Nieuwsbrief 5-7

zaterdag 05 februari 2005 21:59

februari 2005 - jaargang 5, nummer 7Inhoud:Een nieuwe burgemeester
Homohuwelijk: hou de zaak centraal!
De Wet Kinderopvang
Nieuwe manier van vergaderen
Enschede pakt loverboys aan
Subsidie voor Tactus
Campagne van start
Eurofractie bezoekt Twente


februari 2005 - jaargang 5, nummer 7

Inhoud:
 
    • Een nieuwe burgemeester
    • Homohuwelijk: hou de zaak centraal!
    • De Wet Kinderopvang
    • Nieuwe manier van vergaderen
    • Enschede pakt loverboys aan
    • Subsidie voor Tactus
    • Campagne van start
    • Eurofractie bezoekt Twente
  • en verder:
    • Bekijk onze website 
    • Agenda 
    • Contact
    • Colofon 
    • Aan/afmelden

Een nieuwe burgemeester

Maandag 31 januari 2005 heeft de gemeenteraad van Enschede de heer Peter den Oudsten (53) voorgedragen aan de kroon als kandidaat voor het burgemeesterschap van Enschede. Als minister Remkes van Binnenlandse Zaken de voordracht overneemt en Koningin Beatrix het koninklijk besluit heeft ondertekend, kan de heer Den Oudsten vanaf 1 mei burgemeester Jan Mans opvolgen.

Als lid van de vertrouwenscommissie voor de selecte van de nieuwe burgemeester van Enschede heeft uw fractie voorzitter mogen constateren dat er een goede keuze is gemaakt in de voordracht aan de Kroon, in casu de minister van Binnenlandse zaken. Ook bij de vorige vacature voor burgemeester ontstaan bij het vertrek van dhr. Wierenga in 1993/1994 mocht ik deel uitmaken van de vertrouwenscommissie. Zoals toen, was dat dit keer opnieuw een heel bijzondere ervaring. Zonder de uiterste vertrouwelijkheid te schade kan ik zeggen dat er heel positieve gesprekken hebben plaatsgevonden.

Uit de krant en voor de radio heeft de burger van Enschede al kennis kunnen maken met de heer Peter den Oudsten. Alle vragen door de pers in de richting van wat de nieuwe burgemeester zich voorstelt in Enschede te willen bereiken werden door hem op termijn gezet in afwachting van de officiële benoeming vanuit Den Haag. Hieruit blijkt, dat in de vacature van de heer Mans zal kunnen worden voorzien door iemand die zijn plaats weet in de procedure.

De unanieme algemene indruk die ook de Raad nu heeft gekregen van de heer Den Oudsten geeft voor de toekomst vertrouwen, dat hij alle tot zijn wettelijk taken behorende werkzaamheden met verve zal gaan oppakken. Daarnaast heeft jij nu al laten blijken, dat hij er naar uitziet om laag in de organisatie en ook in de contacten met de burger en de stadsdelen zich te laten leren kennen als zeer betrokken burgervader. De tot nu toe in zowel Leeuwarden als in Meppel opgedane ervaring geeft goede vooruitzichten voor het functioneren in Enschede.

Burgemeestersverkiezing?
Voor de vervulling van de vacature is bij de start in het najaar van 2004 uitgegaan van een benoemde burgemeester voor Enschede en een daaraan gekoppelde benoemingsperiode van vijf à zes jaar. Hoewel bij de contacten altijd rekening is gehouden met een ingrijpende verandering van beleid vanuit de Tweede en Eerste Kamer in Den Haag door invoeren van een burgemeestersverkíezing.

Naar het er nu naar uitziet zal de Tweede Kamer met een krappe meerderheid instemmen. Voor de behandeling in de Eerste Kamer is er nog geen zicht op, dat daar de noodzakelijke meerderheid akkoord zal gaan met dit in het regeerakkoord van 2003 vastgelegd beleid. Uit de laatste berichten van het Kabinet zullen wellicht toch al met de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 in alle Nederlandse gemeenten verkiezingen voor de burgemeester worden ingevoerd.

