan. "Terwijl er wel vacatures zijn. Het CWI heeft er zo'n duizend. Het is alleen de kunst in de juiste mensen op de juiste plek te krijgen." Met workstep wordt dit opgelost. "We zijn met veertig bijstandgerechtigde jongeren begonnen. Zij zijn gemotiveerd en je kunt hen nog vormen. Via Arbeco, een onderdeel van de DCW, worden zij naar een geschikte baan begeleid. Dit gaat niet zonder dwang."

De wethouder is na twee maanden optimistisch gestemd over het project. "Een kwart van de mensen gaf aan zelf in hun onderhoud te kunnen voorzien en negen deelnemers hebben inmiddels een vaste baan gevonden. Ook voor vijftien andere jongeren zijn de uitzichten op een vaste baan goed. Deze resultaten zijn pure winst."

Op dit moment zitten 5600 mensen in de bijstand. Zestig procent hiervan is moeilijk bemiddelbaar. Daarom blijft het niet alleen bij jongeren, per 1 april gaan ook honderd ouderen via het Workstep project aan de slag. De Weger hoopt ook door verdere samenwerking met het CWI en uitzendbureaus, maatschappelijk werkgeverschap en de cv's van werklozen op de vacaturesite www.monsterboard.nl te plaatsen het aantal mensen in de bijstand te verminderen.

« Terug

Archief > 2005 > maart

Geen berichten gevonden