"Stadsdelen dupe door aantal stadswachten te halveren"

woensdag 03 november 2004 16:32

Het aantal stadswachten wordt door rijksbezuinigingen bijna gehalveerd. Wethouder Tymon de Weger wil tenminste 35 stadswachten onderbrengen bij de afdeling Stad en Projecten van de DCW. Die concentreren zich dan voornamelijk op de binnenstad en worden verder gericht ingezet in de wijken. Ronald Jansen, voorzitter van de ondernemingsraad van de Stichting Veiligheid Twente (SVT) waar de stadswachten in dienst zijn, begrijpt er niets van. "Met 150.000 euro extra waren wij uit de brand geweest."

Uit: Huis aan Huis van 3 november 2004.

ENSCHEDE - Het aantal stadswachten wordt door rijksbezuinigingen bijna gehalveerd. Wethouder Tymon de Weger wil tenminste 35 stadswachten onderbrengen bij de afdeling Stad en Projecten van de DCW. Die concentreren zich dan voornamelijk op de binnenstad en worden verder gericht ingezet in de wijken. Ronald Jansen, voorzitter van de ondernemingsraad van de Stichting Veiligheid Twente (SVT) waar de stadswachten in dienst zijn, begrijpt er niets van. "Met 150.000 euro extra waren wij uit de brand geweest."

Alles heeft te maken met het geld dat beschikbaar is. De Weger: "Uit de pot arbeidsmiddelen is 800.000 euro hiervoor beschikbaar. We zijn toen naarstig op zoek gegaan naar andere bronnen. Uit de veiligheidsmiddelen hebben we nog 200.000 euro weten te halen. Dat maakt l miljoen euro. We komen van 1,9 miljoen euro." Dat is dus bijna de helft, maar volgens De Weger heeft hij er het maximale uitgehaald. "Samen met de gemeente Hengelo zijn we tot de conclusie gekomen dat het onmogelijk is om de SVT overeind te houden. Daar is te weinig geld voor. Vandaar dat we de stadswachten die hun baan kunnen gaan houden onderbrengen bij Stad en Projecten van de DCW. Daar gaan ze in principe dezelfde taak verrichten. "Wel moeten er keuzes worden gemaakt. "We kunnen het niet langer volhouden dat het aantal stadswachten mooi over de stad is verdeeld." De binnenstad heeft de prioriteit, daar is toezicht het meest nodig. In de wijken moeten de stadswachten gericht worden ingezet. De politie geeft aan waar extra aandacht nodig is. Neem bijvoorbeeld Roombeek. Stadswachten voeren daar extra toezicht uit. Niet alleen toen het braak lag, maar ook nu er gebouwd wordt. Datzelfde geldt voor de herstructurering van Pathmos. Maar de stadswachten zullen minder op straat zichtbaar zijn, dat klopt." Dat Enschede minder veilig wordt door het verdwijnen van stadswachten, bestrijdt De Weger. "Omdat we de stadswachten dus gericht gaan inzetten." Maar veiligheid zit 'em juist in de beleving van mensen, daar is de wethouder zich van bewust. "Het is ook een moeilijke boodschap."

De mensen die hun baan kwijtraken worden begeleid naar ander werk. En dat is moeilijk genoeg. "Want de economie werkt niet mee. Daar staat tegenover dat deze mensen vanuit een uitkeringspositie de afgelopen jaren werkervaring hebben opgebouwd. Ze zijn gediplomeerd beveiligingsmedewerker. Deze mensen hebben bewezen iets in hun mars te hebben."

De Weger geeft aan dat een 'zorgvuldig traject' wordt ingezet om alles in goede banen te leiden, waarbij 2005 als overgangsjaar geldt.

De stadswachten zelf zijn twee weken geleden begonnen met een handtekeningenactie om in elk geval de schade te beperken. Dat er bezuinigd moet worden, begrijpt Ronald Jansen, voorzitter van de ondernemingsraad van SVT wel, neemt niet weg dat hij 'enorm teleurgesteld' is in het verhaal van wethouder De Weger. Vooral de overgang naar de DCW ziet hij niet zitten. "Uit onderzoek is gebleken dat het overeind houden van de SVT geen dure variant is. Er wordt nu gesproken over loonmatiging als de stadswachten naar de DCW worden overgeheveld. Nooit is bepraat of dit ook mogelijk is binnen de SVT. Want juist het bestaan van de stichting is heel belangrijk. Nu wordt alles overhoop gegooid. Dit veroorzaakt onrust. Bovendien hebben we de laatste jaren veel kennis en expertise opgebouwd. Alle aandacht gaat straks naar de binnenstad. De stadsdelen zijn daar de dupe van. Daarmee is de kracht van de stadswachten weg." Jansen is ook teleurgesteld in de raad van toezicht van de SVT.

"Die gooien de handdoek in de ring." En dat terwijl Jansen nog wel mogelijkheden ziet. "Met 150.000 euro extra kan de SVT blijven bestaan. Maar men heeft geen geld over voor de stadswachten. Wel is er 150.000 euro voor een biketeam van de politie en een medewerker van Tactus die in de binnenstad gaat werken. Ik denk dan: dat geld had ook naar de stadswachten gekund." Van de politie verwacht Jansen ook niet veel. "Individuele agenten hebben het beste met ons voor, maar de politie als organisatie is heel duidelijk. Ze willen wel de stadswachten aansturen, maar geld hebben ze er niet voor over." Zijn hoop is nu op de gemeenteraad. "De fracties zijn positief", weet Jansen. "Op 15 november gaan we op ludieke wijze 25.000 handtekeningen aan de gemeenteraad aanbieden. Wellicht dat dat iets bewerkstelligt."

« Terug

Archief > 2004 > november

Geen berichten gevonden