Nieuwsbrief 5-5

vrijdag 03 december 2004 23:32

december 2004 - jaargang 5, nummer 5Inhoud: o Crisis in coalitie rond homohuwelijk
o Markante en strijdbare prins overleden
o 7 kandidaten voor burgemeester
o Christelijke wethouders tegen Cremer Museum


december 2004 - jaargang 5, nummer 5

Inhoud:
 

Crisis in coalitie rond homohuwelijk
 
Markante en strijdbare prins overleden
 
7 kandidaten voor burgemeester
Christelijke wethouders tegen Cremer Museum

en verder:
Bekijk onze website 
Agenda 
Contact
Colofon 
Aan/afmelden


Crisis in coalitie rond homohuwelijk

"Politieke crisis op nippertje voorkomen" kopte Tubantia na de extra raadsvergadering van maandag 29 november jl. Wat was er zo plotseling mis tussen de vier partijen, die samen het college van B en W in Enschede hebben gevormd?

Oorzaak van de commotie was een initiatiefvoorstel, ingebracht door GroenLinks, om ambtenaren van de burgerlijke stand te verplichten - desnoods tegen hun geweten in - homohuwelijken te sluiten. Dit voorstel bleek gesteund te worden door VVD, D66, fractie Liedtke/Çegerek en PvdA en zou daarmee op een raadsmeerderheid kunnen rekenen. Dit ging de coalitiepartijen CDA, ChristenUnie en Burgerbelangen te ver, omdat zij daarmee het vertrouwen in de PvdA als collegepartij dreigden te verliezen.

Na overleg vooraf binnen de coalitie van PvdA, CDA, ChristenUnie en Burgerbelangen werd besloten het voorstel in de raadsvergadering van tafel te halen. CDA, ChristenUnie en Burgerbelangen hebben coalitiegenoot PvdA ervan weten te weerhouden steun aan dit voorstel te geven. In gezamenlijkheid werd besloten een ordevoorstel in te dienen en het probleem terug te leggen waar het ontstaan is: bij de wetgever in Den Haag. Dat gaat gebeuren doordat het college van Burgemeester en Wethouders is gevraagd een brief te schrijven aan de Vaste Kamercommissies van Justitie en Binnenlandse Zaken, om de zaak van gewetensbezwaren rond het homohuwelijk opnieuw op de agenda van de wetgever te plaatsen.

Waarom een crisis?
De christelijke partijen en Burgerbelangen hebben de zaak rond het initiatiefvoorstel hoog opgenomen. Waarom eigenlijk? Omdat het de fundamenten van onze democratische rechtsstaat raakt. Was het initiatiefvoorstel aangenomen, dan was het niet meer mogelijk uit de bevolkingsgroep van christelijke huize nog ambtenaren van de burgerlijke stand te benoemen. Zij kunnen namelijk het sluiten van een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht niet met hun geweten verenigen. En het initiatiefvoorstel liet geen enkele twijfel bestaan, een dergelijk fundamenteel gewetensbezwaar zou niet langer worden erkend. Daarmee ongeveer een tiende deel van de burgers van deze stad buiten spel zettend. Alsof dat geen discriminatie is.

Daarmee raken we aan de wortel van ons staatsbestel. Niet voor niets heeft de Vader des Vaderlands Willem van Oranje destijds de Nederlandse staat gegrondvest op de gewetensvrijheid van de burgers. Niet voor niets ook is dat beginsel opgenomen in onze grondwet, waarin de verschillende vrijheden zijn vastgelegd, zoals de vrijheid van godsdienst, van meningsuiting, van onderwijs etc. Niet voor niets ook is voor die vrijheden in de Tweede Wereldoorlog opgekomen door het verzet, krachtig gesteund door Koningin Wilhelmina en daarin bijgestaan door de afgelopen week overleden Prins Bernhard. 

CDA, Burgerbelangen en ChristenUnie vinden aantasting van dat recht op gewetensvrijheid zo essentieel, dat zij deze zaak hoog opnamen. Eerlijk gezegd verwachtten wij dat ook niet van politieke partijen, die de democratie hoog in het vaandel willen voeren. De geschiedenis leert maar al te zeer, dat je enorm moet gaan oppassen, wanneer de democratische rechten op vrije meningsuiting, maar ook van een vrij geweten aangetast dreigen te worden. Dat is de reden, dat wij deze zaak zo hoog opnamen en de vertrouwensvraag aan de PvdA moesten voorleggen.

