Nieuwsbrief 5-4

zaterdag 27 november 2004 13:33

November 2004 - jaargang 5, nummer 4
Inhoud:o Roerige tijden
o Predikanten over homohuwelijk
o Najaarsnota brengt extra geld
o Nieuwe commissie Netwerkstad
o Stadspartij loopt weg
o Nieuwe Bijbel in het stadhuis
o Iedereen van de partij
o Rotterdam bezoekt Enschede

 




november 2004 - jaargang 5, nummer 4

Inhoud:

Roerige tijden
Predikanten over homohuwelijk

Najaarsnota brengt extra geld
Nieuwe commissie Netwerkstad
Stadspartij loopt weg
Nieuwe Bijbel in het stadhuis
Iedereen van de partij
Rotterdam bezoekt Enschede
Agenda
Contact
Colofon
Aan/afmelden 


Roerige tijden

Na de moord op Theo van Gogh is Nederland in rep en roer. Aanslagen op moskeeën, islamitische scholen en ook op kerken schrikken ons op. Extremistische krachten blijken zich nu ook in Nederland te manifesteren. Politici die zich nogal sterk hebben uitgelaten over de islam voelen zich bedreigd en duiken onder. En ook de politieke discussie laait hoog op. Fundamentele waarden van de democratische rechtsstaat staan ineens fors ter discussie. De vrijheid van meningsuiting, van geloof en levensovertuiging lijken te botsen met het anti-discriminatiebeginsel.

Enschede is ook een stad met vele inwoners met een allochtone herkomst. Gelukkig zijn er in onze stad na de moord op Van Gogh geen incidenten geweest. Maar ook hier voelen mensen van met name Marokkaanse en Turkse afkomst zich op dit moment niet veilig. Er kwam wel een kaart met een bedreigende tekst binnen bij een islamitische vereniging, al eerder was er brand gesticht bij de moskee aan de Tweede Emmastraat en op straat voelen allochtonen zich niet altijd happy.

In de raadsvergadering van maandag 15 november is stilgestaan bij de onrust in het land. Namens het college van B en W heeft loco-burgemeester Helder aangegeven wat het gemeentebestuur en de politie hebben gedaan aan extra veiligheidsmaatregelen en contact met de islamitische groeperingen in de stad. De wethouders hebben in de verschillende stadsdelen contact met vertegenwoordigers van allochtonen. Wethouder Hassink heeft een gesprek gehad met vertegenwoordigers van een groot aantal allochtone groeperingen in de stad. Zij blijken extra aandacht van het stadsbestuur bijzonder op prijs te stellen.

Moskee
Zo ben ik zelf in mijn stadsdeel West op bezoek geweest bij de moskee aan de Tweede Emmastraat. Ik was onder de indruk van de kalmte en verstandige wijze van reageren naar de eigen gemeenschap toe. Het moskeebestuur neemt zijn verantwoordelijkheid door 24 uur per dag de moskee te bewaken. Ik heb namens het gemeentebestuur mijn waardering uitgesproken voor de inzet en houding van het bestuur van de islamitische vereniging. De politie onderhoudt nauw contact met de moskee en laat zich regelmatig zien. Datzelfde gebeurt in de andere stadsdelen.

Het is te hopen dat de rust weerkeert. Ik las dat elders in het land christenen zich spontaan inzetten om moskeeën te bewaken. Ik denk dat dat een goed signaal van naastenliefde is: kom op voor de bescherming van je buurman en zijn eigendommen. Daarmee hoef je het nog niet met hem eens te zijn, maar ook moslims zijn door God geschapen mensen. Zo kijken wij er als christenen tegenaan. Ik hoop en vertrouw er op dat ook mensen met een andere levensbeschouwing, dat zij democratische rechten van elke minderheid in ons land respecteren. Extremisme van de een mag geen gewelddadige reacties van de ander oproepen. Laten we ons beheersen en daadwerkelijk aandacht schenken aan de mensen in onze samenleving die bang zijn en zich in de hoek gedrukt voelen.

Tymon de Weger, wethouder
t.d.weger@enschede.nl



Predikanten over homohuwelijk

GroenLinks, de PvdA, de VVD en de fractie Liedtke/Cegerek hebben een initiatiefvoorstel ingediend die het onmogelijk moet maken dat er nog ambtenaren van de burgerlijke stand kunnen worden benoemd, die gewetensbezwaren hebben tegen het homohuwelijk. Vijf voorgangers van verschillende kerken in de stad hebben in een brief aan de gemeenteraad gevraagd dat juist wel mogelijk te maken. 
Doordat de gemeenteraad maandag 15 november een volle agenda had, is de bespreking van dat initiatiefvoorstel uitgesteld tot een extra raadsvergadering op maandag 29 november.

