Verklaring coalitiepartijen

maandag 26 april 2004 07:59

Vanuit bestuurlijke realiteit is vastgesteld dat er onvoldoende reden is om nu, halverwege de raadsperiode, het vertrouwen in BBE-wethouder Le Loux op te zeggen de samenwerking in coalitieverband met BBE te beëindigen. De huidige coalitie in de gemeenteraad van PvdA, CDA, ChristenUnie en BBE wordt in stand gehouden en wethouder Le Loux blijft deel uitmaken van het Enschedese college van B&W.

Verklaring van de coalitiepartijen PvdA, CDA, ChristenUnie en Burgerbelangen  van de gemeenteraad van Enschede
26 maart 2004
 
Overwegende:
  1. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 is er bij de vorming van een coalitie naar gestreefd recht te doen aan de verkiezingsuitslag. Bewust is toen gekozen om ook de lokale partij Burgerbelangen Enschede (BBE) in de gemeenteraad vertegenwoordigd met drie zetels, inbreng in het dagelijks bestuur van de stad te geven. De coalitiepartners PvdA, CDA, ChristenUnie en BBE kwamen tot een coalitieakkoord dat door allen is onderschreven.
  2. Helaas is gebleken dat fractie BBE in zichzelf niet stabiel was; twee leden stapten onlangs uit deze fractie, waardoor de fractie BBE werd gereduceerd tot één persoon.
  3. Het moge duidelijk zijn dat, indien BBE na de verkiezingen van 2002 met één persoon in de gemeenteraad vertegenwoordigd was, bij de coalitievorming deze fractie niet in beeld zou zijn geweest voor deelname aan de coalitie en het leveren van een wethouder.
  4. De voortzetting van de coalitie met BBE is onder de huidige, gewijzigde, omstandigheden voor de andere coalitiepartners PvdA, CDA en ChristenUnie dan ook geen vanzelfsprekendheid. Immers, de legitimatie van een wethouder die gebaseerd is op één zetel in de Raad is politiek gezien uiterst smal.
  5. Naar aanleiding van de ontstane situatie is met BBE indringend gesproken over de recente ontwikkelingen en de gevolgen daarvan.
  6. In deze gesprekken is gebleken dat BBE de coalitie en het coalitieakkoord voluit blijft ondersteunen en ernaar streeft interne stabiliteit te waarborgen. Men wil op coöperatieve wijze graag deel blijven uitmaken van de coalitie.
  7. Desgevraagd is door BBE expliciet aangegeven dat zij achter het coalitieakkoord staan op het punt van de ontwikkeling van het Muziekkwartier, de bereikbaarheid en de ontwikkeling van woningbouw en bedrijventerreinen.
  8. Op grond van de feitelijke situatie en op basis van de gesprekken is vastgesteld dat er geen sprake is van een politiek conflict tussen BBE en de andere coalitiepartners en er evenmin sprake is van een verstoring van werkbare verhoudingen in de coalitie of het college.
  9. Burgemeester en Wethouders hebben uit het oogpunt van bestuurlijke continuïteit aan de coalitie gevraagd te kiezen voor het doorzetten van de bestaande samenwerking.

Concluderende:

  • Vanuit bestuurlijke realiteit is vastgesteld dat er onvoldoende reden is om nu, halverwege de raadsperiode, het vertrouwen in BBE-wethouder Le Loux op te zeggen de samenwerking in coalitieverband met BBE te beëindigen. De huidige coalitie in de gemeenteraad van PvdA, CDA, ChristenUnie en BBE wordt in stand gehouden en wethouder Le Loux blijft deel uitmaken van het Enschedese college van B&W.

« Terug

Archief > 2004 > april

Geen berichten gevonden