Nieuwsbrief 3-6

zaterdag 06 september 2003 17:20

Nieuwsbrief ChristenUnie Enschede
september 2003 - jaargang 3, nummer 6
Inhoud:
 Enschede en regio pleiten voor behoud Vliegbasis en Luchthaven Twente
 Tineke Huizinga: Vliegbasis Twente moet open blijven
 Medische verstrekking van heroine in Enschede?
 Monumentennota
 Studentenhuisvesting
 Parkeren bij Stadion en Go Planet
 Mobiliteitsplan
 Nieuw op onze website
 25 september ledenvergadering
 Agenda fractie ChristenUnie
 Colofon

Nieuwsbrief ChristenUnie Enschede


september 2003 - jaargang 3, nummer 6

Inhoud:


 Enschede en regio pleiten voor behoud Vliegbasis en Luchthaven Twente
 Tineke Huizinga: Vliegbasis Twente moet open blijven
 Medische verstrekking van heroine in Enschede?
 Monumentennota
 Studentenhuisvesting
 Parkeren bij Stadion en Go Planet
 Mobiliteitsplan
 Nieuw op onze website
 25 september ledenvergadering
 Agenda fractie ChristenUnie
 Colofon



Enschede en regio pleiten voor behoud Vliegbasis en Luchthaven Twente


Tijdens de zeer goed bezochte persbijeenkomst in Nieuwspoort donderdag 4 september jl. in Den Haag is gepleit voor behoud van de werkgelegenheid en alle daarmee verband houdende effecten voor Enschede en de totale regio. In aanwezigheid van de landelijke pers hebben de Commissaris van de Koningin G. Jansen, Burgemeester J. J. H. Mans en mevrouw W. M. van Ingen van de Kamer van Koophandel aangegeven wat de consequenties zijn voor gemeente Enschede en het bedrijfsleven. De delegatie is met een bus naar Den Haag vertrokken om de daar aanwezige bewindslieden te overtuigen van de noodzaak om de militaire vliegbasis en daaraan gekoppeld de mogelijkheden van de civiele luchtvaart open te houden. Uit de pers was al duidelijk gebleken, dat er vanuit Enschede ernstig werd getwijfeld aan de motivatie om in het totale bezuinigingstraject van het Ministerie van Defensie juist Enschede aan te wijzen voor sluiting.

De lobby is goed ontvangen en op de terugreis was het algemene gevoelen van de delegatie dat het zeker nog geen gelopen race is. Het komt er nu op aan dat we de verdere ontwikkelingen nauwkeurig blijven volgen om er zeker van te zijn dat het voor Enschede zo belangrijke regionale werk te kunnen blijven uitvoeren. Na Prinsjesdag zal er een debat worden gehouden in de Tweede kamer over o.a. de begroting van Defensie. Onze ChristenUnie woordvoerster Tineke Huizinga was op mijn verzoek in de Nieuwspoort bijeenkomst aanwezig en heeft het vurige pleidooi aangehoord. De officiële lobby documenten zijn aan het einde van de bijenkomst uitgereikt aan o.a. dhr. Frank de Grave, voorzitter van de vaste kamercommissie voor defensie, aan zijn collega van economische zaken en aan de verzamelde pers.

Na afloop heb ik aan Tineke Huizinga persoonlijk het lobbydocument uitgereikt met de daarbij behorende informatie. Dit heeft geresulteerd in het persbericht van de ChristenUnie fractie in de Tweede Kamer (zie hierna) waaruit mag blijken dat zij, namens één van de weinige fracties in den Haag, het er over eens is dat de Vliegbasis en de Luchthaven open moet blijven. In het landelijke programma 2003 – 2007 van de ChristenUnie staat onder de paragraaf Veiligheidsbeleid pagina 68 punt 5.31; citaat: “Om de kwaliteit van de defensie in de toekomst te waarborgen zal het defensiebudget met € 300 miljoen moeten worden verhoogd”. Einde citaat. Dat is heel iets anders dan bezuinigen.

We wachten met grote belangstelling de verdere ontwikkelingen en de besluitvorming af. Naar wij hopen in positieve zin voor Enschede en de regio.

Jan van der Graaf, fractievoorzitter
j.vd.graaf@enschede.nl

Tineke Huizinga: Vliegbasis Twente moet open blijven


Het pleidooi van commissaris Jansen en burgemeester Mans van Enschede vindt gehoor bij de ChristenUnie-fractie in de Tweede Kamer. Tineke Huizinga: “Met het voornemen om de vliegbasis te sluiten, negeert het kabinet andere belangen in de regio. Dat getuigt van een eenzijdige benadering. Ik wil dat alle mogelijkheden worden onderzocht om de vliegbasis open te houden”.