Hieronder volgt de inhoud van die brief:

Geachte raad van de gemeente Enschede,

In 2000 is in de Tweede Kamer de wet aangenomen die het mogelijk dat partners van hetzelfde geslacht met elkaar in het huwelijk treden. De visie op het huwelijk die aan deze wet ten grondslag ligt wijkt af van de visie van veel christelijke bruidsparen, die het huwelijk zien als een door God ingestelde verbinding tussen man en vrouw.

Tijdens het debat in de Tweede Kamer hebben de fracties van SGP en ChristenUnie gevraagd om in de wet vast te leggen dat buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand met gewetensbezwaren niet verplicht kunnen worden om partners van hetzelfde geslacht in de echt te verbinden. De toenmalige minister zag hier de noodzaak niet van in, omdat deze huwelijken, zo luidde zijn standpunt, zonder problemen door een van de andere ambtenaren van de burgerlijke stand gesloten zou kunnen worden. Aangezien wij leven in een democratie waarin minderheden gerespecteerd worden en hun de ruimte gegeven wordt voor hun eigen identiteit, zou dit ook geen problemen op moeten leveren.

Wij, predikanten in Enschede, zijn daarom blij dat het binnen de gemeente Enschede mogelijk is om het huwelijk te laten voltrekken door een christelijke buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, wiens opvatting over het huwelijk overeenkomt met die van het christelijke bruidspaar. Toch willen wij graag op u als gemeenteraad een beroep doen.

Zou u ons ruimte willen geven voor het voordragen van een tweede buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor deze bevolkingsgroep? Het betreft dan uiteraard iemand die gewetensbezwaar heeft tegen het sluiten van huwelijken van partners van hetzelfde geslacht. Bij dit verzoek spelen een aantal overwegingen een rol.

Het christelijke deel van de Enschedese bevolking telt tussen de 15.000 en 20.000 mensen. Dat is ruim een tiende deel van het aantal inwoners van deze stad. Daar komt bij dat het aantal huwelijken in deze groep relatief hoog ligt, aangezien christelijke stellen vaak op grond van hun principiële overtuiging besluiten te trouwen in plaats van te gaan samenwonen. Toch wordt dit deel van de bevolking slechts gerepresenteerd door één van de 21 ambtenaren van de burgerlijke stand hier in Enschede. Hij sluit relatief veel huwelijken. Het benoemen van een tweede buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand uit onze achterban is hiermee te rechtvaardigen. Naar onze mening zou uw raad daarmee recht doen aan het democratisch principe van het respecteren van de gewetensbezwaren van een minderheid in de samenleving met een kerkelijke achtergrond.

Rest ons u Gods zegen toe te wensen bij het bestuur van onze stad Enschede.

In afwachting van uw antwoord tekenen wij,

J.J. Meijer, predikant van de Gereformeerde Kerken (Vrijgemaakt),
Mede namens:
J. Mudde, predikant van de Nederlands Gereformeerde Kerk,
J. van der Wal, predikant van de Christelijk Gereformeerde Kerken,
E.G.H. Laseur, predikant van de NH Buitengewone Wijkgemeente Bethelkerk,
Th. Niemeijer, predikant van de Vrije Baptistengemeente de Schuilplaats,

Redactie Nieuwsbrief



Najaarsnota brengt extra geld

In juli werd de Programmabegroting 2005-2008 vastgesteld door de Raad. Nu was de Najaarsnota 2004 aan de beurt. Met name door de herschikking van de reserves en voorzieningen, maar ook door de septembercirculaire van het Rijk waren er extra middelen beschikbaar. Daardoor konden enkele pijnpunten, zoals tekorten bij de zwembaden, het leerlingenvervoer en Groene Diensten voor verbetering van het landschap opgelost worden.

Stadswachten
Een andere zaak, die terecht veel aandacht kreeg, was de afbouw van de WIW/ID-banen. Dit zijn tijdelijke banen zoals de stadswachten, hulpwerknemers bij de sport en hulpconciërges e.d. Deze banen moeten deels afgebouwd, omdat het Rijk de structurele financiering drastisch heeft verminderd. Reeds eerder was er € 1,1 miljoen beschikbaar gesteld om knelpunten bij deze afbouw op te lossen. En afgelopen maandag heeft de Raad hiervoor € 400.000 uitgetrokken, bestemd voor de stadswachten. Laat onverlet, dat er toch op dit terrein ontslagen zullen moeten vallen.

