Burgemeester Enschede mag twee brieven schrijven

maandag 08 november 2004 22:07

Uit onvrede over de samenstelling van de reguliere vertrouwenscommissie, poogt de Enschedese Stadspartij een alternatieve commissie in te stellen voor de selectie van oen burgemeester. Andere oppositiepartijen reageren sceptisch.
Vandaag wordt in de Staatscourant de vacature opengesteld voor het ambt van burgemeester van de gemeente Enschede (ruim 150 duizend inwoners). De instelling van een vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad had veel voeten in de aarde. Ondanks verzet van de oppositiepartijen besloot een meerderheid van de raad slechts vijf partijen (de collegepartijen PvdA, CDA en ChristenUnie; en oppositiepartijen VVD en GroenLinks) een plaats in de vertrouwenscommissie te geven.

Uit: Staatscourant van maandag 8 november 2005

Van onze redacteur

DEN HAAG - Uit onvrede over de samenstelling van de reguliere vertrouwenscommissie, poogt de Enschedese Stadspartij een alternatieve commissie in te stellen voor de selectie van oen burgemeester. Andere oppositiepartijen reageren sceptisch.

Vandaag wordt in de Staatscourant de vacature opengesteld voor het ambt van burgemeester van de gemeente Enschede (ruim 150 duizend inwoners). De instelling van een vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad had veel voeten in de aarde. Ondanks verzet van de oppositiepartijen besloot een meerderheid van de raad slechts vijf partijen (de collegepartijen PvdA, CDA en ChristenUnie; en oppositiepartijen VVD en GroenLinks) een plaats in de vertrouwenscommissie te geven. Daarmee staan vier partijen aan de kant, waaronder de drie lokale politieke organisaties. Hoewel wettelijk niet verboden, is het wel ongebruikelijk dat niet alle fracties worden vertegenwoordigd in de vertrouwenscommissie.

Woordvoerder U. Visser van de Stadspartij voedt zich gepasseerd en heeft inmiddels een postbusnummer opengesteld voor kandidaten die ook bij een alternatieve commissie op gesprek willen worden uitgenodigd. 'Door vier partijen die samen negen zetels in de raad bezetten uit te sluiten van de vertrouwenscommissie, krijgt meer dan twintig procent van de kiezers geen stem in de aanstelling van hun burgemeester.' Wanneer de reguliere commissie volgend jaar een voordracht doet aan de raad van twee kandidaten die de alternatieve commissie niet heeft gesproken, rest de Stadspartij volgens Visser niet veel anders dan tegen te stemmen. 'We zullen zeggen: we kennen u niet'.

De drie andere oppositiepartijen, delen in hoofdlijnen de kritiek van de Stadspartij over de samenstelling van de commissie. Tegelijkertijd stellen zij dat sprake is van een democratisch genomen besluit, waarbij zij zich hebben neer te leggen. Het lijkt erop dat ze niet zullen plaatsnemen in de alternatieve commissie.

Fractievoorzitter B. Heeringa van coalitiepartij CDA is eerlijk om de belangrijkste redenen te onthullen voor de beperkte samenstelling van de vertrouwenscommissie. "De Stadspartij is soms gĂȘnant in zijn optreden. Het ontbreekt hen aan elementair fatsoen. We wilden die club er niet bij hebben.'

« Terug

Archief > 2004 > november

Geen berichten gevonden