Geld voor kansrijke werklozen

zaterdag 10 juli 2004 13:34

Te weinig mensen vinden vanuit hun gesubsidieerde baan regulier werk. Het gaat dan vooral om zo’n 500 Enschedeërs die op dit moment door de gemeente worden gedetacheerd. Zij krijgen een paar jaar de tijd een reguliere baan te vinden. Actíva intensiveert hiervoor de begeleiding. "Het doel is om ruimte te scheppen waardoor we een veelvoud van mensen aan een vaste baan kunnen helpen," stelt wethouder Tymon de Weger.

Uit: Huis aan Huis van woensdag 30 juni 2004.

Enschede – Te weinig mensen vinden vanuit hun gesubsidieerde baan regulier werk. Het gaat dan vooral om zo’n 500 Enschedeërs die op dit moment door de gemeente worden gedetacheerd. Zij krijgen een paar jaar de tijd een reguliere baan te vinden. Actíva intensiveert hiervoor de begeleiding. "Het doel is om ruimte te scheppen waardoor we een veelvoud van mensen aan een vaste baan kunnen helpen," stelt wethouder Tymon de Weger.

De Weger ziet zich gedwongen in te grijpen, als gevolg van bezuinigingen van het Rijk die vorig jaar zijn ingevoerd. "De oorspronkelijke bedoeling van die zogenoemde WIW-banen (Wet Inschakeling Werkzoekenden) was juist om de uitstroom van gesubsidieerde arbeid te bevorderen. De resultaten vallen echter tegen. Daarom willen we de oorspronkelijke bedoeling van de wet herstellen."

Het is moeilijk om sommige mensen aan regulier werk te helpen. Dat is op zich niets nieuws en de wethouder nam vorig jaar al maatregelen, maar de situatie veranderde de afgelopen driekwart jaar fors. Dit komt door een verdere stijging van de gemiddelde kostprijs per gesubsidieerde arbeidsplaats en de daling van de uitstroom is kleiner dan verwacht. Volgens de wethouder was deze ontwikkeling vooraf niet in te schatten. "Hadden we dit maar eerder geweten," zegt hij.

Om de uitstroom uit de gesubsidieerde arbeid op peil te houden worden de contracten van de WIW’ers niet verlengd. Voor deze groep gold dat iemand met een tweejarig arbeidscontract aansluitend een driejarig contract kreeg aangeboden, als hij of zij nog geen regulier werk had gevonden. Na die periode kregen veel mensen een arbeidscontract voor onbepaalde tijd. Nu lopen vrijwel alle tweedejaarscontracten in het komende half jaar af. Die mensen krijgen nog een jaar de tijd om regulier werk te vinden. In dit jaar worden ze begeleid door Actíva om alsnog regulier werk te vinden. Dit geldt ook voor de groep die een driejaarcontract heeft.

"Actíva verzorgt voor de gemeente de reïntegratie. Zij doet haar uiterste best om die mensen op de goede plek te krijgen. Het mooiste zou natuurlijk zijn als de bedrijven waar ze op dit moment werkzaam zijn, hen vast in dienst zouden nemen." Als dit niet lukt, belandt deze groep uiteindelijk in de bijstand. Het geld dat door deze maatregelen vrijkomt wil De Weger gebruiken voor Enschedeërs die wel kans maken om snel regulier werk te vinden. "Als je het vergelijkt met de WIW’ers gaat het om een veelvoud van mensen. Met een goede begeleiding moeten zij redelijk snel aan een vaste baan geholpen kunnen worden. met veel van die mensen zijn we al behoorlijk ver op weg."

« Terug

Archief > 2004 > juli

Geen berichten gevonden