De Raad nam ook een amendement aan om voor de vijf stadsdelen ieder € 100.000 te voteren. Dit bedrag kan besteed worden in de twee komende jaren. Het project heet Buurt in Actie. Veel ideeën, afkomstig van burgers, worden hieruit betaald. Voorbeelden hiervan zijn: het opknappen van speelplekken en schoolpleinen, verbeteren van digitrefs (computer-leerplekken), verlenging van het jongerenwerk, enz. Van harte hebben wij dit ondersteund.

Parkeerbedrijf
De fracties van de VVD en CDA dienden een amendement in om € 600.000 extra in het verliesgevende parkeerbedrijf te stoppen. Wij hadden daar geen moeite mee, op voorwaarde dat er uitdrukkelijk gekeken gaat worden naar een betere prijsstelling en beheer van de parkeergarages en -terreinen. En dat stond ook in het amendement. We hebben een prachtige binnenstad gekregen, met schitterende parkeergarages. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan. We zijn er echter van overtuigd, dat bij een meer commerciële prijs en betere promotie de opbrengst kan stijgen.

Wel zijn er nogal wat andere grote risico's voor de nabije toekomst, zoals de invulling van de Wet Werk en Bijstand, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de wijziging van de Onroerend Zaken Belasting. Dat laatste is weliswaar met een jaar uitgesteld, maar niet afgesteld.

Pier Datema, raadslid
p.datema@enschede.nl


Nieuwe commissie Netwerkstad

De eerste vergadering van de nieuw samengestelde Netwerkstad-commissie vond plaats op 16 november j.l. in de raadszaal van de gemeente Borne. Van de vier gemeenten binnen de Netwerkstad, Almelo, Borne, Hengelo en Enschede, bestaat deze commissie uit vrijwel alle politieke groeperingen.

Het doel is om plannen, welke een gezamenlijk of een specifiek plaatselijk belang hebben, zodanig met elkaar te bespreken dat er intergemeentelijk goede afspraken kunnen worden gemaakt. In de richting van de hogere overheden, zowel provincie als rijk, maar ook de regio Twente, zal worden aangeven, wat er op het gebied van ruimtelijke ordening en bijzondere voorzieningen in de toekomst moet worden ontwikkeld. De daarvoor benodigde financiële middelen spelen daarbij vanzelf een belangrijke rol.

Boegbeelden…
Over bijvoorbeeld het Hart van Zuid in Hengelo en het Muziekkwartier in Enschede zullen bovenlokale afspraken worden vastgelegd. In deze eerste commissievergadering zijn afspraken gemaakt over de wijze van werken en is het reglement van orde vastgesteld. De Netwerkstadcommissie vergadert ongeveer driemaal per jaar. De bedoeling is dat een viertal voorzitters - van elke gemeente één - bij toerbeurt de vergadering zal leiden. Eind 2005 vindt een evaluatie plaats, welke wordt afgerond voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006.

…en toekomstbeelden
De agenda zal aan alle raadsleden worden verzonden en ook het concept verslag wordt binnen twee weken aan de raadsleden toegestuurd. De commissieleden zullen zaken en acties, welke worden besproken, naar de verschillende fracties van de vier gemeenten terugkoppelen, om daar advies over te vragen.

Uw fractievoorzitter is opnieuw met veel enthousiasme aan deze intergemeentelijke samenwerking begonnen. Eerder al maakte ik deel uit van het Samenwerkingsverband Enschede eind jaren ’80, de Dubbelstad Hengelo/Enschede, de Twentestad, met de diverse pogingen en teleurstellingen. Alle inzet zal uiteindelijk moeten leiden tot goede constructieve samenwerking tussen de vier gemeenten.

Jan van der Graaf, fractievoorzitter
j.vd.graaf@enschede.nl


Stadspartij loopt weg

In de Raadsvergadering van 25 oktober jl. moest een vertrouwenscommissie samengesteld worden om te komen tot de benoeming van een nieuwe burgemeester. Dit als opvolger van de heer Mans, die per 1 mei 2005 met pensioen gaat. Het is dan nogal eens de gewoonte, dat alle partijen één afgevaardigde leveren voor de in te stellen commissie. Maar door splitsing van partij Burgerbelangen zijn er onderhand maar liefst negen fracties in de Raad van Enschede. Een commissie van negen personen is dan echt te veel.

