Stadswacht dreigt loon te moeten inleveren

dinsdag 16 november 2004 12:10

Goed en slecht nieuws voor de stadswachten, gisteravond. De gemeenteraad stelde vier ton extra beschikbaar. Maar de overblijvende stadswachten moeten er wel rekening mee houden dat ze er in salaris op achteruit gaan, zo liet wethouder T. de Weger doorschemeren.

Wel vier ton extra

Uit: Tubantia van dinsdag 16 november 2004.

ENSCHEDE - Goed en slecht nieuws voor de stadswachten, gisteravond. De gemeenteraad stelde vier ton extra beschikbaar. Maar de overblijvende stadswachten moeten er wel rekening mee houden dat ze er in salaris op achteruit gaan, zo liet wethouder T. de Weger doorschemeren.

De Enschedese stadswachten waren gisteravond massaal aanwezig in het stadhuis. Bij aanvang van de raadsvergadering bood R. Jansen, voorzitter van de ondernemingsraad, 25.000 handtekeningen aan, als protest tegen het mogelijk verdwijnen van hun banen. Zoals gemeld bezuinigt het Rijk fors op de gesubsidieerde arbeid. Dat betekent het einde van de Stichting Veiligheidszorg Twente, de werkgever van de Enschedese stadswachten. Het is de bedoeling dat zij worden ondergebracht bij de DCW. Maar dat gaat wel banen kosten.

Momenteel werken er in Enschede zeventig stadswachten. Als de bezuinigingen onverkort doorgang zouden vinden, zou de helft op straat komen te staan. Bij de overhandiging van de handtekeningen zei OR-voor-zitter Jansen dat er minstens vijftig stadswachten over moeten blijven, om een volwaardige organisatie overeind te houden.

De actie van de stadswachten had gisteravond in zoverre succes dat de raad gisteravond nog eens een eenmalig bedrag van 400.000 euro beschikbaar stelde voor de stadswachten. Dat geeft voorlopig weer wat lucht. Maar definitieve duidelijkheid over de toekomst van de stadswachten laat nog even op zich wachten.

'Het is in elk geval een goed begin', reageerde Jansen na afloop. Minder plezierig was de mededeling van wethouder De Weger dat de kans bestaat dat de stadswachten straks een deel van hun salaris moeten inleveren. De gemiddelde stadswacht verdient nu 125 procent van het minimumloon. Dat gaat mogelijk terug naar 110 procent. Vóór de raadsvergadering liet Jansen al weten dat dat onacceptabel is.

'Van een kale kip valt niet te plukken. De stadswachten een paar procent minder geven gaat ten koste van motivatie en levert per saldo nog geen twee of drie arbeidsplaatsen meer op.'

De Weger deelde gisteravond mee dat zich nog een tiental instellingen en organisaties bij de gemeente hebben gemeld die in de problemen dreigen te komen door de bezuinigingen op de gesubsidieerde arbeid; onder andere de Stichting Enschedese Speeltuinen, het Rode Kruis en de Stichting Twekkelerveld 2040. Voor die instellingen is na aftrek van de vier ton voor de stadswachten nog zeven ton over om te verdelen.

« Terug

Archief > 2004 > november

Geen berichten gevonden