De voordelen voor dit nieuwe systeem wegen naar onze mening niet op tegen een groot aantal nadelen. Als ChristenUnie fractie hebben wij ons altijd zeer afwijzend uitgesproken over deze nieuwe wijziging van de Grondwet. We zien als raad uit naar een goede inwerkperiode voor dhr. Den Oudsten met alle ruimte om in de Enschede, de Netwerkstad en de Regio Twente met al zijn verschillende werkzaamheden te kunnen starten.

Jan van der Graaf, fractievoorzitter
j.vd.graaf@enschede.nl


Homohuwelijk: hou de zaak centraal!

De fractie van de ChristenUnie heeft de volgende ingezonden brief gepubliceerd in Tubantia van vrijdag 7 januari 2005:

Geachte redactie,

In de Tubantia van woensdag 22 december jl. was te lezen dat fractievoorzitter J. van der Graaf van de ChristenUnie zijn VVD-collega G. Haisma voor de rechter zou willen slepen wegens smaad. De heer Haisma had bij het stellen van vragen in de gemeenteraad de heer Van der Graaf beschuldigd van discriminatie van homofielen. Dit vanwege zijn gewetensbezwaren tegen het sluiten van huwelijken van mensen van hetzelfde geslacht.

De fractie van de ChristenUnie neemt met klem afstand van deze berichtgeving. De ChristenUnie wil niet de persoon, maar de zaak centraal blijven stellen. Het artikel in Tubantia was gebaseerd op informatie uit een gesprek tussen de heren Van der Graaf en Haisma, niet bedoeld voor publicatie. De heer Van der Graaf heeft de heer Haisma in een persoonlijke brief verzocht om zijn beschuldiging publiekelijk terug te nemen. Daarbij heeft hij aangegeven verdere stappen in beraad te nemen.

Inmiddels heeft de heer Van der Graaf na overleg met zijn fractie besloten geen stappen te ondernemen tegen de beschuldiging van de heer Haisma. Met de fractie van de ChristenUnie is de heer Van der Graaf van mening, dat het niet moet gaan om zijn persoon of zijn functie als ambtenaar van de burgerlijke stand. De oorspronkelijke discussie ging over het initiatiefvoorstel van GroenLinks, dat alle ambtenaren van de burgerlijke stand wilde verplichten ook homohuwelijken te sluiten. De herbenoeming van de heer Van der Graaf was in het initiatiefvoorstel ook niet aan de orde, daarin was alleen sprake van nieuw te benoemen trouwambtenaren. Het ging in de gemeenteraad om de vraag, of ambtenaren van de burgerlijke stand vanwege gewetensbezwaren af moeten kunnen zien van het sluiten van een huwelijk van mensen van gelijk geslacht. Alleen de heer Haisma van de VVD betrekt de zaak nu op de persoon van de heer Van der Graaf, door hem persoonlijk te betichten van discriminatie.

De ChristenUnie fractie wijst er op, dat het punt in geding niet is gelegen in de herbenoeming van de heer Van der Graaf. Wij verzetten ons echter tegen het ondemocratische karakter van het initiatiefvoorstel van GroenLinks, waarin gewetensbezwaren niet meer worden erkend. Daardoor zou een redelijk omvangrijke bevolkingsgroep uitgesloten worden om voortaan nieuwe ambtenaren van de burgerlijke stand ter benoeming voor te dragen. Blijkens een uitspraak van de commissie Gelijke Behandeling is het uitsluiten van de functie van trouwambtenaar voor kandidaten, die gewetensbezwaren hebben tegen het voltrekken van homohuwelijken, in strijd met de Algemene Wet Gelijke Behandeling. En wel omdat er in de praktijk helemaal geen sprake is van een probleem bij het sluiten van homohuwelijken. Er zijn immers ruim voldoende collega-ambtenaren van de burgerlijke stand, die bereid zijn een homohuwelijk te sluiten.