De Stadspartij claimde in die vertrouwenscommissie bij voorbaat een zetel. Alle andere fracties gaven aan met die claim moeite te hebben, gezien de voortdurende negatieve opstelling van deze vier raadsleden. Toen alle andere fracties pleiten voor een commissie van vijf leden, werden ze - ten onrechte - heel erg boos. Na vele boze interrupties, die nauwelijks door de heer B. van Dijk als voorzitter van de raad in de hand gehouden konden worden, verliet de hele fractie van de Stadspartij de raadsvergadering. Hun argument daarbij was, dat er niet democratisch gehandeld werd. De heer Visser van de Stadspartij trok intussen zijn kandidatuur voor de vertrouwenscommissie in.

Volkomen democratisch
Er werd echter volkomen democratisch gehandeld. Immers, de raad beslist bij meerderheid wat er gebeuren gaat. En niet één Raadsfractie, al is deze nog zo groot. Erger is, dat deze fractie absoluut niet kan accepteren, dat de zaken anders gaan dan de Stadspartij niet alleen wenst, maar zelfs eist. Ook vinden wij dat een grove minachting van de Raad als hoogste orgaan in onze stad. Zo ga je niet met zaken om. Op deze wijze is bijna iedere vorm van gezamenlijk besturen, inclusief de Stadspartij, van onze prachtige stad onmogelijk geworden. En nog erger is, dat door deze houding van de Stadspartij ze zichzelf min of meer buiten het besturen plaatst.

Andere houding
We willen niet negatief eindigen. We willen hen alle vier als raadsleden van deze stad oproepen een andere houding aan te nemen. Kom tot een stuk zelfkritiek en besef, dat het zo niet verder kan! Ooit was er een meneer Tijl Uylenspiegel, die vele onwerkelijke verhalen vertelde. Hij klaagde er over, dat hij niet geloofd werd. Maar zei hij later: "Ik heb het er ook zelf naar gemaakt". Van harte hoop ik, dat de Stadspartij ook nog eens zover komt.

Pier Datema, raadslid
p.datema@enschede.nl


Nieuwe Bijbel in het stadhuis

Op initiatief van de Enschedese afdeling van het Nederlands Bijbel Genootschap is op maandag 15 november aan de stadsbestuurders van Enschede een exemplaar van de Nieuwe Bijbel Vertaling uitgereikt. In een korte bijeenkomst werd de nieuwe Bijbel overhandigd aan de fractievoorzitters van de negen partijen, die zitting hebben in de gemeenteraad en aan wethouder André Le Loux als vertegenwoordiger van het college van Burgemeester en Wethouders.

De Nieuwe Bijbel Vertaling is inmiddels aan allerlei overheden in ons land aangeboden. De Bijbel wordt nog altijd veel in de politiek geciteerd. Het Bijbelgenootschap vindt het belangrijk, dat politici daarom kunnen beschikken over de nieuwste vertaling, die nu in eigentijds Nederlands is overgezet. Naast de fractievoorzitters en collegeleden ontvingen ook de gemeentesecretaris en de raadsgriffier een exemplaar. Aan B en W werd een Bijbel in extra groot formaat aangeboden. Deze Bijbel heeft inmiddels een plekje gevonden in de vergaderkamer van B en W in het stadhuis. De aanschaf van de nieuwe Bijbels is mede mogelijk gemaakt door de ChristenUnie.

Redactie Nieuwsbrief



Rotterdam bezoek Enschede

Op 21 oktober bezocht de fractie van de ChristenUnie uit Rotterdam, bestaande uit vier personen, onze fractie in Enschede. We begonnen met een oriënterend gesprek op de kamer van onze wethouder Tymon de Weger. Daar kwamen een aantal actuele onderwerpen aan de orde, zoals drugsbeleid, openbare orde en veiligheid. Uiteraard wisselden we van gedachten over de recent in Rotterdam genomen maatregelen. Tussen de middag gebruikten we de lunch in de Puntmuts bij het Arke-stadion, waar we over een aantal onderwerpen doorpraatten.

Wederopbouw op papier…
Hierna hebben we het Projectbureau Wederopbouw aan de Voortsweg bezocht. Daar hebben we een uitvoerige toelichting gekregen van directiesecretaris Herma Scholten. Aard en omvang van het wederopbouwgebied kwam helder naar voren. Zij lichtte de reeds gerealiseerde objecten toe en hoe het gebied verder zal worden ingevuld. Alle aspecten kwamen aan de orde, zoals de woningen en woonomgeving, de plannen voor het Grolsch-terrein en de detailhandelsvestigingen. De bezoekers uit Rotterdam kregen een goed inzicht in de plannen voor zowel het cultuurcluster als het voorzieningencluster. Aangegeven werd hoe de ontwikkeling van het gebied, met behoud van enkele historische panden als industrieel erfgoed, zal worden gerealiseerd.