De ChristenUnie staat kritisch tegenover de bezuinigingsplannen op Defensie. De partij heeft als één van de weinige partijen gepleit voor uitbreiding van het defensiebudget met het oog op de alsmaar toenemende vredestaken.

Tineke Huizinga is onder de indruk van de argumentatie van Jansen en Mans: “De sluiting van de militaire basis lijkt ook het einde van de burgerluchtvaart op Enschede Airport Twente te betekenen. Dat is een aanslag op de regio. Want dan beperkt het verlies van werkgelegenheid zich niet tot de vliegbasis alleen, maar verdwijnen ook arbeidsplaatsen en bedrijven die afhankelijk zijn van de regionale luchtvaart.”

Huizinga wijst er verder op dat vrij recent nog investeringen zijn gedaan in een nieuwe landingsbaan: “Er verdwijnt niet alleen werkgelegenheid, het is ook kapitaalvernietiging”. Dit bleek haar uit gesprekken met het personeel van de vliegbasis.

Persbericht van de ChristenUnie Tweede Kamerfractie
5 september 2003


Medische verstrekking van heroine in Enschede?

Het college van B&W staat positief tegen over medische verstrekking van heroïne aan drugsverslaafden in Enschede. Dat is besloten op mijn voorstel, vanuit mijn portefeuille verslavingszorg. Voor een ChristenUnie wethouder geen voor de hand liggend idee. Toch sta ik achter dit plan, omdat die heroïneverstrekking streng gecontroleerd wordt en omdat in andere steden inmiddels bewezen is dat harddrugs-verslaafden er echt bij gebaat kunnen zijn. Hun leven komt in rustiger vaarwater, zij veroorzaken veel minder overlast en criminaliteit en zij zijn veel beter bereikbaar voor verdere hulpverlening.

Al in 1995 besloot de gemeenteraad ruimte te bieden voor een experiment met de verstrekking van heroïne op medische indicatie. De raad nam destijds de motie-Oorthuis aan met 20 stemmen voor en 17 tegen. Onder de tegenstemmers bevond zich naast CDA en VVD ook het toenmalige GPV. Wij vonden toen dat eerst bewezen moest worden dat het gecontroleerd verstrekken van heroine ook echt effect zou hebben. Dat is nu acht jaar later duidelijk geworden uit het rapport van de commissie Paas. Die studie wijst Enschede aan als een van de gemeenten, waar een verstrekkingsunit zou kunnen komen.

Over de manier waarop de behandeling moet plaatsvinden geeft de commissie Paas gerichte adviezen. Zoals: maak gebruik van gespecialiseerde behandelunits, voorkom vermenging met andere doelgroepen, garandeer de veiligheid van personeel, patiënten bezoekers en mogelijke omwonenden. Verder pleit de commissie voor gericht onderzoek naar effecten van deze behandelingswijze. De behandeleenheid kan het beste ondergebracht worden in de reguliere instellingen voor verslavingszorg. In Enschede is dat TACTUS. Het college laat nu aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten positief te staan tegenover de vestiging van een behandelunit in Enschede.

Binnen de ChristenUnie is op aangeven van Yvette Lont, raadslid in Amsterdam Zuidoost, de medische verstrekking van heroïne ter discussie gesteld. Zij vindt dit een signaal dat de overheid drugsverslaafden op deze manier aan hun lot overlaat. Ze bepleit programma's waarin afkicken centraal staat. Binnenkort bezoekt Yvette Lont Enschede en heeft een gesprek met wethouder en fractie van de ChristenUnie. Ook gaat een delegatie uit Enschede zich orienteren in Dordrecht, bij de Evangelische Stichting voor verslavingszorg en hulpverlening De Hoop, en in Utrecht.

Het parlement, maar ook de gemeenteraad van Enschede hebben zich nog niet uitgesproken over dit plan. Ook u kunt uw mening geven, op de ChristenUnie ledenvergadering van 25 september aanstaande (zie hierna).

Tymon de Weger, wethouder
t.d.weger@enschede.nl


Monumentennota en -lijst


Op maandagavond 1 september heeft de gemeenteraad een nieuwe monumentenverordening vastgesteld. Iedereen was hier blij mee, daar er door sommige raadsleden vaak op aangedrongen is. Een groot aantal waardevolle panden worden daardoor beter beschermd, tegen ongewenste afbraak en/of wijzigingen. Er is een voorlopige lijst vastgesteld, op voordracht van een monumentencommissie door het college. De uitbreiding van deze lijst met panden is nog niet openbaar, daar uiteraard de eigenaren hiervan eerst bericht moeten hebben. Ook komt er een voorlichtingsavond voor de eigenaren van deze panden.