Voor de ChristenUnie, het CDA en Burgerbelangen Enschede is het ondemocratische gehalte van het initiatiefvoorstel van een zodanig groot belang, dat zij de PvdA hebben gevraagd zijn steun aan dat voorstel in te trekken. Daar heeft de PvdA mee ingestemd, omdat er momenteel rechtsonzekerheid bestaat doordat de wet zich niet uitlaat over de mogelijkheid van gewetensbezwaar bij het sluiten van homohuwelijken. Daarom is tussen de vier partijen van de coalitie afgesproken de hele kwestie voor te leggen aan de wetgever in Den Haag,

Wij hebben er vertrouwen in, dat deze kwestie na beantwoording door de wetgever voor Enschede opgelost kan worden. En niet alleen voor Enschede. Waarbij naar onze mening de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling niet genegeerd kan worden.

De fractie van de ChristenUnie Enschede:
Jan van der Graaf,
Pier Datema,
Hadassa Meijer-Ytsma,
Bernard Veldkamp,
Jurgen van Houdt.


De Wet Kinderopvang

Vanaf 1 januari 2005 wordt de nieuwe Wet Kinderopvang van kracht. De nieuwe wet regelt dat de verantwoordelijkheid voor de financiering van de kinderopvang bij de ouders wordt gelegd. De ouders zijn verantwoordelijk voor het binnenhalen van drie geldstromen. Globaal is de verdeling zo, dat de werkgever (van beide ouders samen) eenderde betaald, de overheid eenderde en de ouders zelf eenderde. De bijdrage van de overheid is inkomensafhankelijk. Verdient een ouder veel, dan draagt de overheid minder bij.
 
De rol van de gemeente is beperkt tot het betalen van het werkgeversdeel voor doelgroepen. Als een bijstandsmoeder bezig is met scholing of een uitgebreid reïntegratietraject is de gemeente verplicht het werkgeversdeel voor zijn rekening te nemen. Daarnaast wordt de gemeente waarschijnlijk vanaf 2006 verantwoordelijk voor de financiering van de kinderen die op sociaal medische indicatie naar een kinderdagverblijf moeten.
 
De inbreng van de ChristenUnie in het debat is geweest, dat wij de uitgangspunten van de wet van harte ondersteunen. De ouders worden verantwoordelijk voor de financiering van de kinderopvang. Deze verantwoordelijkheid had wat ons betreft wel verder doorgetrokken mogen worden, wij zien deze wet dan ook als een stap in de goede richting. Daarnaast hebben wij gepleit voor duidelijkheid over de eigen bijdrage van ouders die door een reïntegratietraject verplicht worden om hun kinderen naar de kinderopvang te brengen. Wij zijn van mening dat mensen die van een minimum rond moeten komen en door de overheid “verplicht” worden om gebruik te maken van kinderopvang, daar niet nog eens eigen inkomen bij moeten leggen.
 
Daarnaast heeft de ChristenUnie bij de behandeling van de Wet Werk en Bijstand gepleit voor het ruim toepassen van vrijstelling voor ouders met kinderen tussen de nul en vijf jaar. Wij hebben hiervoor een motie ingediend die raadsbreed, op de VVD na, werd ondersteund. De wethouder heeft deze overgenomen. Deze wens van de raad is in een interne beleidsregel van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling opgenomen.

Hadassa Meijer-Ytsma, raadslid
h.meijer@enschede.nl 


Nieuwe manier van vergaderen

Sinds 1 januari 2005 vergaderen de Gemeenteraad en de algemene commissies op een andere wijze. De Gemeenteraad vergaderde vroeger éénmaal per maand. Nu is dit éénmaal per veertien dagen, dat wil zeggen de ene keer een Debatraad en de andere keer een zogenaamde Hamerraad. Iedere vergadering begint met een vragenuurtje. Maandag is de vaste vergaderdag geworden voor de Raad en de Stedelijke Commissie.

In de Debatraad worden die onderwerpen behandeld, die erg belangrijk zijn en waarvan de raadsleden in de betreffende commissie aangegeven hebben, dat deze nog meer aandacht verdienen. In de Hamerraad worden de voorstellen snel afgewerkt. Wel kan een fractie een stemverklaring afleggen, bijvoorbeeld als die tegen een voorstel wil stemmen.

