Nieuwsbrief ChristenUnie Enschede 7-3

maandag 14 mei 2007 22:30

Nieuwsbrief ChristenUnie Enschede

Mei 2007 - jaargang 7, nummer 3

Inhoud: 

    • Die u roept, is getrouw; Hij zal het ook doen!
    • Van Houdt nieuwe fractievoorzitter ChristenUnie Enschede
    • Het ATC
    • Alifa
    • Belevenissen van een raadslid in Manchester
    • Van onze man in New York

      en verder: 
    • Forum ChristenUnie Enschede
    • Bekijk onze website! 
    • Contact
    • Colofon 
  •  

Picture (Metafile)

Die u roept, is getrouw; Hij zal het ook doen!

De woorden hierboven geven goed weer hoe "de kersverse fractievoorzitter van de ChristenUnie" zich voelt. Na vanaf 2001 meegedraaid te hebben in de fractie, voer je ineens het woord namens diezelfde fractie in de Stedelijke Commissie en word je op deze wijze geintroduceerd. Wat is het snel gegaan na de afgelopen gemeenteraads- verkiezingen. Commissielid, zwangerschapsverlofraadslid en ineens sta je, niet door eigen verdienste maar door de kracht die je hiertoe gegeven wordt, in een rijtje van illustere namen als Spruijt, Van der Graaf en De Weger. Nota bene je vroegere voorbeelden.

Langs deze weg wil ik iedereen bedanken die mij met deze gang van zaken geluk en bovenal Gods onmisbare Zegen hebben toegewenst. Bedankt voor het vertrouwen dat hieruit naar voren kwam. Ik hoop dit waar te kunnen maken. Dat kan ik natuurlijk niet alleen. In een kleine fractie als de onze waar het werk veel is, ben je niets zonder de steun van je collega raadslid; Hadassa Meijer, die weer helemaal terug is van weggeweest met direct een unaniem aangenomen kaderstellende motie in haar eerste raadsvergadering! Klasse Hadassa. Daarnaast ook de steun van ons commissielid, Wim Tekkelenburg, die bij geen enkele stadsdeelcommissie vergadering verstek laat gaan en ook die van de steunfractieleden Han, onze financiele man, Joke met het sociale gezicht en sinds kort ook Bernard, onze man in Washington, zijn het vermelden meer dan waard! Stuk voor stuk toppers om mee samen te mogen werken en ons steentje bij te dragen aan het bestuur van de stad.

Bovenal mogen wij als "Gideonsbende", zoals een gewaardeerd raadslid van de VVD ons eens treffend typeerde, ons gedragen weten door uw gebed en de onmisbare steun van boven. Ik wil dan ook afsluiten met waar ik mee begon. Regelmatig speelt mij de laatste tijd de treffende titel van dit stuk  door het hoofd: Die u roept, is getrouw; Hij zal het ook doen!  (1 Thessalonicenzen 5:24) Wat bevat de Bijbel toch veel wijsheid voor het dagelijkse leven en het bestuur van onze geliefde stad. Niet de waan van de dag, maar een richtsnoer, een fundament om met visie te bouwen aan de toekomst!

Jurgen van Houdt, fractievoorzitter.

j.v.houdt@enschede.nl

Picture (Metafile)

 

Van Houdt nieuwe fractievoorzitter ChristenUnie Enschede

Jurgen van Houdt (25) is door de fractie van de ChristenUnie Enschede aangewezen als nieuwe fractievoorzitter. Dit in verband met vertrek van Bernard Veldkamp, voor een studieverblijf van een half jaar, naar Amerika. Veldkamp heeft hiervoor ontslag aangevraagd en wordt als raadslid opgevolgd door Van Houdt. De 25-jarige bestuurskundige draait vanaf 2001 mee in de fractie en kwam recentelijk landelijk in het nieuws als het eerste 'zwangerschapsverlofraadslid' van Nederland, toen hij raadslid Meijer-IJtsma verving.

