Nieuwsbrief 3-7

vrijdag 17 oktober 2003 16:31

Nieuwsbrief ChristenUnie Enschedeoktober 2003 - jaargang 3, nummer 7Inhoud: Een Roze Week in Enschede?
 Bezuinigingen in 2004
 Commissie akkoord met nieuwe subsidiebanen
 Hadassa Ytsma trouwt met Jan Willem Meijer
 Bekijk regelmatig onze website
 Agenda fractie ChristenUnie
 Colofon

Nieuwsbrief ChristenUnie Enschede

oktober 2003 - jaargang 3, nummer 7

Inhoud:

 Een Roze Week in Enschede?
 Bezuinigingen in 2004
 Commissie akkoord met nieuwe subsidiebanen
 Hadassa Ytsma trouwt met Jan Willem Meijer
 Bekijk regelmatig onze website
 Agenda fractie ChristenUnie
 Colofon



Een Roze Week in Enschede?

De fractie van de ChristenUnie in Enschede heeft gemeend om - vooruitlopende op eventuele plannen voor een Roze Zaterdag volgend jaar - een gesprek te voeren over de ophanden zijnde plannen met de organisatoren van de Stichting EnscheGay 2004 (i.o.). Naar christelijke gewoonte van hoor en wederhoor is op basis van wederzijds respect aangegeven wat onze standpunten zijn en hebben wij aangehoord wat de organisatie dacht over de invulling van de Roze Week in juni 2004 en de daaraan gekoppelde Roze Zaterdag. Dus niet vooraf al ons standpunt aan de pers meegedeeld, maar eerst nadat met de initiatiefnemer was gesproken. Wij hebben als fractie duidelijk laten weten dat we respect hebben voor andersdenkenden, maar dat wij vraagtekens zetten bij de noodzaak om aan dit deel van de bevolking nog zulke specifieke aandacht te besteden.

Ons wordt verweten dat wij bij dit gesprek niet de tegenstanders, cq de Stadspartij, hebben betrokken. Dit leek ons in de richting van de initiatiefnemer geen goede zaak, aangezien het standpunt van deze mensen al duidelijk in de media was verwoord. Uit de diverse publicaties in de media is de indruk gewekt dat wij iets gezamenlijk zouden organiseren. Niets is minder waar. Uit de persverklaring kan worden opgemaakt dat wij gelijktijdig in de binnenstad van Enschede plannen hebben om een bijeenkomst te houden waar een of meer sprekers het standpunt van de ChristenUnie zullen uitdragen. Hoe dit nog vorm zal krijgen is nog niet nader ingevuld. Nadrukkelijk is door ons tijdens dat gesprek gesteld dat wij vanuit de Bijbel als het Woord van God de in de schepping gegeven opdracht aan man en vrouw de norm is voor de samenleving.

Uit een recente publicatie hebben we vernomen dat de organisatie van deze Roze Week in juni 2004 nog niet zeker is en dat de plannen nog niet verder zijn uitgewerkt. Wat wel duidelijk is dat de Folkloreade, welke in dezelfde week was gepland en al jaren in Enschede wordt georganiseerd, is uitgeweken naar een week eerder met alle daaraan verbonden extra kosten. We wachten met spanning de verdere ontwikkelingen af en zullen als christenen ons standpunt duidelijk weergeven op de manier en op een moment dat zich daar bij uitstek voor zal lenen.

Jan van der Graaf, fractievoorzitter
j.vd.graaf@enschede.nl

Klik hier voor de complete tekst van de gezamenlijke Persverklaring van de ChristenUnie Enschede en de Stichting EnscheGay 2004 (i.o.)

Bezuinigingen in 2004

In de Gemeenteraad van 23 juni is de programmabegroting 2004-2007 vastgesteld. Met de nodige moeite lukte het om deze begroting voor het jaar 2004 sluitend te krijgen. Omdat deze begrotingsbesprekingen zo vroeg in het jaar plaats vonden, waren de uitkomsten van de Miljoenennota en ook van de zogenaamde juni- en septembercirculaire (van het Rijk) nog niet bekend. Daarna zouden we (de Raad) nadat deze gegevens bekend waren opnieuw praten over de invulling van eventuele bezuinigingen en de hoogte van de gemeentelijke belastingen vaststellen.

Het zware weer, dat uit Den Haag verwacht werd is inderdaad gekomen. Er wordt door het Rijk fors bezuinigd op de Bijzonder Bijstand, op de WIW/ID-banen in combinatie met de nieuwe Wet Werk en Bijstand, en op het Gemeentefonds in zijn algemeenheid. Daarnaast komen er nog enkele verminderingen zoals b.v. bij de DCW (sociale werkvoorziening). Een klein lichtpuntje is dat er wat meer geld komt voor een kwaliteitsslag voor onderwijsgebouwen en voor kennisvernieuwing.