Tussen de twee Raadsvergaderingen in komt de Stedelijke Commissie bijeen. Dus ook iedere veertien dagen. In deze Stedelijke Commissie komen Raadsvoorstellen en andere belangrijke zaken aan de orde, die stadsdeeloverschrijdend zijn. Voorbeelden hiervan zijn het Regionaal Bedrijventerrein Twente en het Muziekkwartier. Al deze vergaderingen zijn altijd op maandagavond en beginnen om 19.00 uur.

Stadsdeelcommissies
Daarnaast hebben de vijf stadsdelen ieder een zogenaamde Stadsdeelcommissie: Noord, Zuid, West, Oost en Centrum. Hier worden alle zaken behandeld, die op die betreffende stadsdelen van toepassing zijn. Deze commissie vergadert op locatie, dat wil zeggen meestel in het Stadsdeelkantoor, onder leiding van een vaste voorzitter. Zo is onze fractievoorzitter, Jan van der Graaf, ook voorzitter van de Stadsdeelcommissie Zuid, terwijl Hadassa Meijer lid is van deze commissie namens de ChristenUnie. Deze Commissies vergaderen ongeveer 8 keer per jaar en beginnen allemaal om 19.30 uur.

De Raadsvergaderingen en de Stedelijke commissie komen bijeen in het stadhuis, de eerste in de prachtige oude Raadszaal en de tweede in kamer nummer 75/77. Dit gaat onder leiding van wisselende voorzitters, waarvan Jan van der Graaf er een is. in alle raadscommissies is de ChristenUnie door een van de raadsleden vertegenwoordigd. Op www.enschede.christenunie.nl in de rubriek Fractie onder Raadscommissies vindt u een overzicht van welke raadsleden in welke raadscommissie zitting hebben.

Gelijktijdige sessies naast de Stedelijke Commissie
Tijdens de vergaderingen van de Stedelijke Commissie worden er voorlichtingsbijeenkomsten gehouden in een andere kamer. Voorbeelden hiervan zijn: bestemmingsplan Havengebied, Scholingsboulevard, Wijkscans politie, Woonvisie en Parkeren/Parkeerbedrijf. Al deze bijeenkomsten zijn openbaar en voor iedere burger toegankelijk. Belangstellenden willen we hierbij van harte adviseren één of meerdere van deze bijeenkomsten te bezoeken. De Stedelijke commissie komt bijeen op 7 februari, 28 februari, 14 maart enz. De Hamerraad op 21 februari, 21 maart enz. De Debatraad op 7 maart, 25 april enz.

Met name de vergadering van de Stedelijke commissie met haar parallelsessies kan voor burgers erg interessant zijn. Maar ook de Stadsdeelcommissies zijn van belang, wanneer het gaat om de directe woonomgeving. De Hamerraad duurt maar kort, maar daarna vergaderen de meeste fracties, ook onze fractie. Ook op die fractievergadering bent u van harte welkom. Op onze website www.enschede.christenunie.nl kunt u de actuele vergaderdata van alle genoemde commissies en van onze ChristenUnie fractie vinden.

Pier Datema, raadslid
p.datema@enschede.nl


Enschede pakt loverboys aan

Het college van B en W gaat de loverboys in Enschede aanpakken. Loverboys zijn in feite keiharde criminelen die jonge meisjes de illegale prostitutie in lokken. De aanpak bestaat uit voorlichting op scholen, een advies- en steunpunt, intensief speurwerk door de Regiopolitie Twente en adequate hulpverlening. Die aanpak staat beschreven in een brief aan de Raad in antwoord op een raadsbreed gesteunde motie van juli 2004.

In Enschede was al langer de Werkgroep Loverboyproblematiek actief, die wordt gevormd door de Raad voor de Kinderbescherming, de jeugd- en zedenpolitie, Jarabee jeugdhulpverlening en het Bureau Jeugdzorg. Deze werkgroep heeft een allesomvattend plan opgesteld om de loverboys aan te pakken en hun slachtoffers te helpen. De gemeente Enschede stelt € 15.000 ter beschikking om voorlichting te geven in de eerste drie klassen van het voortgezet onderwijs. Daarnaast wordt een advies- en steunpunt ingericht bij de Vrouwenopvang Overijssel, waar slachtoffers en hun familie zich kunnen melden en hulp kunnen vragen. Dat advies- en steunpunt wordt ondergebracht bij het nieuwe advies- en steunpunt Huiselijk Geweld. In nauwe samenwerking met de politie kan het probleem zowel aan de kant van de daders als van de slachtoffers aangepakt worden.

