Leeftijdsgrens voor growshops gevraagd - TC Tubantia 19-09-2007

woensdag 19 september 2007 23:28

ENSCHEDE - Burgemeester P. den Oudsten laat uitzoeken of de gemeente bevoegd is om een leeftijdsgrens in te stellen voor bezoekers van grow-, smart- en headshops. Die toezegging deed hij deze week in de stedelijke commissie aan J. van Houdt (ChristenUnie).

Directe aanleiding was de behandeling van het collegevoorstel om het vergunningstelsel voor grow-, smart- en headshops aan te scherpen. Aan de eigenaren van dergelijke winkels worden strengere eisen gesteld. Ondernemers met bijvoorbeeld een crimineel verleden komen niet in aanmerking voor een vergunning. Met deze aanpak verwacht het college van B en W het aantal winkels dat gerelateerd is aan het gebruik van soft drugs terug te kunnen dringen.

Een poging van VVD-raadslid F. Uçar om de raad te verleiden tot een principiële stellingname ('gaan we gedogen of legaliseren') liep spaak. Een meerderheid van de commissie wenste zich te beperken tot het collegevoorstel. Duidelijk was wel dat de lijn van B en W gesteund wordt door de raad. "Deze lijn past ons", benadrukte CDA-voorman P. Welman.

Dat er meer regelgeving nodig is om overlast tegen te gaan, neemt de raad in dit specifieke geval voor lief. Momenteel 'functioneren' er volgens Den Oudsten zeventien van deze shops in Enschede. "Ik wil niet alle eigenaren over één kam scheren. Maar waar vergunningen functioneren, verdwijnen spontaan winkels."

Den Oudsten kan zich wel iets voorstellen bij de ongerustheid van de ChristenUnie over het ontbreken van een leeftijdsgrens. Maar: "Volgens mij passen we hier het wettelijk maximale controlemiddel toe."

« Terug

Archief > 2007 > september

Geen berichten gevonden