Ondubbelzinnige uitspraak 
In Leeuwarden heeft een vergelijkbaar voorstel vanuit de gemeenteraad geleid tot een rechtszaak door de christelijke ambtenaar van de burgerlijke stand mevrouw Eringa. Zij is in het gelijk gesteld door een beroep te doen op de Algemene Wet Gelijke Behandeling. De commissie Gelijke Behandeling heeft ondubbelzinnig uitgesproken dat in strijd met deze wet wordt gehandeld, wanneer een ambtenaar van de burgerlijke stand gedwongen tegen zijn geweten in een homohuwelijk te sluiten. In de uitspraak wijst de commissie Gelijke Behandeling op het feit, dat de gemeente Leeuwarden ruimschoots voldoet aan haar wettelijke plicht alle soorten huwelijken te sluiten, omdat er genoeg andere ambtenaren van de burgerlijke stand beschikbaar zijn. Die situatie is in Enschede niet anders: er zijn in totaal 23 ambtenaren van de burgerlijke stand beschikbaar, bij een aantal homohuwelijken van 16 in 2003 en tot nu toe 9 in 2004. Of zoals CDA-fractievoorzitter Bob Heeringa terecht verwoordde: "Wat is hier eigenlijk het probleem? Er is helemaal geen probleem".

Procedure
CDA, ChristenUnie en Burgerbelangen hadden ook grote moeite met de gevolgde procedure. Het initiatiefvoorstel van GroenLinks werd op de dag na de gebruikelijke fractievergaderingen op de donderdagavond voor de raadsvergadering ingebracht. Pas toen bleek zwart op wit, dat de PvdA op voorhand meeging in een opzetje van de oppositie. Het stuk bleek mede ondertekend door PvdA-raadslid Ed Wallinga. In zo’n geval en bij onderwerpen, die zo gevoelig liggen bij de coalitiegenoten, is het verstandig vooraf afstemming te zoeken binnen de coalitie. Er zijn immers vier partijen in vertrouwen op het gezamenlijk gesloten collegeakkoord voor vier jaar aan de slag gegaan. Dat vertrouwen wordt aangetast door zonder overleg zaken met de oppositie te regelen.Goed overleg

Op grond van drie punten hebben CDA, ChristenUnie en Burgerbelangen aan de PvdA laten weten dat het vertrouwen in de coalitie op het spel zou worden gezet, wanneer de PvdA dit initiatiefvoorstel in de raad zou steunen en aan een meerderheid zou helpen. Die drie punten zijn:

  • het grote belang dat wij hechten aan gewetensvrijheid in ons land,
  • de duidelijke uitspraak van de commissie Gelijke Behandeling, die het initiatiefvoorstel feitelijk onmogelijk maakt,
  • en de moeite die wij met de gevolgde procedure hebben: zonder enig overleg me de coalitiepartners op zo’n gevoelig punt ineens zaken met de oppositie doen.

Gelukkig ontstond er tijd voor nader overleg, doordat de drukke raadsagenda van maandag 15 november jl. niet kon worden afgewerkt en een extra raadsvergadering twee weken later, op 29 november, werd ingelast. Dat gaf de gelegenheid de zaak indringend in coalitieverband te bespreken. Intussen had ook het college van Burgemeester en Wethouders zich over de zaak gebogen, omdat de wethouders van CDA, ChristenUnie en Burgerbelangen melding deden van de dreigende vertrouwensbreuk. B en W hadden eerder een praktische regeling getroffen rond het homohuwelijk en de enige ambtenaar van de burgerlijke stand met gewetensbezwaar herbenoemd voor een periode van vijf jaar.

Het college heeft de coalitiepartners gediend met een juridische analyse. Conclusie is, dat de uitspraak van de commissie Gelijke Behandeling in de Leeuwardense zaak helder is: het initiatiefvoorstel is strijdig met de Algemene Wet Gelijke Behandeling. Met andere woorden, een ambtenaar van de burgerlijke stand met een gewetensbezwaar mag niet gediscrimineerd worden door het gemeentebestuur. Een door de Raad aangenomen voorstel zou door de Burgemeester voor vernietiging aan de Kroon moeten worden voorgedragen. 

Geen debat
In de raadsvergadering en daarna ook in de media heeft men zich gestoord aan het feit dat er geen openbaar debat aan de zaak is gewijd. In het coalitieoverleg werd het niet wijs geacht, in deze tijd van heftige discussies rond de grondwettelijke vrijheden in ons land, in Enschede nog eens een heel debat te gaan voeren over discriminatie van de ene, dan wel de andere groep. Vastgesteld werd, dat er twee standpunten tegenover elkaar staan, waarover de jurisprudentie tot nu toe naar twee kanten wordt uitgelegd. Er is door de rijksoverheid een situatie van rechtsonzekerheid in stand gehouden, door de zaak aan de praktische invulling van gemeenten over te laten. In goed overleg werd besloten, de zaak terug te leggen waar hij hoort: bij de wetgever. Die taak met het indienen van een ordevoorstel aan B en W opgedragen.

