Roep om kerstbijdrage voor minima

woensdag 15 december 2004 16:03

René Tenkink van GroenLinks heeft het college van B en W voorgesteld een eenmalige kerstbijdrage uit te keren aan mensen die van een bijstandsuitkering rond moeten komen. Dit om de feestdagen wat prettiger te kunnen vieren. Het college van B en W heeft het plan in beraad.

Uit: Huis aan Huis Enschede van woensdag 15 december 2004.

ENSCHEDE - René Tenkink van GroenLinks heeft het college van B en W voorgesteld een eenmalige kerstbijdrage uit te keren aan mensen die van een bijstandsuitkering rond moeten komen. Dit om de feestdagen wat prettiger te kunnen vieren. Het college van B en W heeft het plan in beraad.

Volgens Tenkink gaat het om een uitkering op 'kerstpakketniveau' die niet bestemd is voor bijstandsgerechtigden die al een andere toelage krijgen. Omdat de betaaldata voor de bijstandsuitkeringen op de derde van elke maand vallen, dreigt een groot aantal mensen met de feestdagen krap te zitten. Om het leed te verzachten stelt Tenkink dan ook voor om de uitkeringsgerechtigden een soort van kerstbijdrage te schenken van 25 euro voor alleenstaanden en 50 euro voor (eenoudergezinnen. Het raadslid schat het aantal Enschedeërs met een uitkering op 5500 en de kosten voor de gemeente op zo'n twee ton. Tenkink heeft al dekking gevonden voor de actie in een 'post onbestemd' waar volgens hem nog ruim 1,4 miljoen inzit. Volgens Tenkink moet het college de druk voelen die vanuit de politiek op wethouder Tymon de Weger (sociale zaken) wordt gelegd. "De Weger zei dat er geen klachten waren over de betaaldata. Dat klopt op zich wel, maar hij verschuilt zich te vaak achter de ambtenaar. Hij denkt altijd vanuit de organisatie en nooit vanuit de cliënt. Hij lijkt wel een super-ambtenaar."

Als het aan Tenkink ligt wordt de kerstbijdrage een blijvend fenomeen. "Het gaat nu met veel stoom en kokend water, maar we moeten dit verhaal natuurlijk structureel maken. Onze inzet is dat het blijvend wordt." Tenkink wil ook dat er nog eens goed wordt onderzocht op welke dag de uitkeringen het best kunnen worden uitbetaald.

Laatste week

Volgens Ben van Dijk (PvdA) en Hans Hofte (Stadspartij) is het onzinnig om dat op de derde van de volgende maand te doen. Hofte stelt in een brandbrief aan De Weger voor in de laatste week van de maand uit te betalen. "Want men moet voor de eerste van de maand de huur hebben overgemaakt en, erger nog, gas en elektra moet voor de 27e van de maand worden betaald. De uitspraak van de wethouder van 'daar moet men dan maar rekening mee houden' slaat daarom ook nergens op", aldus een gepikeerde Hofte. 

Ook raadslid Ben van Dijk van de PvdA vindt dat de minima de uitkering van december in december moeten ontvangen. "Ik vind dat mensen in de bijstand hun uitkering waar ze recht op hebben over die maand ongeveer in het midden van dezelfde mand moeten ontvangen. De wethouderswedden, wachtgelden en ambtenarensalarissen worden ook niet als mosterd na de maaltijd uitbetaald. Eventuele inkomsten van bijstandsgerechtigden kunnen de daarop volgende maand wel worden verrekend", aldus Van Dijk.

« Terug

Archief > 2004 > december

Geen berichten gevonden