De definitieve vaststelling van deze lijst is in 1995 overgedragen aan het college. Dat zinde de fracties niet, en maandagavond heeft de Raad deze beslissingsbevoegdheid weer naar zich toegehaald. Een van de voornaamste redenen is de gevoeligheid van dit onderwerp en daardoor kan de Raad zijn volksvertegenwoordigende rol beter kan uitvoeren.
De rol dat de Raad wat meer op afstand zou moeten opereren komt hier wat in het gedrang, maar het zij zo.

Pier Datema, raadslid
p.datema@enschede.nl


Studentenhuisvesting

Al verschillende malen hebben we in commissies gesproken over studenten. Zij maken een groot deel uit van de inwoners van onze stad. We hebben een aantal onderwijsinstellingen in onze stad, de Universiteit Twente en de Saxion Hogeschool en niet te vergeten het ITC.

Door een aantal gebeurtenissen en ontwikkelingen in onze stad is het aantal studentenkamers afgenomen. Hierbij valt te denken aan de ramp van 13 mei 2000, afbraak van de Drentse Buurt en andere renovaties die in onze stad aan de gang zijn. Verder zijn er steeds minder particulieren die een kamer verhuren aan studenten, door veranderingen in ons belastingstelsel. Tel daarbij op dat studenten langer in hun kamer blijven wonen, omdat ze niet gelijk een baan kunnen vinden. Het probleem is compleet, weinig kamers voor studenten.

Het college heeft wel een lange termijn plan klaar, met veel kwalitatief goede woningen voor studenten. Maar die zijn de eerste drie jaar niet beschikbaar. Wij waren met een aantal andere partijen eens dat het college ook voor de korte termijn maatregelen moet nemen om studenten te kunnen huisvesten.

Wij hebben samen met D66 en nog een aantal andere partijen een interpellatie aangevraagd, en een motie ingediend om zo het college op te dragen ook op korte termijn stappen te ondernemen om de problemen die er nu zijn op korte termijn op te lossen. Deze motie is met algemene stemmen aangenomen.

Hadassa Ytsma, raadslid
h.ytsma@enschede.nl

Parkeren bij Stadion en Go Planet


Betaald parkeren moet in principe alleen ingevoerd worden als er schaarste is aan parkeerruimte. In het gebied, waar het Arkestadion en Go Planet zijn gevestigd, was en is die schaarste er op sommige tijden van de week wel. Mede in overleg met de grote bedrijven heeft de gemeente er enkele jaren geleden parkeerplaatsen aangelegd, met de bedoeling deze over te doen aan de bedrijven. De gemeente heeft daarom terecht besloten op de parkeerterreinen met ingang van 1 oktober 2003 betaald parkeren in te voeren voor 24 uur, met zeer gematigd tarief.

Veel bedrijven op het Business en Sciencepark hebben een eigen parkeerterrein. Toch wordt hier met name tijdens voetbalwedstrijden veelal in de bermen geparkeerd. Daarom zal overgegaan worden tot bermbeschermers, om het parkeren hier te voorkomen. Op deze wijze kan de gemeente de investering, die ten behoeve van de ondernemers is gemaakt weer terug krijgen. Een goede zaak.

Een probleempje vormen de treinreizigers, die nu ook moeten betalen. Daar staat tegenover, dat het tarief zeer matig is, maximaal € 2.40 per 24 uur, en dat elders ook betaald moet worden. Dat de VVD fractie hier tegen is, is begrijpelijk gezien hun nauwe banden met ondernemers, maar de argumentatie van deze fractie deugde voor geen kant. Wel dezelfde uren als in de binnenstad aanhouden, maar niet hetzelfde tarief…

Gelukkig waren alle andere fracties, behalve de Stadspartij, het eens met het invoeren van betaald parkeren.

Pier Datema, raadslid
p.datema@enschede.nl

Mobiliteitsplan

Dit plan is als enkele jaren oud en de ontwikkelingen gaan snel. Nu is verkeer en alles wat daar mee samenhangt een lastig onderwerp. We nemen er allemaal aan deel, en hebben er allemaal een (gedeeltelijke) oplossing voor. Maar niet allemaal dezelfde. Toch wil ik er iets over zeggen. Op buitenwegen is er over het algemeen weinig congestie. Wel b.v. ‘s morgens op de A35 richting binnenstad, en ‘s avonds omgekeerd op de uitvalswegen.

