Minder werklozen met strakke bemiddeling

donderdag 10 maart 2005 22:42

Door een strakkere bemiddeling tussen werk en werkzoekenden wil de gemeente het aantal bijstandsgerechtigden omlaag brengen. Een speciaal actieplan moet in korte tijd resultaat boeken. De eerste tekenen zijn positief.
Verantwoordelijk wethouder T. de Weger noemt de nieuwe Wet Werk en Bijstand een 'hoofdpijndossier'.

Actieplan kansrijk

Uit: Tubantia van dinsdag 1 maart 2005.

ENSCHEDE - Door een strakkere bemiddeling tussen werk en werkzoekenden wil de gemeente het aantal bijstandsgerechtigden omlaag brengen. Een speciaal actieplan moet in korte tijd resultaat boeken. De eerste tekenen zijn positief.

Verantwoordelijk wethouder T. de Weger noemt de nieuwe Wet Werk en Bijstand een 'hoofdpijndossier'. Terwijl door de recessie het aantal werklozen stijgt, komt er minder geld uit Den Haag om daar iets aan te doen. Om bijstandsgerechtigden zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen is het 'actieplan arbeidsmarktoffensief opgesteld. Daarbij wordt het geld vooral ingezet bij projecten die het meest opleveren. 'Ongeveer zestig procent van de 5600 bijstandsgerechtigden in Enschede is onbemiddelbaar. Het motto is 'iedereen aan het werk', maar je moet ook reëel zijn. Sommigen kunnen, om wat voor reden ook, echt geen werk meer vinden.' Het jongste actieplan richt zich op degenen die het dichtst bij de arbeidsmarkt staan.

Workstep

Het beste resultaat is tot nog toe behaald met de actie 'workstep'. Een veertigtal jongeren onder de 23 jaar die zich in januari melden voor een bijstandsuitkering moesten zich direct melden bij DCW-onderdeel voor arbeidsbemiddeling, Arbeco. Met behoud van uitkering hebben ze via detachering werk aangeboden gekregen. Tien lieten direct weten op een andere wijze in hun onderhoud te kunnen voorzien. Van de overigen hebben negen inmiddels een baan gevonden, onder meer bij de gemeente, een call-center en een bouwbedrijf.

'Dit is een veel directere manier, in plaats van een meer langdurig traject via de bekende reïntegratietrajecten', aldus De Weger. 'In Enschede zijn best vacatures, maar het gaat niet altijd om werk waar mensen als eerste aan denken. In april volgt officieel nog een evaluatie van 'Workstep', maar De Weger gaat er vanuit dat de actie een bredere opzet krijgt. Over twee maanden wordt dan begonnen met een groep van honderd, niet alleen jongeren. 'We zullen nooit een score van honderd procent halen, maar ik verwacht er veel van.'

Een andere actie is het aanstellen van twee 'jobhunters' bij het CWI, voorheen het arbeidsbureau. Ook wordt gekeken naar het opzetten van een uitzendpool, waarbij mensen in dienst komen van een uitzendbureau. Daarnaast gaat de gemeente samenwerken met de vacaturewebsite www.monsterboard.nl. De curriculum vitae's (cv's) van bijstandgerechtigden kunnen zo bekeken worden door werkgevers. Uitzendbureaus passen die nu al op grote schaal toe. Volgens De Weger is Enschede de eerste gemeente die hiermee werkt. De samenwerking gaat na de zomer van start. Alle acties met elkaar kosten de gemeente zo'n twee miljoen euro.

« Terug

Archief > 2005 > maart

Geen berichten gevonden