ChristenUnie Enschede bezoekt Aramese Beweging voor Mensenrechten

zaterdag 22 maart 2008 21:17

Op 6 maart organiseerde de Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM) een bijeenkomst met als thema de mensenrechtensituatie van Aramese christenen in Irak. De situatie van deze christenen wordt alsmaar zorgelijker. Sinds de eerste golfoorlog is hun aantal met driekwart afgenomen en zij worden steeds meer bedreigd en verdrukt.

 

Aramese christenen zijn veelvuldig slachtoffer van de terreur in Irak. Meisjes en vrouwen worden verkracht, kerken in brand gestoken en priesters ontvoerd en vermoord, zo vertelde Aziz Aygur, de voorzitter van de ABM. Dit werd de afgelopen weken pijnlijk geïllustreerd door de ontvoering van aartsbisschop Rahho. Zijn lichaam werd afgelopen week dood gevonden in de buurt van Mosul.

Ook Joel Voordewind (Tweedekamerlid voor de ChristenUnie) uitte zijn zorgen over de situatie in Irak. Hij vertelde de aanwezigen dat hij direct nadat de ontvoering van de aartsbisschop bekend werd, contact heeft opgenomen met minister Verhagen van Buitenlandse Zaken. Ook gaf hij aan hoe hij tijdens zijn laatste bezoek aan Irak er op gewezen werd dat christenen in Irak door middel van kruisigingen ter dood worden veroordeeld. Verder stond hij stil bij de problematiek om financiële hulp ook bij deze kwetsbare groep terecht te laten komen en gaf hij aan hoe de ChristenUnie op landelijk niveau zich inzet voor deze christenen.

Sinds 1915, toen de genocide op Aramese christenen plaatsvond, zijn veel Aramese christenen uitgeweken naar Nederland. Ze vestigden zich voor een groot deel in Enschede. Dat maakt hun zorgen ook onze zorgen en deze problematiek voor de Enschedese gemeenteraad van belang.

Bernard Veldkamp

Nb. Voor een overzicht van de activiteiten van de ABM kunt u terecht op hun website: http://www.aramesebeweging.nl/.

« Terug

Archief > 2008 > maart

Geen berichten gevonden