Een grondregel blijft wat onze fractie betreft: hoe meer mensen met de fiets of de bus gaan, hoe meer ruimte er is en blijft voor het noodzakelijke autoverkeer. Om het fietsverkeer te bevorderen moeten er goede fietsverbindingen komen, voor zover ze er niet zijn, met name naar en langs de binnenstad. Mede hierom zijn de snelle busverbindingen over aparte banen van de buitenwijken naar de binnenstad zeer belangrijk en zullen in de toekomst nog belangrijker worden.

De fractiespecialisten zullen met de wethouder en de deskundige ambtenaren de komende weken verder gaan stoeien over de invulling van de plannen. Uiteraard zullen alle betrokken burgers te zijner tijd mee kunnen praten over die invulling. Wordt dus ook hier vervolgd.

Pier Datema, raadslid
p.datema@enschede.nl

Nieuw op onze website


De ChristenUnie Enschede heeft een eigen website, die we onlangs helemaal opgefrist hebben. Op www.enschede.christenunie.nl vindt u een schat aan informatie over de activiteiten van de fractie, de wethouder en het bestuur van de ChristenUnie in Enschede. Maar ook gebedspunten en informatie over de verkiezingsuitslagen.

We houden de website voortdurend actueel. Lees de laatste berichten in de rubriek Nieuws:
 Andre Rouvoet: Holland Casino moet dicht!
 Enschede stuurt brandbrief naar Tweede Kamer over Wet Werk en Bijstand
 Wethouder opent stal De Viermarken
 Zo doen we dat in Enschede: gedragscode voor ambtenaren
 Politiek Hengelo zegt nee tegen spuitruimte
 enzovoorts.

Surf regelmatig naar www.enschede.christenunie.nl en blijf op de hoogte van ons werk.


25 september ledenvergadering


Op 25 september 2003 vindt er een ledenvergadering van de ChristenUnie Enschede plaats. Aan de orde is het vervolg van de fusie van de 'oude' GPV- en RPF-kiesvereniging tot een plaatselijke Vereniging ChristenUnie. Daarvoor moeten nieuwe statuten en een huishoudelijke reglement worden goedgekeurd en moet de vergadering besluiten tot de opheffing van de vroegere GPV- en RPF-verenigingen. Op 11 oktober a.s. is er een landelijke vergadering waarin we als ChristenUnie Enschede ons standpunt over de fusie moeten inbrengen. Daarvoor wil het bestuur graag de mening van de leden peilen.

Verder zullen de raadsleden en de wethouder u informeren over de laatste ontwikkelingen in Enschede, zoals de Roze Zaterdag in juni 2004 en de medische heroineverstrekking.


Agenda fractie ChristenUnie Enschede


o donderdag 25 september 2003:
Ledenvergadering ChristenUnie Enschede, Maranathakerk, 2e Emmastraat 60 (aanvang: 20.00 uur)
o donderdag 2 oktober 2003:
Openbare fractievergadering ChristenUnie, kamer 73 stadhuis (aanvang: 19.30 uur)
o maandag 6 oktober 2003:
Raadsvergadering, in het stadhuis (aanvang 19.00 uur)
o donderdag 6 november 2003:
Openbare fractievergadering ChristenUnie, kamer 73 stadhuis (aanvang: 19.30 uur)
o maandag 10 november 2003:
Raadsvergadering, in het stadhuis (aanvang 19.00 uur)

Colofon


De Nieuwsbrief ChristenUnie Enschede is een uitgave van de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie in Enschede.
De Nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar.
© Overname van artikelen met bronvermelding toegestaan.

Aanmelden / afmelden (gratis) abonnement:
nieuwsbrief@christenunie-enschede.nl

Internet:
Website ChristenUnie (landelijk): www.christenunie.nl
Website ChristenUnie Enschede: www.enschede.christenunie.nl

E-mailadressen fractie en wethouder ChristenUnie:
o Jan van der Graaf, fractievoorzitter (053 – 4 31 54 74) j.vd.graaf@enschede.nl
o Pier Datema, raadslid (053 – 4 30 60 97) p.datema@enschede.nl
o Hadassa Ytsma, raadslid (053 – 4 33 60 35) h.ijtsma@enschede.nl
o Tymon de Weger, wethouder (053 – 481 80 05) t.d.weger@enschede.nl

E-mailadressen bestuur ChristenUnie:
o Voorzitter: momenteel vacant
o Secretaris: M. J. C. Boer, mouris.boer@12move.nl, (053 - 4 34 01 94)
o Penningmeester: P. J. van Tuil, pjtuil@home.nl, (053 - 4 33 79 95)

Archief Nieuwsbrief:
De verschenen nieuwsbrieven zijn te vinden op internetpagina van de fractie: www.enschede.christenunie.nl

« Terug

Archief > 2003 > september

Geen berichten gevonden