Jurgen van Houdt zijn beleidsterreinen worden de fysieke en de economische pijler en stadsdeel Centrum en de Toekomstvisie. Hadassa Meijer gaat zich weer bezighouden met de sociale pijler en stadsdeel Noord. Als commissielid van de ChristenUnie blijft Wim Tekkelenburg actief. Hij zal zich nu bezig gaan houden met de Stadsdeelcommissies Oost, West en Zuid.

woensdag 11 april 2007 07:23

Picture (Metafile)

 

Het ATC

Na het dreigende faillissement van het ATC lijkt er een oplossing gevonden te zijn. De ChristenUnie is enthousiast over het behoud van het ATC, want wij zien het als een waardevolle instelling voor onze stad.

Wie zonder startkwalificatie voor het bedrijfsleven de school voortijdig verlaat, heeft in onze huidige economie nauwelijks meer kans op een vaste baan. Wij zijn onder de indruk van de prestaties die door het ATC zijn behaald bij het begeleiden van deze moeilijke doelgroep en zijn dan ook blij dat er overeenstemming kon worden bereikt voor een doorstart. Het doel dat geen enkele jongere zonder startkwalificatie de school verlaat kunnen wij van harte ondersteunen.

Wel blijft de ChristenUnie zich afvragen of de problemen die voor het oude ATC golden, wel opgelost zijn met het nieuwe ATC. Er is sprake van mooie plannen, maar hoe gaat dit werken in de praktijk? Om de plannen pas eind 2008 te gaan evalueren vinden wij écht aan de late kant. Laten we vanuit onze verantwoordelijkheid als gemeentelijke overheid na maximaal een jaar kijken hoe het gaat en of de problemen daadwerkelijk zijn opgelost.

Jurgen van Houdt, fractievoorzitter.

j.v.houdt@enschede.nl

Picture (Metafile)

 

Alifa

De afgelopen maanden heeft de krant vol gestaan over de ontwikkelingen bij Alifa. Er zijn door verschillende verkeerde inschattingen grote tekorten ontstaan. Alifa zal dan ook flink moeten gaan bezuinigen. Daarnaast zal de gemeente eenmalig geld geven en geld lenen aan Alifa. Op deze manier zou Alifa te redden zijn. Alifa heeft zelf in de krant aangegeven dat dit geen gevolgen zou hebben voor de activiteiten.

Naar de mening van de ChristenUnie is dat onmogelijk. Daarom vonden wij het tijd worden dat we als raad duidelijke kaders mee geven aan het college. Wij hebben daartoe een motie ingediend (die te vinden is op onze website) die raadsbreed gesteund is. De motie vraagt om een analyse van de problemen in onze stad. Dat stelt ons als gemeenteraad in staat om duidelijk aan te geven welke problemen volgens ons de hoogste urgentie hebben. Daarna is ook beter na te gaan of de partijen echt hun afspraken na komen.

Hadassa Meijer, Raadslid

h.meijer@enschede.nl

Picture (Metafile)

Belevenissen van een raadslid in Manchester

Vier weken geleden zijn we als gemeenteraad van Enschede op werkbezoek geweest naar Manchester. Het was zeer interessant. Aan de ene kant zijn er veel parallellen te trekken tussen Manchester en Enschede omdat beide textiel steden zijn geweest. Manchester heeft ook zijn tijd nodig gehad om uit een diep dal te klimmen. Daarna gaan heel veel vergelijkingen niet meer op. Manchester is ongeveer drie keer zo groot als Enschede. Bovendien zijn in de tijd van de malaise veel gezinnen weggetrokken uit Manchester, waardoor er veel leegstand is. Dit geeft heel andere problemen dan wij hier kennen.

