Nieuwsbrief 5-3

zaterdag 30 oktober 2004 14:18

Oktober 2004 - jaargang 5, nummer 3

Inhoud:o Vacature voor burgemeester
o Buurtkamer Stroinkslanden geopend
o Vuurwerkopslag in woonwijken
o De luchthaven in onderzoek




Oktober 2004 - jaargang 5, nummer 3


Inhoud:

Vacature voor burgemeester 
Buurtkamer Stroinkslanden geopend
 
Vuurwerkopslag in woonwijken 
De luchthaven in onderzoek
Bekijk onze website 
Agenda 
Contact
Colofon 
Aan/afmelden Nieuwsbrief



Vacature voor burgemeester van Enschede

Onze burgemeester heeft aangekondigd in het voorjaar van 2005 bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd zijn ambt neer te leggen. Sinds zijn aantreden begin 1994 hebben we mogen constateren, dat hij grote betrokkenheid heeft getoond met tal van zaken, waarbij het belang van Enschede aan de orde was. Wij zijn hem daar dankbaar voor. Vooral voor de manier waarop de heer Mans blijk heeft gegeven - boven de partijen staande - leiding te geven aan College en Raad.

Een vacature…
De Raad heeft in een extra ingelaste Raadsvergadering besluiten genomen, die voor het vervullen van de vacature noodzakelijk zijn. Vooraf waren, binnen het overleg van de fractievoorzitters, bepaalde voorstellen voorbereid over de verordening van de vertrouwenscommissie en de profielschets: dat is een opsomming van criteria waaraan de nieuwe burgemeester zou moeten voldoen. De Raad kon daar na een debat mee instemmen.

Uw fractievoorzitter heeft destijds het genoegen gehad ook bij de vacature door het vertrek van onze oud-burgemeester Wierenga in de vertrouwenscommissie te mogen zitten. Deze commissie heeft in goed overleg met de Commissaris van de Koningin zijn werk kunnen doen. De vertrouwenscommissie, die nu tot stand is gekomen, bestaat uit een vijftal leden uit de Raad, een wethouder als adviseur en de griffier als secretaris. Waar nodig wordt vanuit de concernstaf van de gemeente ambtelijke juridische ondersteuning bij de vertrouwenscommissie betrokken.

Mededelingen uit de vertrouwenscommissie zijn in alle gevallen ten strengste verboden. Zelfs de vertrouwenscommissie van eind 1993, begin1994 bestaat wat betreft de geheimhouding nog steeds. Het is nu nog steeds niet toegestaan te vermelden wie toen als kandidaat naar de vacature hebben gesolliciteerd. Ook de stukken betreffende de werkwijze zijn geheim en zelfs de plaats van onderhandelingen is "top secret"

.
…en geen referendum
Tijdens de bovengenoemde Raadsvergadering bracht de PvdA een voorstel in voor het houden van een raadplegend referendum. Daarin zou de burgers van Enschede een tweetal kandidaten worden voorgesteld, uit wie de bevolking zijn voorkeur zou kunnen uitspreken. Bij de stemming in de Raad is gebleken dat de meerderheid niet wil meewerken aan het houden van een referendum.

Van onze kant zijn een aantal nadelen opgesomd, die aan een dergelijke procedure kleven. Een belangrijk argument is, dat bij een voordracht van twee personen een wellicht zeer goede kandidaat niet zal solliciteren, om niet het risico te lopen als tweede te worden afgewezen. Een zeer populaire kandidaat behoeft per definitie niet ook de beste voor Enschede te zijn. En wij willen de beste burgemeester voor Enschede!

Met belangstelling en plezier zal uw fractievoorzitter opnieuw medewerking verlenen aan een goede procedure voor de nieuw te benoemen burgemeester van Enschede.

Jan van der Graaf, fractievoorzitter 
E-mail: j.vd.graaf@enschede.nl


Buurtkamer Stroinkslanden geopend

Donderdag 28 oktober werd de Buurtkamer Stroinkslanden geopend. Na de Buurtkamer in de Helmerhoek is dit de tweede ontmoetingsruimte voor ouderen van 55 jaar en ouder in deze vorm in Enschede. De buurtkamer is voor Nederland een uniek initiatief. De buurtkamers worden gerund door een groep vrijwilligers, ondersteund door de Vereniging Humanitas. Daaronder bevinden zich mensen van alle leeftijden, maar opvallend genoeg ook een aantal ouderen. Daarnaast zorgt een woningbouwcorporatie voor huisvesting en geven zorg- en welzijnsinstellingen de nodige informatie in de buurtkamers door aan de ouderen.

