Vijf centra voor Jeugd en Gezin - TC Tubantia 10-06-2008

dinsdag 10 juni 2008 21:38

ENSCHEDE - De stad Enschede moet vijf Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) krijgen, waar ouders terecht kunnen met problemen en vragen over de opvoeding van hun kinderen. Het eerste moet in september al open gaan en komt in de bibliotheek aan de Pijpenstraat De overige vier CJG's zijn eind 2010 in de stadsdelen gepland. Daar worden ze gekoppeld aan de Brede Scholen. Er is gekozen voor de wijken Roombeek, Stroinkslanden-Zuid, Eschmarke en Velve-Lindenhof. Waarom? Hier wonen veel jonge gezinnen of bestaan volgens de gemeente een meer dan gemiddeld aantal opvoedingsvragen.

Op de langere termijn (2011-2015) wil de gemeente zelfs in elke brede school of woonzorgzone in de stad een CJG. Daarbij gaat het dan om veertien nieuwe loketten. Of dat gaat lukken, en zeker in het tempo dat de gemeente voorstaat, valt op dit moment nog te betwijfelen. Dit is vooral afhankelijk van de vraag of er voldoende geld beschikbaar is. Met de oprichting van de CJG's plus een pakket aanvullende maatregelen in de sfeer van opvoeding en zorg is een kleine 20 miljoen euro gemoeid. Dit jaar wil de gemeente 4.3 miljoen euro uitgeven. Daar is al dekking voor. De begroting van 2009 tot en met 2011 vertoont echter een jaarlijks tekort van telkens rond de 5 miljoen euro. De behandeling van de begroting komt de politiek over dit probleem te spreken en wordt duidelijk of er extra geld komt.

Zeker is dat de centra er moeten komen. Het plan van minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) dat wordt gedragen door het kabinet voorziet in een landelijke dekking van CJG's. Enschede heeft de minister uitgenodigd om in september het eerste centrum in de stad te komen openen.

Dat valt samen met de organisatie van de Enschedese Week van het Gezin van 8 tot 12 september. In die week moet elke ouder in de stad worden geïnformeerd over het nieuwe initiatief en moet duidelijk worden wat hij of zij daar aan kan hebben.

Een CJG moet laagdrempelig zijn. Het loket moet het taboe over opvoedvragen doorbreken. Ouders moeten er ook voor meer algemene informatie terecht kunnen. Over bijvoorbeeld schoolkeuze, voorschoolse activiteiten of vrijetijd.

« Terug

Archief > 2008 > juni

Geen berichten gevonden