Raad heeft kritiek op wethouders

zaterdag 26 februari 2005 17:28

De Enschedese wethouders staan er niet bij alle raadsleden even goed op. Met name Tymon de Weger krijgt kritiek. Over de vergaderingen nieuwe stijl is de raad positief, terwijl er wisselend gedacht wordt over de werking van het dualisme.

Uit: Huis aan Huis Enschede van 23 februari 2005.

ENSCHEDE - De Enschedese wethouders staan er niet bij alle raadsleden even goed op. Met name Tymon de Weger krijgt kritiek. Over de vergaderingen nieuwe stijl is de raad positief, terwijl er wisselend gedacht wordt over de werking van het dualisme.

Fractieleider Geert Haisma van oppositiepartij VVD noemt De Weger als een van de mindere wethouders van het college. "Ik vind dat De Weger meer inspanningen moet verrichten om mensen uit de bijstand te krijgen", zegt Haisma. Ook wethouder Je-roen Goudt krijgt van Haisma een veeg omdat hij te weinig creatief is met het parkeerbedrijf en omdat hij de doorstroming van het verkeer in de stad maar niet beter krijgt. Positief is Haisma over het college als het de veiligheid aangaat. "Die is goed verbeterd, de doelstellingen zijn bereikt."

De nieuwe stijl van vergaderen noemt de VVD'er 'handig'. "Het leidt tot meer contact met de burger." Wat de werking van het dualisme betreft stoort Haisma zich aan het CDA. "Als je die vraagt wat ze ergens van vinden, dan zeggen ze al gauw van 'eerst eens kijken wat het college er van vindt'. Die houding past niet. De PvdA daarentegen vult het wel aardig in."

Thomas Windmulder van coalitiepartij PvdA heeft ook kritiek op De Weger. "Het sociale gezicht van het college komt redelijk uit de verf, maar als je kijkt wat De Weger daar aan heeft bijgedragen, dan kan dat wel wat beter. Bij de ID/WIW-banen hebben wij veel moeten doen om hem de goede kant op te sturen." Lof heeft Windmulder voor wethouder Roelof Bleker. "De wederopbouw gaat heel goed denk ik. Op een enkel boompje na zijn er bijna geen incidenten en er is veel draagvlak. Bleker heeft dat op een goede manier gedaan."

De nieuwe vergadermethode bevalt Windmulder goed. "Het betekent minder vergaderen in het totaal, maar méér in de stadsdelen. Dat is een prima ontwikkeling, want daar zit je het dichtst bij de mensen om te horen wat er gebeurt." Dat Haisma de PvdA een pluim geeft voor de dualistische instelling van de socialisten kan Windmulder wel bekoren. "Het is prima dat hij dat over ons zegt, net als ik het prima vind dat hij een beetje zit te stoken. Maar andere partijen kapittelen, dat doe ik niet."

Jelmer van der Zee van oppositiepartij GroenLinks noemt Bleker, Goudt en Eric Helder 'goede wethouders'. "Wel is het zo dat we het college op het groene en sociale vlak vaak moeten corrigeren. Dat is jammer. "De Weger mist bestuurskracht, terwijl André le Loux het nét niet heeft." Ook Joop Hassink krijgt van Van der Zee een knauw. "Hassink mag wel eens wat doen aan zijn dossierkennis."

De vergaderingen nieuwe stijl noemt Van der Zee 'verfrissend'. "Het geeft dynamiek en nodigt uit om nieuwe dingen te doen." Volgens Van der Zee werkt het dualistische stelsel niet goed. "Daar moeten we nog aan wennen, maar dat is niet vreemd. Het is een cultuurverandering, dat duurt nog wel even."

« Terug

Archief > 2005 > februari

Geen berichten gevonden