Geen referendum over opvolging van Mans

dinsdag 26 oktober 2004 20:27

Er komt geen referendum over de benoeming van de nieuwe burgemeester van Enschede. Tevens besloot de Enschedese gemeenteraad gisteravond de vertrouwenscommissie te beperken tot vijf personen.
De procedure voor de benoeming van een nieuwe burgemeester kende gisteravond een tumultueus begin. De fractie van de Stadspartij verliet zelfs demonstratief de raadsvergadering. De andere grote verliezer was de PvdA: het voorstel voor een referendum werd weggestemd.
De twee andere collegepartijen, CDA en ChristenUnie, zagen een referendum niet zitten. Volgens CU-voorman J. van der Graaf zou zo’n procedure bepaalde kandidaten zelfs kunnen afschrikken.

Uit: Tubantia van dinsdag 26 oktober 2004.

ENSCHEDE - Er komt geen referendum over de benoeming van de nieuwe burgemeester van Enschede. Tevens besloot de Enschedese gemeenteraad gisteravond de vertrouwenscommissie te beperken tot vijf personen.

Voor de fractie van de Stadspartij was dat aanleiding om de vergadering demonstratief te verlaten. Het voorstel om de burgers van Enschede via een raadplegend referendum de opvolger van burgemeester J. Mans te laten kiezen uit twee kandidaten werd verworpen met zestien stemmen vóór (PvdA, Stadspartij, fractie Liedtke/Cegerek en Burgerbelangen) en twintig tegen (CDA,VVD, ChristenUnie en GroenLinks). 

De samenstelling van de vertrouwenscommissie leidde tot heftig gekrakeel. De Stadspartij wilde dat alle negen fracties in die commissie vertegenwoordigd zouden worden, maar kreeg daarvoor alleen steun van de eenmansfractie van Burgerbelangen. De overige fracties wilden een kleine en slagvaardige commissie. Uit protest tegen deze ‘ondemocratische’ gang van zaken liepen de vier leden van de Stadspartij boos weg.


Stadspartij loopt weg
Raad wil opvolger Mans zelf kiezen

ENSCHEDE - De procedure voor de benoeming van een nieuwe burgemeester kende gisteravond een tumultueus begin. De fractie van de Stadspartij verliet zelfs demonstratief de raadsvergadering. De andere grote verliezer was de PvdA: het voorstel voor een referendum werd weggestemd.

De huidige burgemeester J. Mans gaat per 1 mei 2005 met pensioen. Om zijn opvolging te regelen moest gisteravond een zogenaamde vertrouwenscommissie worden gekozen. Het voorstel was om de samenstelling van die commissie te beperken tot vijf personen. Dat zou dus betekenen dat vier van de in totaal negen fracties in de gemeenteraad niet vertegenwoordigd zouden worden.

De Stadspartij verzette zich daar heftig tegen. Fratievoorzitter F. Lammerink noemde het ‘belachelijk’ en ‘ondemocratisch’ dat daarmee een kwart van de raad buitenspel zou worden gezet. Hij maakte daarbij zelfs de vergelijking met het vroegere systeem van apartheid in Zuid-Afrika. De voorman van de Stadspartij eiste dat alle negen fracties een afgevaardigde in de vertrouwenscommissie zouden krijgen. Hij kreeg daarin echter alleen steun van de eenmansfracties van Burgerbelangen en (schriftelijk) van D66.

De overige fracties hielden voet bij stuk: negen leden zou veel te veel worden, een vertrouwenscommissie moet ‘klein en slagvaardig’ zijn. Het amendement van de Stadspartij werd zodoende met vijf stemmen vóór en 31 tegen verworpen. Uit protest verlieten Lammerink c.s. daarop de raadszaal.

Uiteindelijk werden M. van Hees (PvdA), B. Heeringa (CDA), S. van der Aa (VVD), J. van der Graaf (ChristenUnie) en J. van der Zee (GroenLinks) gekozen als leden van de vertrouwenscommissie.

Daarvóór had het debat al geleid tot een stevige botsing binnen de coalitie, met aan de ene kant PvdA en Burgerbelangen en aan de andere kant CDA en ChristenUnie. Aanleiding vormde het voorstel om een raadplegend referendum te houden. Dat zou inhouden dat de burgers van Enschede uit twee kandidaten de opvolger van Mans zouden mogen kiezen.

PvdA-fractievoorzitter M. van Hees hield een vurig pleidooi voor zo’n referendum. Maar binnen de coalitie kreeg ze alleen steun van Burgerbelangen. De twee andere collegepartijen, CDA en ChristenUnie, zagen een referendum niet zitten. Volgens CU-voorman J. van der Graaf zou zo’n procedure bepaalde kandidaten zelfs kunnen afschrikken. Ook de VVD wilde de keuze overlaten aan de gemeenteraad. Volgens fractievoorzitter G. Haisma is een referendum niet meer dan een ‘fopspeen’ omdat de burgers slechts kunnen kiezen uit twee ‘voorgekookte’ kandidaten.

Uiteindelijk werd het voorstel met een kleine meerderheid verworpen: 16 stemmen vóór (PvdA, Stadspartij, Burgerbelangen en fractie Liedtke/Cegerek) en twintig tegen (CDA, VVD, ChristenUnie en GroenLinks).

Tot slot werd gisteravond de profielschets voor de nieuwe burgemeester aangenomen. Over politieke kleur, geslacht en leeftijd worden daarin geen uitspraken gedaan. Maar van de kant van GroenLinks, D66 en fractie Liedtke/Cegerek werd al gesteld dat ze het zouden toejuichen als de opvolger van Mans een vrouw zou zijn

« Terug

Archief > 2004 > oktober

Geen berichten gevonden