De buurtkamer aan de Hesselinklanden is met medewerking van de ouderen zelf ingericht en ziet er heel gezellig en warm uit. Ouderen kunnen even bijpraten in de huiskamer, koken in de keuken of leren omgaan met de computer, waarvoor een kamer boven is ingericht. De ervaring op de Helmerhoek leert, dat er veel belangstelling bestaat bij ouderen voor zo’n ontmoetingspunt en dat vooral de

Respect voor ouderen 
Als wethouder Zorg mocht ik de Buurtkamer samen met twee oudere vrijwilligers officieel openen. In mijn toespraak heb ik aandacht gevraagd voor de positie van ouderen in onze samenleving. Doordat jongeren het tegenwoordig zo druk hebben met hun werk, gezin en allerlei vrijetijdsactiviteiten schiet de aandacht voor ouderen er bij in. En men woont vaak op afstand, wat regelmatig bezoek in de weg staat. Zo ontstaat veel eenzaamheid en moet je je zorgen maken over mensen die naast de samenleving komen te staan.

Omdat een dag eerder de presentatie van de Nieuwe Bijbel Vertaling in de media veel aandacht trok, was dat een mooie gelegenheid om als wethouder van de ChristenUnie eens na te gaan, welke wijsheid over ouderen je aan dat oude Boek kunt ontlenen. Leuk ook bovendien om de oude taal van weleer eens te zetten tegenover de hedendaagse taal van de Nieuwe Bijbel Vertaling. Ik vond de volgende teksten:

  • Sta op voor oude mensen en betoon hun respect. Toon ontzag voor je God. Ik ben de HEER. (Leviticus 19 : 32)
  • Kleinkinderen zijn voor grootouders de kroon op hun leven, kinderen zijn trots op hun voorouders. (Spreuken 17 : 6)
  • Luister naar je vader, hij die je verwekt heeft, veracht je moeder niet wanneer ze oud is. (Spreuken 23 : 22)

Wat leer je hier nu uit? Allereerst dat ouderen respect verdienen, want aan hen dank je tenslotte je leven. Verder dat de band met kinderen heel belangrijk is. De eigen kinderen, maar ook andere mensen van de jongere generatie. Wij zijn als samenleving veel aan de oudere generatie schuldig: laat ze dan niet in de steek.

Welzijn als overheidstaak
Voor ouderen is, naast hun gezondheid, welzijn erg belangrijk. Dan gaat het vaak om simpele dingen als: gezelligheid, andere mensen ontmoeten, elkaars verhalen delen. Gezelligheid is een echt Nederlands woord, dat woord gebruikten de bijbelschrijvers nog niet. Welzijn vind je wel op verschillende plaatsen terug in de Bijbel. Toen ik naar welzijn zocht, kwam ik tot mijn verrassing bij Romeinen 13 terecht, de bekende tekst over de rol van de overheid. Daar staat letterlijk: "…de overheid staat in dienst van God en is er voor uw welzijn."

De overheid, ook de gemeente, heeft dus een belangrijke taak als het gaat over het welzijn van zijn burgers. De overheid moet de samenleving voorgaan en stimuleren in het organiseren van welzijn, zeker als het om ouderen gaat. Daarom is het ook zo goed, dat een initiatief als de Buurtkamer vanuit het stadsdeel Zuid, als onderdeel van die overheid, is opgezet.

Aan het eind van mijn toespraak heb ik alle betrokkenen gefeliciteerd met de nieuwe Buurtkamer. In het bijzonder natuurlijk de ouderen in Stroinkslanden, die er nu een mooie ontmoetingsruimte bij hebben. Maar zeker ook de vrijwilligers, die invulling geven aan die oude waarden, dat je vanzelfsprekend hoffelijk bent tegenover oudere mensen en hen met respect behandelt.

Tymon de Weger, wethouder 
E-mail:
t.d.weger@enschede.nl 


Vuurwerkopslag in woonwijken

Begin oktober is er opnieuw aandacht gevraagd voor de opslag van consumentenvuurwerk in de woonomgeving. Terecht is daarbij aandacht gevraagd voor de zorg om de risico’s. Bewoners die in de directe omgeving van winkels wonen, maken nu bezwaar. Volgens de nieuwe voorschiften mag consumentenvuurwerk alleen onder strenge voorwaarden opgeslagen en verkocht worden.