Een aantal bezuinigingen gaat het Rijk rechtstreeks de burgers in rekening brengen. Zoals de daling van de huursubsidie en de eigen bijdrage in de ziektekosten. Hier heeft de gemeente geen bemoeienis mee, maar deze maatregelen treffen wel heel erg de zwaksten van onze burgers. De regering is van ook plan de Onroerend Zaakbelasting (OZB) voor het huurdersgedeelte van de woningen af te schaffen. Veel mensen met een minimum of daarboven, zoals b.v. studenten, AOW’ers zonder of met weinig pensioen en bijstandstrekkers profiteren hiervan absoluut niet, daar ze dit nu niet betalen en dus ook geen vermindering krijgen. Voor de minder armen en de rijken onder ons betekent dit wel een lastenverlichting, terwijl deze het niet zo nodig hebben. Werkelijk een absurde maatregel. Daarnaast verliezen de gemeenten weer een deel van hun zelfstandigheid. We hopen van harte, dat de Tweede Kamer hier een stokje voor steekt.

Gelukkig kiest ons College van Burgemeester en Wethouders een andere invalshoek. In de eerste plaats wil het college de kwijtscheldingsmogelijkheden verruimen, door de woonlasten over een periode van 5 jaar naar nul af te bouwen! In de tweede plaats wordt er een langdurigheidtoeslag ingevoerd. Dit houdt in dat mensen, die gedurende 5 jaar een absoluut minimum aan uitkering hebben een toeslag krijgen. In de derde plaats zal de DCW, die onredelijk gekort wordt door de Rijksmaatregelen, gecompenseerd worden.

Een aantal maatregelen voert het college weer op, die de Raad in juni niet wilde. Dit zijn b.v. sportactivering, bezoek kinderen aan Natuureducatie en Museum, en bijdrages voor zwemonderwijs. Het betreft hier bezuinigingen die voornamelijk de niet-minima betreffen. De grootste bezuiniging treft echter het budget van de bijzondere bijstand, van 5,8 naar 3 miljoen euro per jaar! Er worden een aantal maatregelen voorgesteld, die rechtstreeks niet al te veel gevolgen hebben voor de minima, zoals: stopzetten van de Enschede Pas en klussendienst, e.d. Een aantal zaken kunnen niet meer uit de bijzondere bijstand betaald worden, maar uit de algemene middelen, zoals bijvoorbeeld de bijdrage aan Humanitas, Leger des Heils en de kosten maatschappelijke opvang van uitgeprocedeerden.
Al deze maatregelen zullen we nog bespreken in onze fractievergadering en daarna in de gemeentelijke commissies, waarna zoals gebruikelijk besluitvorming in de Raad volgt.

Pier Datema, raadslid
p.datema@enschede.nl

Commissie akkoord met nieuwe subsidiebanen

Op 9 oktober stemde de raadscommissie Economie in met het collegevoorstel om de bestaande I&D- en WIW-banen om te zetten in nieuwe tijdelijke uitstroombanen. Wel hikt een deel van de commissie aan tegen het vragen van een eigen bijdrage van de werkgevers, waarmee het college een aanzienlijk aantal banen mee in stand wil houden. De coalitiepartijen PvdA, het CDA en de ChristenUnie volgden het college in zijn plannen, die nu verder uitgewerkt worden in een door de Raad vast te stellen verordening.

De komst van de nieuwe Wet Werk en Bijstand (WWB) per 1 januari 2004 en de forse bezuinigingen van het Rijk op de budgetten van gesubsidieerde arbeid maken het noodzakelijk dat de Gemeente Enschede het beleid ten aanzien van gesubsidieerde arbeid opnieuw vormgeeft. Om de rijksbezuinigingen op te kunnen vangen heeft het college van B&W besloten fors in te zetten op uitstroom uit de bijstand. Om dat doel te bereiken worden vanaf 1 januari 2005 nieuwe vormen van gesubsidieerde arbeid ingezet.

De vacaturestop op de ‘huidige’ banen wordt gehandhaafd. Hierdoor kunnen de bezuinigingen (gedeeltelijk) worden opgevangen en komt er op termijn ruimte voor de inzet van nieuwe vormen van gesubsidieerde arbeid. Het aantal huidige banen zal door de vacaturestop en natuurlijk verloop slinken van 1686 banen in juli 2003 tot 446 in 2011. Daar staat tegenover dat er vanaf 2005 weer nieuwe vormen van gesubsidieerde arbeid ingezet kunnen worden. In 2005 gaat het dan om 350 banen oplopend tot 900 banen in 2011 (waarvan 200 stageplekken met behoud van uitkering). Deze nieuwe banen zijn meer dan in het verleden gericht op uitstroom uit de uitkering. Ze zijn tijdelijk van aard en nadrukkelijk gekoppeld aan een reïntegratietraject.