De Politie Twente heeft de loverboyproblematiek al vanaf 2002 als speerpunt benoemd. Uit rapportage van de politie blijkt, dat het probleem zich zowel in de Twentse steden als in de omliggende gemeenten voordoet. Vanaf 2001 zijn in Enschede 12 zaken in onderzoek genomen, in Hengelo 10, in Almelo 7 en in de andere Twentse gemeenten 9 zaken. Lang niet in alle gevallen wordt aangifte gedaan, vaak komen zaken aan het licht door speurwerk van de politie en meldingen vanuit de omgeving van het slachtoffer of vanuit de jeugdhulpverlening.

Enschede is niet de enige gemeente, waar de loverboyproblemen speciale aandacht krijgen. Onlangs nam de gemeenteraad van Almelo op initiatief van de ChristenUnie een motie aan, waarin eveneens om meer actie tegen loverboys werd gevraagd. Enschede zal als centrumgemeente voor de vrouwenopvang, in afstemming met de aanpak van huiselijk geweld, samenwerken met de Twentse gemeenten, politie en hulpverleningsorganisaties.

Tymon de Weger, wethouder 
t.d.weger@enschede.nl


Subsidie voor Tactus

Afgelopen maandag heeft de Raad het subsidie voorstel voor Tactus vastgesteld. Hieronder viel ook een eerder besluit voor de nieuw- en verbouw aan het gebouw aan de Ripperdastraat voor de gebruikersruimte voor drugsverslaafden.

Wij hebben in onze bijdrage in de stedelijke commissie wederom de nadruk gelegd op afkicken, omdat dit voor het individu en voor de maatschappij uiteindelijk het beste is. Voor de ChristenUnie is de gebruikersruimte niet een doel op zich, maar een middel om verslaafden uiteindelijk af te laten kicken. Dit uitgangspunt werd door de wethouder onderschreven.

Daarnaast hebben we gevraagd of er prestatie afspraken zijn me Tactus. Deze zijn er, waardoor het college ook de mogelijkheid heeft om Tactus op resultaat af te rekenen. De ChristenUnie heeft als laatste nog gevraagd naar de mogelijkheden voor concurrentie in de verslavingszorg. De wethouder heeft toegezegd dat een nieuwe instelling evenveel mogelijkheden krijgt als de bestaande instelling.

Hadassa Meijer-Ytsma, raadslid
h.meijer@enschede.nl 


Campagne van start

Op donderdag 24 februari 2005 vindt een ledenvergadering van de ChristenUnie Enschede plaats. Aanvang 19.30 uur in de zaal achter de Maranathakerk, Tweede Emmastraat 60 in Enschede-West. De vergadering staat in het teken van de start van de campagne voor de verkiezingen van de gemeenteraad op 8 maart 2006.

De volgende onderwerpen worden aan de orde gesteld:

  1. Het Plan de Campagne, opgesteld door het Campagneteam.
  2. Benoemen van een selectiecommissie voor de kandidatenlijst.
  3. Vaststellen van de profielschets voor de fractieleden.
  4. Mogelijke lijstverbinding met het CDA.

De leden worden schriftelijk uitgenodigd.

Francijn Brouwer-Weemhof, secretaris ChristenUnie Enschede
j.f.brouwer@hetnet.nl


Eurofractie ChristenUnie/SGP bezoekt Twente
 
Op 19 mei 2005 is een werkbezoek gepland van de Eurofractie ChristenUnie/SGP aan de regio Twente. Het wordt een gevariëerde dag, waarin de Eurofractie zal praten met de raadsleden en de wethouder, maar ook een aantal Europese projecten in de regio zal bezoeken.
 
's Avonds is een bijeenkomst met de achterban van ChristenUnie en SGP in Twente gepland. U bent bij deze alvast uitgenodigd. We houden u verder op de hoogte over plaats en tijdstip van deze avond over de Europese politiek van de kleine christelijke partijen.

