Homohuwelijk mag niet meer worden geweigerd

zaterdag 13 november 2004 20:58

Buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand - zogenoemde ‘babsen’ - van de gemeente Enschede mogen niet langer weigeren om homostellen te trouwen. Dat is de strekking van een initiatiefvoorstel van de fracties van GroenLinks, PvdA, VVD, Liedtke/Cegerek en D66.

Uit: Tubantia van zaterdag 13 november 2004.

ENSCHEDE - Buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand - zogenoemde ‘babsen’ - van de gemeente Enschede mogen niet langer weigeren om homostellen te trouwen. Dat is de strekking van een initiatiefvoorstel van de fracties van GroenLinks, PvdA, VVD, Liedtke/Cegerek en D66.

Het voorstel wordt maandag behandeld in de vergadering van de gemeenteraad. Het is vrijwel zeker dat het wordt aangenomen, aangezien de indieners samen al over een meerderheid in de raad beschikken. Maar initiatiefnemer R. Tenkink (GroenLinks) hoopt dat zich maandag nog andere fracties zullen aansluiten.

Het initiatiefvoorstel gaat in tegen het standpunt van het college van B en W. Het college vindt namelijk dat ‘babsen’, op grond van gewetensbezwaren, wél mogen weigeren om homohuwelijken te sluiten. In de praktijk is dat volgens B en W geen probleem, omdat er genoeg andere ambtenaren beschikbaar zijn die wel homo’s willen trouwen.

‘Een pragmatische benadering’, aldus Tenkink. ‘Maar wij vinden het principieel onjuist.’

Volgens Tenkink is het in strijd met het anti-discriminatiebeginsel, als een ‘babs’ weigert om een homohuwelijk te sluiten. Ambtenaren behoren neutraal te zijn en mogen mensen niet ongelijk behandelen. ‘Godsdienstige overtuigingen van gemeenteambtenaren mogen nooit een motief zijn om anderen anders te beschouwen en onderscheid te maken.’

Volgens Tenkink is het juridisch lastig om babsen met gewetensbezwaren te ontslaan. De gemeente Leeuwarden wilde een gereformeerde trouwambtenaar om die reden de laan uit sturen, maar de rechter stak daar een stokje voor.

Het Enschedese initatiefvoorstel richt zich daarom uitsluitend op nieuwe en te herbenoemen babsen. Concreet wordt voorgesteld om met ingang van 2005 geen ambtenaren meer te (her)benoemen die principieel bezwaar hebben tegen het sluiten van homohuwelijken. De ambtenaar moet een verklaring tekenen waarin staat dat hij of zij alle huwelijken voltrekt.

« Terug

Archief > 2004 > november

Geen berichten gevonden