De subsidie die werkgevers ontvangen wordt verlaagd. Daarbij maakt het college onderscheid tussen werkgevers die in staat geacht worden een flink deel (uiteindelijk 50%) van de banen zelf te kunnen financieren en werkgevers, voor wie de gesubsidieerde arbeid een belangrijke pijler is voor het voortbestaan van hun maatschappelijk belangrijke dienstverlening.

De sectoren, welke het meest worden ontzien zijn beheer openbare ruimte, veiligheid en toezicht, welzijn/sociaal cultureel werk en maatschappelijke opvang. Vanaf 1 januari 2005 bedraagt de eigen bijdrage voor deze sectoren 10% van de totale kosten. Vanaf 1 januari 2006 geldt een eigen bijdrage van 20%. Gemiddeld komt een eigen bijdrage van 10% neer op € 1.800,- per persoon per jaar.

Voor de sectoren onderwijs, zorg, overheid/gemeente, sport, marktsector, kunst/cultuur en kinderopvang geldt een eigen bijdrage in de totale kosten van 20%, oplopend met 10% per jaar tot een eigen bijdrage van 50% met ingang van 1 januari 2008. Gemiddeld komt een eigen bijdrage van 20% op € 3.600,- per persoon per jaar.

Het jaar 2004 ziet het college als een overgangsjaar waarin de eigen bijdrage nog niet verhoogd wordt. De Gemeente biedt hiermee de werkgevers tijd om de veranderingen op te nemen in hun begroting van 2005.

Tymon de Weger, wethouder
t.d.weger@enschede.nl

Hadassa Ytsma trouwt met Jan Willem Meijer

Op vrijdag 10 oktober jl. trad ons raadslid Hadassa Ytsma in het huwelijk met Jan Willem Meijer. Het huwelijk werd ’s middags om 13.00 uur ten stadhuize voltrokken door onze ‘eigen’ ambtenaar van de burgerlijke stand: Jan van der Graaf. Tijdens de kerkdienst aan het begin van de avond waren heel wat leden van de gemeenteraad aanwezig.

Het zal even wennen zijn dat Hadassa in de raad voortaan aangesproken wordt met mevrouw Meijer-Ytsma! Dat betekent nieuwe naambordjes en een nieuw e-mail adres…

Hadassa en Jan Willem zijn even uit beeld en genieten van hun huwelijksreis. Wij wensen het jonge echtpaar Gods zegen toe op hun verdere levensweg.

Bekijk regelmatig onze website

Op www.enschede.christenunie.nl vindt u een schat aan informatie over de activiteiten van de fractie, de wethouder en het bestuur van de ChristenUnie in Enschede. Maar ook gebedspunten en informatie over de verkiezingsuitslagen en het laatste nieuws. We houden de website voortdurend actueel.

Surf regelmatig naar www.enschede.christenunie.nl en blijf op de hoogte van ons werk.


Agenda fractie ChristenUnie Enschede


o donderdag 6 november 2003:
Openbare fractievergadering ChristenUnie, kamer 73 stadhuis (aanvang: 19.30 uur)
o maandag 10 november 2003:
Raadsvergadering, in het stadhuis (aanvang 19.00 uur)
o donderdag 11 december 2003:
Openbare fractievergadering ChristenUnie, kamer 73 stadhuis (aanvang: 19.30 uur)
o maandag 15 december 2003:
Raadsvergadering, in het stadhuis (aanvang 19.00 uur)

Colofon


De Nieuwsbrief ChristenUnie Enschede is een uitgave van de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie in Enschede.
De Nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar.
© Overname van artikelen met bronvermelding toegestaan.

Aanmelden / afmelden (gratis) abonnement:
nieuwsbrief@christenunie-enschede.nl

Internet:
Website ChristenUnie (landelijk): www.christenunie.nl
Website ChristenUnie Enschede: www.enschede.christenunie.nl

E-mailadressen fractie en wethouder ChristenUnie:
o Jan van der Graaf, fractievoorzitter (053 – 4 31 54 74) j.vd.graaf@enschede.nl
o Pier Datema, raadslid (053 – 4 30 60 97) p.datema@enschede.nl
o Hadassa Ytsma, raadslid (053 – 4 33 60 35) h.ijtsma@enschede.nl
o Tymon de Weger, wethouder (053 – 481 80 05) t.d.weger@enschede.nl

E-mailadressen bestuur ChristenUnie:
o Voorzitter: momenteel vacant
o Secretaris: M. J. C. Boer, mouris.boer@12move.nl, (053 - 4 34 01 94)
o Penningmeester: P. J. van Tuil, pjtuil@home.nl, (053 - 4 33 79 95)

Archief Nieuwsbrief:
De verschenen nieuwsbrieven zijn te vinden op internetpagina van de fractie: www.enschede.christenunie.nl

« Terug

Archief > 2003 > oktober

Geen berichten gevonden