Wethouder Le Loux heeft bovendien met de vuurwerkhandelaren een extra afspraak gemaakt de opslag van vuurwerk te beperken tot de drie weken voor de jaarwisseling. Dat is opgenomen in een convenant, dat door het college van B en W inmiddels is vastgesteld. Naar wij aannemen zal deze afspraak tot een zekere geruststelling leiden. Dit neemt niet weg dat de lokale overheid door middel van controle en handhaving permanente aandacht heeft voor de vuurwerkopslag. Daarnaast is het goed dat bewoners alert zullen blijven op wat er in hun woonomgeving gebeurt.

Via de Parlementaire Nieuwsbrief kwam het bericht dat het ministerie van VROM een wettelijk besluit heeft genomen over de veiligheid van bedrijven, die een risico vormen voor personen buiten het bedrijfsterrein. Dit bericht is te lezen op internet onder www.overheidsinformatie.nl/default.asp?orgidt=Org_015811, waar de beknopte tekst is weergegeven.

Jan van der Graaf,
fractievoorzitter
E-mail:
j.vd.graaf@enschede.nl


De luchthaven in onderzoek

In de achter ons liggende periode is in onze Nieuwsbrief meermalen aandacht besteed aan de plannen voor de luchthaven Twente, nu Defensie op termijn met de Vliegbasis uit Twente vertrekt. Van verschillende zijden bereiken de Twentse lokale overheden onderzoeksrapporten en plannen over de toekomst van de luchthaven. Deze plannen zijn goed onderbouwd met de voor- en nadelen van een eventuele doorstart van de luchthaven. Al eerder kwamen wij tot de conclusie dat, wanneer deze luchthaven verdwijnt, er nimmer een mogelijkheid zal komen om er opnieuw te kunnen "starten". 

Luchtverkeer vindt al vanaf begin vorige eeuw op deze plek plaats. Later is er in de omgeving van de luchthaven allerlei woningbouw ontwikkeld, die inmiddels voorzien zijn van extra voorzieningen in de vorm van geluidsisolatie. Daarnaast is recent nog fors geïnvesteerd in het onderhoud van de start- en landingsbanen. Met andere woorden: er blijft een flink kapitaal aan infrastructuur voor het luchtverkeer liggen, wanneer het militaire gebruik is beëindigd. 

De mening van de politiek
Nu het onderzoeksrapport is gepresenteerd, zal de politiek zich hierover moeten uitspreken. We rekenen op een goede heldere discussie over redelijke standpunten, waarbij we zeker ook de economische aspecten, waar onder werkgelegenheid en de investeringen in de regio, zullen betrekken.

Jan van der Graaf, fractievoorzitter
E-mail:
j.vd.graaf@enschede.nl


Bekijk onze website

Op www.enschede.christenunie.nl vindt u een schat aan informatie over de activiteiten van de fractie, de wethouder en het bestuur van de ChristenUnie in Enschede. Maar ook gebedspunten, informatie over de verkiezingsuitslagen en het laatste nieuws. 

We houden de website voortdurend actueel. Surf regelmatig naar www.enschede.christenunie.nl en blijf op de hoogte van ons werk.
 

Redactie Nieuwsbrief



Agenda
  • donderdag 11 november 2004: Openbare fractievergadering ChristenUnie, kamer 73 stadhuis (aanvang 19.30 uur)
  • maandag 15 november 2004: Raadsvergadering, Raadszaal stadhuis (aanvang 19.00 uur)



Contact

Fractie
Wethouder
Bestuur
  • Voorzitter a.i.: vacant
  • Secretaris: Francijn Brouwer-Weemhoff (053 – 4 36 07 36), j.f.brouwer@hetnet.nl
  • Penningmeester: Peter-Jan van Tuil, (053 - 4 33 79 95), pjtuil@home.nl
Internet



Colofon

De Nieuwsbrief ChristenUnie Enschede is een uitgave van de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie in Enschede. De Nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar. 
© Overname van artikelen met bronvermelding toegestaan. 
Archief Nieuwsbrief
De verschenen Nieuwsbrieven zijn te vinden op internetpagina van de fractie: www.enschede.christenunie.nl


Aanmelden / afmelden (gratis) abonnement Nieuwsbrief

Wilt u zich aanmelden voor een gratis abonnement op deze Nieuwsbrief? 
Vul eenvoudig uw emailadres in op onze website www.enschede.christenunie.nl
in de rubriek Nieuwsbrief, rechtsonderaan op de startpagina.

« Terug

Archief > 2004 > oktober

Geen berichten gevonden