Reactie op Programmabegroting Enschede

20151111 programmabegrotingdinsdag 10 november 2015 18:01

Wim Tekkelenburg, fractievoorzitter van de ChristenUnie (CU) te Enschede reageert op de begroting 2016. Tevreden constateert hij dat deze sluit!

De ChristenUnie constateert dat de afspraken in de vorm van moties en amendementen bij de discussies rond de ZomerNota en de September-circulaire zijn verwerkt. Gelukkig viel de September-seculaire deze keer niet ongunstig uit voor Enschede.

Tekkelenburg constateert terugkijkend dat in de afgelopen periode stappen zijn gemaakt om te komen tot een goede formulering van het beleid. Hiervoor waren regelmatig aanpassingen noodzakelijk. Veel thema’s bevinden zich nu in de uitvoering. Tekkelenburg roept het college op dit proces zorgvuldig te bewaken en afwijkingen af te stemmen met de raad.

Het middelenkader laat zien dat de begroting voor 2016 financieel sluitend is conform de opdracht van de toezichthouder. Dat op zich is een keurige prestatie. Voor de twee jaren erna is een negatief saldo voorzien om uiteindelijk in 2019 een positief resultaat neer te zetten. De CU hoopt dat deze positieve lijn dan ook in de jaren daarna kan worden doorgetrokken. De bezuinigingen lopen nog door in de aankomende jaren. Het realiseren hiervan is nog lang geen gelopen race. Tekkelenburg verwacht dat er op diverse terreinen nog aanpassingen nodig zijn. Wellicht dat ook wel eens de conclusie getrokken moet worden dat zaken niet meer kunnen vanwege het gebrek aan financiële middelen.

De begroting van Enschede is ook sterk afhankelijk van de beslissingen in Den Haag. Niet zelden vallen deze voor Enschede ongunstig uit. Ondanks die wetenschap is Tekkelenburg toch licht optimistisch voor de toekomst. Wel gepast in het besef dat de Enschedese inwoners hiervan niet direct iets van in zijn of haar portemonnee merken. Hij waardeert het dat de gemeente er alles aangedaan heeft om haar financiën op een transparante manier (oa. Koers 053) inzichtelijk en op orde te houden en dat hoopt dat Enschede dat ook voor de aankomende jaren zal blijven doen.

Door alle bezuinigingen komt de ambitie vaak onder druk te staan. Toch is het zaak die ambitie niet uit het oog te verliezen. Hopelijk blijft de economie aantrekken en plukt ook Enschede daar de vruchten van. Wij hebben dan wel niet de sterkste economie maar wel een slimme. Wat de ChristenUnie betreft moeten reële ambities worden nagestreefd. Enschedese ambitie moet doorklinken tot in Den Haag en Brussel. Wat Tekkelenburg betreft tot er geen verf meer op hun voordeur zit. 

Gesteund door de vele kerken die het werk van de gemeenteraad opdragen in hun gebeden sluit de ChristenUnie hier graag bij aan en wenst de raad en in het bijzonder het college, Gods zegen toe bij de uitvoering van haar bijzondere taak.

« Terug

Archief > 2015 > november

Geen berichten gevonden