…en in werkelijkheid
Daarna konden de Rotterdamse en Enschedese fracties via een rondleiding door het gebied een goede indruk krijgen van de omvang en de complexiteit van de wederopbouw in Roombeek. Als afsluiting hebben we een gezamenlijke maaltijd genuttigd op een centrale plaats in de binnenstad in het restaurant van het Dish hotel, op loopafstand van het station voor de terugreis. Tijdens het eten wisselden we diverse standpunten en meningen uit en hebben wij ons kunnen inleven in de soms moeilijke situaties waar de politiek in Rotterdam zich voor geplaatst ziet. Al met al een voor beide partijen een zeer instructieve dag, in een gezellige sfeer en met veel wederzijdse ervaringen. We werden uitgenodigd, om als ChristenUnie fractie uit Enschede ook een keer een bezoek te brengen aan Rotterdam.

Jan van der Graaf, fractievoorzitter
j.vd.graaf@enschede.nl


Iedereen van de Partij

Al een tijdje is het bestuur van de ChristenUnie bezig met herbezinning op het werk van de partij in Enschede. Dat doen we gezamenlijk met de fractie en de wethouder onder de titel Iedereen van de partij. Op donderdag 4 november jl. hebben we ons gebogen over het opzetten van de campagne voor de verkiezingen van maart 2006.

In het jaar voor de verkiezingen is er altijd veel te doen voor een politieke partij. Zo hebben we met elkaar gesproken over het opstellen van een nieuwe kandidatenlijst, het opstellen van een nieuw verkiezingsprogramma en het opzoeken van de kiezers. We hebben gekozen voor het benaderen van drie specifieke doelgroepen: christenmigranten, jongeren en de verschillende kerkelijke gemeenten in onze achterban.

Er is een werkgroep gevormd, die het bestuur zal ondersteunen bij al deze activiteiten. Daarvan maken deel uit: Peter-Jan van Tuil namens het bestuur, Hadassa Meijer-Ytsma als raadslid, Bernard Veldkamp als lid van de fractie en Tymon de Weger als wethouder. We willen voor al die activiteiten nog een aantal mensen benaderen om mee te helpen. Heeft u zin om mee te helpen? Meldt u dan bij een van de genoemde personen.

Bestuur, fractie en wethouder
van de ChristenUnie Enschede


Bekijk onze website

Op
www.enschede.christenunie.nl vindt u een schat aan informatie over de activiteiten van de fractie, de wethouder en het bestuur van de ChristenUnie in Enschede. Maar ook gebedspunten, informatie over de verkiezingsuitslagen en het laatste nieuws.

We houden de website voortdurend actueel. Surf regelmatig naar
www.enschede.christenunie.nl en blijf op de hoogte van ons werk.

Redactie Nieuwsbrief



Agenda

  • Maandag 6 september 2004: Extra Raadsvergadering, Raadszaal stadhuis (aanvang 19.00 uur), onderwerp: Initiatiefvoorstel over ambtenaar van de burgerlijke stand en het homohuwelijk
  • Donderdag 16 december 2004: Openbare fractievergadering ChristenUnie, kamer 73 stadhuis (aanvang 19.30 uur)
  • Maandag 20 december 2004: Raadsvergadering, Raadszaal stadhuis (aanvang 19.00 uur)


Contact

Fractie

Wethouder

Bestuur

Internet


Colofon

De Nieuwsbrief ChristenUnie Enschede is een uitgave van de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie in Enschede. De Nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar.
© Overname van artikelen met bronvermelding toegestaan.

Archief Nieuwsbrief
De verschenen Nieuwsbrieven zijn te vinden op internetpagina van de fractie:
www.enschede.christenunie.nl


Aanmelden / afmelden (gratis) abonnement Nieuwsbrief

Wilt u zich aanmelden voor een gratis abonnement op deze Nieuwsbrief? Vul eenvoudig uw emailadres in op onze website www.enschede.christenunie.nl in de rubriek Nieuwsbrief, rechts onderaan op de startpagina.

 

 

« Terug

Archief > 2004 > november

Geen berichten gevonden