Weigeren van homo-huwelijk in de ban

zaterdag 13 november 2004 21:01

Buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand - zogenoemde ‘babsen’ - van de gemeente Enschede mogen niet langer weigeren om homostellen te trouwen. Dat is de strekking van een initiatiefvoorstel van de fracties van GroenLinks, PvdA, VVD, Liedtke/Cegerek en D66.
In een gezamenlijke brief vragen de predikanten van zes pro-testants-christelijke kerken (van gereformeerd tot Baptisten) de gemeenteraad om de gewetensbezwaren van de christelijke minderheid tegen het homohuwelijk te respecteren.

‘Discriminatie taboe’

ENSCHEDE - Buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand - zogenoemde ‘babsen’ - van de gemeente Enschede mogen niet langer weigeren om homostellen te trouwen. Dat is de strekking van een initiatiefvoorstel van de fracties van GroenLinks, PvdA, VVD, Liedtke/Cegerek en D66.

Het voorstel wordt maandag behandeld in de vergadering van de gemeenteraad. Het is vrijwel zeker dat het wordt aangenomen, aangezien de indieners samen al over een meerderheid in de raad beschikken. Maar initiatiefnemer R. Tenkink (GroenLinks) hoopt dat zich maandag nog andere fracties zullen aansluiten.

Het initiatiefvoorstel gaat in tegen het standpunt van Burgemeester en Wethouders. Het college vindt namelijk dat ‘babsen’, op grond van gewetensbezwaren, wél mogen weigeren om homohuwelijken te sluiten. In de praktijk is dat volgens B en W geen probleem, omdat er genoeg andere ambtenaren beschikbaar zijn die wel homo’s willen trouwen. ‘Een pragmatische benadering’, aldus Tenkink. ‘Maar wij vinden het principieel onjuist.’ Volgens Tenkink is het in strijd met het anti-discriminatiebeginsel, als een ‘babs’ weigert om een homohuwelijk te sluiten. Ambtenaren behoren neutraal te zijn en mogen mensen niet ongelijk behandelen. ‘Godsdienstige overtuigingen van gemeenteambtenaren mogen nooit een motief zijn om anderen anders te beschouwen en onderscheid te maken.’ Volgens Tenkink is het juridisch lastig om babsen met gewetensbezwaren te ontslaan. 

De gemeente Leeuwarden wilde een gereformeerde trouwambtenaar om die reden de laan uit sturen, maar de rechter stak daar een stokje voor. Het Enschedese initatiefvoorstel richt zich daarom uitsluitend op nieuwe en her te benoemen babsen. Concreet wordt voorgesteld om met ingang van 2005 geen ambtenaren meer te (her)benoemen die principieel bezwaar hebben tegen het sluiten van homohuwelijken. De ambtenaar moet een verklaring tekenen waarin staat dat hij of zij alle huwelijken voltrekt.

Pikant detail: Tenkinks collega-raadslid J. van der Graaf (ChristenUnie) is een van de ‘babsen’ die weigert homo’s te trouwen. Maar hij is nog niet zo lang geleden herbenoemd, dus voor hem geldt de nieuwe regel niet. ‘Maar hij moet de laatste zijn voor wie een uitzondering wordt gemaakt’, aldus Tenkink.


In een gezamenlijke brief vragen de predikanten van zes pro-testants-christelijke kerken (van gereformeerd tot Baptisten) de gemeenteraad om de gewetensbezwaren van de christelijke minderheid tegen het homohuwelijk te respecteren. Ze dringen er zelfs op aan om -naast J. van der Graaf (fractievoorzitter ChristenUnie) - nog een tweede buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand van christelijke signatuur te benoemen. 'Het betreft dan uiteraard iemand die gewetensbezwaar heeft tegen het sluiten van huwelijken van partners van hetzelfde geslacht.' De briefschrijvers wijzen erop dat het christelijk deel van de En-schedese bevolking 15.000 tot 20.000 personen telt.

« Terug

Archief > 2004 > november

Geen berichten gevonden