Er is dus bewust afgezien van een debat. Wel hebben de coalitiepartijen afgesproken zich nader te verantwoorden. Dat gebeurt in de verschillende elektronische nieuwsbrieven. 

Constructieve afspraak
Als fractie en wethouder van de ChristenUnie zijn wij blij, dat wij op deze constructieve manier een goede afspraak hebben kunnen maken met coalitiegenoot PvdA. Wij voelen ons ook gesteund door CDA en Burgerbelangen, daar waar voor ons de dubbelrol van onze fractievoorzitter, tevens ambtenaar van de burgerlijke stand, in het geding was. Wij hebben waardering voor de manier, waarop fractievoorzitter Marijke van Hees van de PvdA namens de hele coalitie in de raad het woord heeft gevoerd en zich in het oppositionele geweld staande heeft gehouden.

Wij hebben ons wel verbaasd, dat democratische partijen in onze raad zich niet bewust lijken te zijn van het grote belang voor onze democratische samenleving van het respecteren van minderheden en van gewetensbezwaren. Wat dat betreft verdient D66 een pluim: zij distantieerden zich van het initiatiefvoorstel en hebben die democratische inslag wel duidelijk getoond. Wij hopen en vertrouwen dat dit inzicht ook weer terugkeert bij de overige politieke partijen, waar wij tot voor kort op dit belangrijke punt altijd konden aanspreken.

Tenslotte
Wij hebben vertrouwen in een helder antwoord uit Den Haag, dat naar onze overtuiging niet anders kan luiden dan dat het initiatiefvoorstel van GroenLinks cs. strijdig is met de Algemene Wet Gelijke Behandeling en dat de praktische oplossing rond het sluiten van homohuwelijken, die in Enschede al is gevonden, gewoon kan worden voortgezet. Een regeling door de Kamer van het gewetensbezwaar in het Burgerlijk Wetboek, waar het huwelijk is geregeld, zou de beste oplossing zijn. Net zoals er voor allerlei andere functies de mogelijkheid van gewetensbezwaren gewoon wettelijk is geregeld.

Fractie en wethouder 
van de ChristenUnie,
j.vd.graaf@enschede.nl
p.datema@enschede.nl
h.meijer@enschede.nl
t.d.weger@enschede.nl


Markante en strijdbare prins overleden

De ChristenUnie heeft met verslagenheid kennisgenomen van het overlijden van Z.K.H. Prins Bernhard. Hij zal in onze gedachten voortleven als een markante en strijdbare persoonlijkheid. Prins Bernhard is vooral onvergetelijk als de prins die in de Tweede Wereldoorlog op allerlei fronten vocht voor de vrijheid van het land dat zijn tweede vaderland was.

Onze gedachten gaan uit naar onze koningin en de andere kinderen en kleinkinderen van Prins Bernhard en Koningin Juliana. Wij wensen de leden van de koninklijke familie in deze moeilijke dagen Gods troostende nabijheid toe. Naast de grote verdiensten van de prins in de strijd tegen de Duitse bezetter, zullen velen zich ook zijn inspanningen voor het behoud van de natuur als president van het Wereld Natuur Fonds en voor de Nederlandse cultuur als regent van het Prins Bernhard Cultuurfonds herinneren.

Prins Bernhard was een marktante persoonlijkheid met uitgesproken opvattingen, die soms leidden tot enige maatschappelijke opwinding. Moeilijke momenten beleefden de prins en de koninklijke familie tijdens de ‘affaires’ rond gebedsgenezeres Greet Hofman en vliegtuigfabrikant Lockheed. De hartelijke relatie tussen volk en vorstenhuis bleek hiertegen bestand.

Redactie Nieuwsbrief,
nieuwsbrief_enschede-owner@mailman.christenunie.nl


7 kandidaten voor burgemeester

Voor de burgemeestersfunctie in de gemeente Enschede hebben zich zeven sollicitanten gemeld bij commissaris van de Koningin mr. G.J. Jansen. Dat heeft de provincie Overijssel 2 december jl. bekendgemaakt.

Onder de kandidaten bevindt zich één vrouw. Vier sollicitanten zijn lid van de PvdA, twee van de VVD en één kandidaat behoort tot een lokale politieke partij. Het gaat om drie burgemeesters, één wethouder en drie personen met een andere functie.

De sollicitatietermijn liep van 8 tot 29 november 2004. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verwacht vóór 8 maart 2005 de aanbeveling voor deze burgemeestersbenoeming van de gemeenteraad van Enschede. De procedure is erop gericht dat er op 1 mei volgend jaar een nieuwe burgemeester is in Enschede. Dat is de datum waarop burgemeester drs. J. H. H. Mans met pensioen gaat.