Bernard Veldkamp, Campagneteam
b.p.veldkamp@edte.utwente.nl


Bekijk onze website
 
Op www.enschede.christenunie.nl vindt u een schat aan informatie over de activiteiten van de fractie, de wethouder en het bestuur van de ChristenUnie in Enschede. Maar ook gebedspunten, informatie over de verkiezingsuitslagen en het laatste nieuws. 

We houden de website voortdurend actueel. Surf regelmatig naar
www.enschede.christenunie.nl en blijf op de hoogte van ons werk. 

Redactie Nieuwsbrief
 
nieuwsbrief_enschede-owner@mailman.christenunie.nl

 

Agenda

maandag   7 februari 2005 19.00 uur  Stedelijke commissie kamer 77, Stadhuis Langestraat 21
dinsdag   8 februari 2005 19.30 uur  Stadsdeelcommissie Zuid Stadsdeelkantoor Zuid De Reulver 100
maandag 21 februari 2005 19.00 uur  Gemeenteraad 'Hamerraad' Raadszaal, Stadhuis Langestraat 21
dinsdag 22 februari 2005 19.30 uur  Stadsdeelcommissie Noord Stadsdeelkantoor Noord     Zaanstraat 12
donderdag  24 februari 2005 19.30 uur  Ledenvergadering ChristenUnie  zaal achter Maranathakerk 2e Emmastraat 60    
maandag 28 februari 2005 19.00 uur  Stedelijke commissie kamer 77, Stadhuis Langestraat 21
dinsdag    1 maart 2005 19.30 uur  Stadsdeelcommissie Centrum kamer 77, Stadhuis Langestraat 21
donderdag    3 maart 2005 19.30 uur  Fractie ChristenUnie kamer 73, Stadhuis Langestraat 21
maandag    7 maart 2005 19.00 uur  Gemeenteraad 'Debatraad' Raadszaal, Stadhuis Langestraat 21
dinsdag    8 maart 2005 19.30 uur  Stadsdeelcommissie Oost Servicecentrum Oost     Gronausestraat 300
maandag 14 maart 2005 19.00 uur  Stedelijke commissie kamer 77, Stadhuis Langestraat 21
dinsdag 15 maart 2005 19.30 uur  Stadsdeelcommissie West Servicecenrtum West     B.W. ter Kuilestraat 33
maandag 21 maart 2005 19.00 uur  Gemeenteraad 'Hamerraad' Raadszaal, Stadhuis Langestraat 21
dinsdag 22 maart 2005 19.30 uur  Stadsdeelcommissie Zuid Stadsdeelkantoor Zuid De Reulver 100
dinsdag 29 maart 2005 19.30 uur  Stadsdeelcommissie Noord Stadsdeelkantoor Noord Zaanstraat 12


Contact

Fractie
Wethouder
Bestuur
  • vacant:  voorzitter
  • Francijn Brouwer-Weemhoff, secretaris (053 – 4 36 07 36), j.f.brouwer@hetnet.nl
  • Peter-Jan van Tuil, penningmeester (053 - 4 33 79 95), pjtuil@home.nl
Internet

Colofon

De Nieuwsbrief ChristenUnie Enschede is een uitgave van de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie in Enschede. De Nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar. 
© Overname van artikelen met bronvermelding toegestaan. 

Archief Nieuwsbrief
De verschenen Nieuwsbrieven zijn te vinden op internetpagina van de fractie: www.enschede.christenunie.nl

Aanmelden (gratis) abonnement Nieuwsbrief

Wilt u zich aanmelden voor een gratis abonnement op deze Nieuwsbrief? Vul eenvoudig uw emailadres in op onze website www.enschede.christenunie.nl in de rubriek Nieuwsbrief, rechtsonderaan op de startpagina.

Afmelden of wijzigen abonnement Nieuwsbrief
Informatie over afmelden of wijzigen van uw gegevens voor deze nieuwsbrief. Klik dan de volgende link aan:
http://mailman.christenunie.nl/mailman/options/nieuwsbrief_enschede

« Terug

Archief > 2005 > februari

Geen berichten gevonden