Het openbaar bestuur in Engeland is totaal anders ingericht als in Nederland. Er wordt veel nationaal beslist. Daarnaast moeten gemeenten vaak met elkaar concurreren om subsidies van de landelijke overheid te krijgen. Verder regelt de gemeente heel weinig. Elke particulier of sociaal initiatief wordt individueel uitgevoerd, er is weinig regie vanuit de gemeente. Aan de ene kant kan zorgt dit voor veel rommeligheid. Aan de andere kant wordt particulier initiatief ook gestimuleerd. Wij zijn er in Nederland aan gewend geraakt dat de overheid alles voor je regelt. Dit maakt vervolgens dat we als individuen weinig nadenken over het ontwikkelen van onze stad en onze bevolking.

Een voorbeeld dat mij erg getroffen heeft is de knowledge mills. Een knowledge mill is vrij vertaald een kennisfabriek. Een professor had het idee om te kijken naar wat vroeger de kracht van Manchester was en vergeleek de ontwikkeling van mensen in de fabrieken met de ontwikkeling van vandaag. Binnen een knowledge mill worden mensen met goede ideeën begeleid om het idee economisch interessant te maken, en het vervolgens te vermarkten. Bovendien kunnen mensen in de avonduren onderwijs te volgen, iets dat ze overigens zelf moeten betalen. De kennisfabrieken hebben binnen een jaar tijd al verschillende bedrijven opgeleverd. Wat mij vooral opviel was dat er geen cent subsidie aan besteed hoefde te worden omdat het initiatief als een commercieel bedrijf gerund wordt. De gemeente werkt alleen door middel van vergunningen mee aan dit initiatief.

Met de toekomstvisie ligt er voor ons denk ik de uitdaging om niet alles als overheid te willen regelen, maar zoveel ruimte te geven dat ondernemers dit soort initiatieven zelf kunnen ontwikkelen. Manchester heeft mij geleerd dat we vertrouwen moeten hebben in onze burgers.

Hadassa Meijer, Raadslid

h.meijer@enschede.nl

Picture (Metafile)

Van onze man in New York

 

De komende maanden zit ik voor mijn sabbatical in Princeton, vlak bij New York, waar ik onderzoek doe bij Educational Testing Service, een instituut dat in Nederland het beste te vergelijken is met het CITO. Mijn verblijf in het buitenland valt helaas niet te combineren met het fractievoorzitterschap. In overleg met de fractie hebben we daarom besloten dat ik mijn taken overdraag aan Jurgen. In September hoop ik het stokje weer van hem over te nemen en met frisse moed weer aan de slag te gaan.

Op 19 maart was het zwangerschapsverlof van Hadassa afgelopen. Als eerste fractie in Nederland konden we gebruik maken van de mogelijkheden voor het opnemen van een zwangerschapsverlof. Jurgen haalde de landelijke pers met zijn beëdiging. Hij is vier maanden als zwangerschapsverlof raadslid actief geweest. Ik kijk terug op een bijzonder plezierige samenwerking en wens hem veel succes en Gods zegen nu hij aan de slag mag als fractievoorzitter.

De komende maanden sta ik trouwens niet helemaal op non-actief wat de ChristenUnie betreft. Het internet is een fantastisch medium om op de hoogte te blijven van de Enschedese beslommeringen. Als fractieondersteuner op afstand hoop ik dan ook mijn bijdrage te blijven leveren. Een van de taken waarmee onze nieuwe fractievoorzitter mij op pad heeft gestuurd, is het schrijven van stukjes voor de nieuwsbrief en de website over opmerkelijke dingen waar ik in de VS tegen aanloop. Met andere woorden, u hoort nog van mij.