Redactie Nieuwsbrief
nieuwsbrief_enschede-owner@mailman.christenunie.nl


Christelijke wethouders blijven tegen Cremer Museum

Het college van B en W stelt aan de gemeenteraad voor 500.000 euro in het vooruitzicht te stellen voor de bouw van een Jan Cremer Museum in Roombeek. Dit als eerste stap om sponsors uit het bedrijfsleven en de kunstwereld over de streep te trekken het museum mee te financieren. De wethouders Jeroen Goudt (CDA) en Tymon de Weger (ChristenUnie) blijven tegen gemeentelijke inbreng in een mogelijk Jan Cremer Museum.

De totale bouwkosten worden geraamd op 1,2 miljoen euro. B en W benadrukken dat het startbedrag een reservering is. Als het resterende bedrag midden volgend jaar niet bijeen is gebracht trekt de gemeente het bedrag weer in.

Controversieel
In september 2003 verklaarden Goudt en De Weger zich al eerder tegen gemeentelijke inspanningen om een Cremer Museum naar Enschede te halen. Zij vinden dat Jan Cremer vanwege de controversiële aard van zijn werken niet gezien kan worden als een in brede lagen van de Enschedese bevolking gewaardeerd kunstenaar. Daarnaast gaven beide wethouders aan dat uit vergelijking met soortgelijke instituten blijkt, dat de exploitatie onvermijdelijk voor een substantieel deel steunt op structurele overheidsbijdragen.

‘Deelname aan een haalbaarheidsonderzoek is niet vrijblijvend, schept verwachtingen en leidt onvermijdelijk tot verplichtingen voor de gemeentelijke begroting. Waar de gemeente Enschede prioriteit geeft aan de muziek en aan het eerst afmaken van lopende projecten, is momenteel geen ruimte voor dit soort nieuwe initiatieven’, zo stelden beide wethouders vorig jaar.

Grachtengordel-gehalte
Die voorspelling is dus nu uitgekomen. Toen ging het om instemming met het haalbaarheidsonderzoek waarvan nu het resultaat bekend is. Maar liefst een half miljoen euro moet worden uitgetrokken voor een museum, dat alleen voor een beperkte elite met een hoog ‘grachtengordel-gehalte’ interessant is. Opvallend is, dat nu opnieuw een zelfde haalbaarheidsonderzoek nodig blijkt te zijn, dit keer voor 50.000 euro.

Zit Enschede hier op te wachten? In de laatste vergadering van de commissie Wederopbouw van woensdag 8 december as. zal de fractie van de ChristenUnie zijn standpunt uiteenzetten. De gemeenteraad beslist op 20 december over dit voorstel.

Tymon de Weger, wethouder
t.d.weger@enschede.nl


Bekijk onze website

Op www.enschede.christenunie.nl vindt u een schat aan informatie over de activiteiten van de fractie, de wethouder en het bestuur van de ChristenUnie in Enschede. Maar ook gebedspunten, informatie over de verkiezingsuitslagen en het laatste nieuws. 

We houden de website voortdurend actueel. Surf regelmatig naar www.enschede.christenunie.nl en blijf op de hoogte van ons werk.
 

Redactie Nieuwsbrief
 
nieuwsbrief_enschede-owner@mailman.christenunie.nl



Agenda

  • donderdag 16 december 2004: Openbare fractievergadering ChristenUnie, kamer 73 stadhuis (aanvang 19.30 uur)
  • maandag 20 december 2004: Raadsvergadering, Raadszaal stadhuis (aanvang 19.00 uur)



Contact


Fractie
Wethouder
Bestuur
  • Voorzitter: vacant
  • Secretaris: Francijn Brouwer-Weemhoff, (053 – 4 36 07 36), j.f.brouwer@hetnet.nl
  • Penningmeester: Peter-Jan van Tuil, (053 - 4 33 79 95), pjtuil@home.nl
Internet



Colofon

De Nieuwsbrief ChristenUnie Enschede is een uitgave van de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie in Enschede. De Nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar. 
© Overname van artikelen met bronvermelding toegestaan. 
Archief Nieuwsbrief
De verschenen Nieuwsbrieven zijn te vinden op internetpagina van de fractie: www.enschede.christenunie.nl

Aanmelden / afmelden (gratis) abonnement Nieuwsbrief

Wilt u zich aanmelden voor een gratis abonnement op deze Nieuwsbrief? Vul eenvoudig uw emailadres in op onze website www.enschede.christenunie.nl in de rubriek Nieuwsbrief, rechtsonderaan op de startpagina.

« Terug

Archief > 2004 > december

Geen berichten gevonden