Bernard Veldkamp, fractiemedewerker

b.veldkamp@enschede.nl

Op 19 maart was het zwangerschapsverlof van Hadassa afgelopen. Als eerste fractie in Nederland konden we gebruik maken van de mogelijkheden voor het opnemen van een zwangerschapsverlof. Jurgen haalde de landelijke pers met zijn beëdiging. Hij is vier maanden als zwangerschapsverlof raadslid actief geweest. Ik kijk terug op een bijzonder plezierige samenwerking en wens hem veel succes en Gods zegen nu hij aan de slag mag als fractievoorzitter.De komende maanden sta ik trouwens niet helemaal op non-actief wat de ChristenUnie betreft. Het internet is een fantastisch medium om op de hoogte te blijven van de Enschedese beslommeringen. Als fractieondersteuner op afstand hoop ik dan ook mijn bijdrage te blijven leveren. Een van de taken waarmee onze nieuwe fractievoorzitter mij op pad heeft gestuurd, is het schrijven van stukjes voor de nieuwsbrief en de website over opmerkelijke dingen waar ik in de VS tegen aanloop. Met andere woorden, u hoort nog van mij.

Picture (Metafile)

Forum ChristenUnie Enschede

Peter Jan van Tuil heeft speciaal voor de ChristenUnie een forum opgericht waar onze achterban opmerkingen kwijt kan voor de gemeenteraadsfractie, voor het bestuur en over het kiesstelsel. Onder andere op deze manier kunt u ons, wanneer u daar behoefte aan hebt, van input voorzien voor bijdragen in de raad, stadsdeelcommissies en bestuursvergaderingen.

>> Ga hier naar het forum van de ChristenUnie Enschede!

Redactie Nieuwsbrief 

j.v.houdt@enschede.nl of nieuwsbrief_enschede-owner@mailman.christenunie.nl

Picture (Metafile)

 

Bekijk onze website!

Op onze website www.enschede.christenunie.nl vindt u een schat aan informatie van de fractie en het bestuur van de ChristenUnie Enschede. Nieuwsberichten van de fractie en uit de pers, maar ook de agenda, standpunten, contactinformatie en een steeds rijker wordend archief. Daarnaast kunt u zich hier aanmelden als lid van de Nieuwsbrief en van de partij, om ons werk te ondersteunen.


We houden de website voortdurend actueel. Surf regelmatig naar www.enschede.christenunie.nl en blijf op de hoogte.


Redactie Nieuwsbrief 

j.v.houdt@enschede.nl of nieuwsbrief_enschede-owner@mailman.christenunie.nl

Picture (Metafile)

 

Contact

Fractie

Jurgen van Houdt, fractievoorzitter (053 - 4 35 09 51), j.v.houdt@enschede.nl

Hadassa Meijer-Ytsma, raadslid (053 - 4 33 60 35), h.meijer@enschede.nl

Wim Tekkelenburg, fractievertegenwoordiger (053 - 4 30 50 97), tekkelenburg@skyaccess.nl

Han ter Horst, fractielid (053 - 4 77 17 06), hanterhorst@tiscali.nl

Bernard Veldkamp, fractielid (053 - 4 77 83 86), b.p.veldkamp@enschede.nl

Joke de Paauw, fractielid, (06- 21 65 72 90), bhs.depaauw@home.nl

Bestuur

Peter-Jan van Tuil, waarnemend voorzitter, (053 - 4 33 79 95), pjtuil@home.nl

Arjan Vos, secretaris (053 - 4 61 06 15), informatief@home.nl

Peter-Jan van Tuil, penningmeester (053 - 4 33 79 95), pjtuil@home.nl

Internet

Website ChristenUnie Enschede: www.enschede.christenunie.nl

Website ChristenUnie (landelijk): www.christenunie.nl

Picture (Metafile)

 

Colofon

De Nieuwsbrief ChristenUnie Enschede is een uitgave van de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie in Enschede. © Overname van artikelen met bronvermelding toegestaan.


Archief Nieuwsbrief

De verschenen Nieuwsbrieven zijn op internet te vinden op: www.enschede.christenunie.nl


Aanmelden abonnement Nieuwsbrief

Wilt u zich aanmelden voor een gratis abonnement op deze Nieuwsbrief? Stuur dan een mailtje naar j.v.houdt@enschede.nl

 

« Terug

Archief > 2007 > mei

Geen berichten gevonden